Netikėti produktai, greitinantys senėjimą – ar jų yra jūsų virtuvėje?

unexpected kitchen items accelerate aging

Jūsų virtuvėje greičiausiai yra keletas senėjimą skatinančių kaltininkų: įprastiniai augaliniai aliejai sukelia uždegimines kaskadas, perdirbtuose grūduose susidaro pažangiosios glikacijos galutiniai produktai (AGE), kurie susieja kolageną, dirbtiniai saldikliai mažina antioksidantų atsargas, supakuotuose kepiniuose yra konservantų, kurie susmulkina odos baltymus, o neriebūs pieno produktai sutrikdo svarbiausių vitaminų įsisavinimą.

Šie kasdieniai produktai pagreitina transepiderminį vandens netekimą, pažeidžia barjerinę funkciją ir skatina ankstyvų raukšlių susidarymą. Suprasdami šiuos paslėptus mechanizmus galėsite rinktis odą saugančią mitybą.

Reklama

Įprastiniai augaliniai aliejai: Paslėpti uždegimą sukeliantys veiksniai

Nors įprastiniai augaliniai aliejai dažnai parduodami kaip širdžiai naudingos sočiųjų riebalų alternatyvos, iš tikrųjų jie yra stiprūs odos ląstelių uždegimo ir oksidacinio streso sukėlėjai.

Šie polinesotieji aliejai – sojų, kukurūzų, rapsų, dygminų – yra intensyviai perdirbami, todėl pažeidžiama jų molekulinė struktūra. Didelis omega-6 kiekis juose pažeidžia odos omega-3 ir omega-6 santykį, sukelia prouždegimines citokinų kaskadas, kurios pagreitina kolageno irimą ir elastino fragmentaciją.

Šildant šiuos aliejus susidaro lipidų peroksidai ir aldehidai, iš kurių susidaro pažangiosios glikacijos galutiniai produktai (AGE), susiejantys odos baltymus ir pažeidžiantys odos barjero funkciją. Tyrimai rodo, kad šie junginiai aktyvina matricos metaloproteinazes, kurios ardo ekstraląstelinės matricos komponentus, būtinus odos elastingumui.

Reklama

Apsvarstykite galimybę pakeisti šiuos senėjimą spartinančius veiksnius šalto spaudimo alyvuogių aliejumi, avokadų aliejumi arba kokosų aliejumi, kurie palaiko odos lipidų barjerą, o ne jį ardo.

Labai gerai apdoroti pusryčių dribsniai ir jūsų odos glikacijos krizė

Nors parduodami kaip maistingi rytiniai produktai, labai perdirbti pusryčių dribsniai kelia didelę grėsmę odos ląstelių vientisumui dėl pernelyg didelio glikacijos proceso. Šiuose produktuose paprastai būna rafinuotų angliavandenių ir pridėtinių cukrų, kurie kraujyje greitai virsta gliukoze ir skatina pažangiųjų glikacijos galutinių produktų (AGE) susidarymą.

AGEs jungiasi su dermos kolageno ir elastino skaidulomis, sudarydami negrįžtamus skersinius ryšius, dėl kurių šie struktūriniai baltymai tampa standūs ir nefunkcionalūs. Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad daug glikemijos turintys pusryčiai susiję su ankstyvu raukšlių susidarymu, sumažėjusiu odos elastingumu ir sutrikusia barjero funkcija. Dėl glikacijos kaskados taip pat susidaro reaktyviosios deguonies rūšys, kurios sustiprina oksidacinį stresą ir uždegimines odos audinių kaskadas. Norėdami sušvelninti glikacijos sukeltą fotosenėjimą, apsvarstykite galimybę apdorotus grūdinius produktus pakeisti mažai glikemijos turinčiomis alternatyvomis, pavyzdžiui, plieninėmis avižomis arba kiaušinių pusryčiais, kurie padeda išsaugoti kolageną.

Reklama

Dirbtiniai saldikliai: Saldikliai: Kalorijų mainai į ląstelių žalą

Nepaisant to, kad dirbtiniai saldikliai yra nekaloringi, jie labai prisideda prie dermatologinio senėjimo įvairiais ląsteliniais keliais. Šie junginiai trikdo žarnyno mikrobiomą, sukelia sisteminį uždegimą, kuris pasireiškia spartesniu kolageno irimu ir sutrikusia epidermio barjero funkcija.

  • Aspartamas metabolizuojasi į formaldehidą – žinomą citotoksiną, kuris susieja odos baltymus ir silpnina fibroblastų veiklą.
  • Sukralozė keičia gliukozės apykaitą ir didina pažangiųjų glikacijos galutinių produktų (AGE), pažeidžiančių elastino skaidulas, kiekį.
  • Sacharinas sukelia prouždegimines citokinų kaskadas, kurios pagreitina fotosenėjimo procesus
  • Acesulfamas-K išeikvoja glutationo atsargas, todėl pažeidžia jūsų odai būdingus antioksidacinės apsaugos mechanizmus.

Klinikiniais įrodymais įrodyta, kad reguliarus jo vartojimas susijęs su padidėjusiu transepiderminiu vandens netekimu, sumažėjusiu odos storiu ir pablogėjusiu žaizdų gijimu. Šių junginių sukelta uždegiminė reakcija atspindi pagreitėjusį vidinį senėjimą 5-7 metais, kaip rodo telomerų analizė.

Supakuoti kepiniai ir jų kolageną naikinantys konservantai

Už patogios pakuotės ir ilgesnio galiojimo laiko komerciniuose kepiniuose slypi sudėtinga konservantų, kurie sistemingai pažeidžia odos struktūrinį vientisumą, matrica. Tokie junginiai kaip BHA (butilintas hidroksianizolas) ir BHT (butilintas hidroksitoluenas) generuoja laisvuosius radikalus, kurie fragmentuoja kolageno skaidulas ir suardo elastino tinklą.

Reklama

Šie konservantai skatina pagreitintą glikaciją – biocheminį procesą, kurio metu cukrus jungiasi su baltymais ir susidaro pažangiosios glikacijos galutiniai produktai (AGE). Jūsų derma tampa vis labiau susipynusi ir standi, o tai pasireiškia ankstyvomis smulkiomis raukšlėmis ir sumažėjusiu žaizdų gijimo gebėjimu. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad reguliariai vartojant alkoholį 32 % padidėja MMP-1 (matricos metaloproteinazės-1) – fermento, kuris specialiai ardo I tipo kolageną – pagrindinį struktūrinį odos ekstraląstelinio matrikso baltymą. Bendras poveikis: pažeista odos struktūra ir pagreitintas chronologinis senėjimas, kuriam vietinės priemonės negali visiškai pasipriešinti.

Mažo riebumo pieno produktai: Kaip jie kenkia odos elastingumui?

Mažai riebių pieno produktų rinkodara klaidina vartotojus dėl jų dermatologinių pasekmių. Gamintojai, pašalindami riebalus, kartu pašalina ir svarbiausius riebaluose tirpius vitaminus (A, D, E, K), kurie palaiko odos vientisumą. Tyrimai rodo, kad mažo riebumo pieno produktų vartojimas susijęs su sumažėjusia kolageno sinteze ir sutrikusiu ekstraląstelinio matrikso formavimusi.

  • Jūsų odos fibroblastams reikia pakankamai vitamino A, kad ląstelės tinkamai diferencijuotųsi ir būtų apsaugotos nuo UV spindulių sukelto fotosenėjimo.
  • Jei nepakanka vitamino D, sutrinka kalcio apykaita, todėl pastebimas transepiderminis vandens netekimas ir ankstyvos smulkios raukšlelės.
  • Dėl natūralių pieno riebalų trūkumo sutrinka omega-3 riebalų rūgščių panaudojimas, todėl dermoje padaugėja uždegimo žymenų.
  • Viso riebumo pieno produktuose yra konjuguotos linolo rūgšties (CLA), kuri, kaip rodo tyrimai, gali slopinti matricos metaloproteinazes, ardančias odos elastiną.

Apsvarstykite galimybę pereiti prie vidutinio riebumo ekologiškų pieno produktų, kad palaikytumėte odos struktūrinį vientisumą ir ląstelių regeneraciją.

Reklama

Kasdieniai maisto gaminimo būdai, kurie sveiką maistą paverčia senėjimą spartinančiais veiksniais

Nors daugelis vartotojų kruopščiai renkasi maistingųjų medžiagų turtingus maisto produktus, įprasti maisto ruošimo būdai gali paversti šiuos sveikus pasirinkimus pažangiųjų glikacijos galutinių produktų (AGEs) šaltiniais, kurie pagreitina odos būklės blogėjimą.

Aukštos temperatūros maisto ruošimo būdai, ypač kepimas ant grotelių, gruzdinimas ir gruzdinimas, sukuria daug AGE junginių, kurie susieja kolageno skaidulas ir pažeidžia odos struktūrinį vientisumą. Tyrimai rodo, kad naudojant sauso kaitinimo būdus susidaro iki 100 kartų daugiau AGE junginių nei ruošiant maistą vandenyje.

Jums bus naudingiau naudoti drėgno kaitinimo būdus: virimas garuose, troškinimas ir lėtas gaminimas išsaugo maistines savybes ir sumažina AGE susidarymą. Tyrimai rodo, kad ruošiant maistą pridėjus rūgščių ingredientų (citrinos sulčių, acto), susidaro apsauginė matrica, kuri 50 % stabdo AGE vystymąsi. Baltymų šaltinių marinavimas antioksidantų turtinguose mišiniuose prieš ruošiant maistą taip pat sutrikdo Mailardo reakciją, atsakingą už odos glikacijos pažeidimus.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like