Žiedinis kopūstas – vienas mėgstamiausių lenkų daržovių žiemą

Žiedinis kopūstas yra ne tik graži, bet ir labai vertinga daržovė. Tyrimai rodo, kad šioje neišvaizdžioje daržovėje yra daug vertingų medžiagų, galinčių sumažinti rimtų ligų riziką.

Žiedinio kopūsto sudėtis (100 g):

  • Kalorijos: 25,23 kcal
  • Skaidulos: 1,87 g
  • Vitaminas C: 54,21% RPN (rekomenduojamos paros normos)
  • Vitaminas K: 13,08% RPN
  • Vitaminas B6: 11,21% RPN
  • Folio rūgštis: 14,02% RPN
  • Pantoteno rūgštis: 13,08% RPN
  • Kalis: 6,54% RPN
  • Manganas: 8,41% RPN
  • Cholinas: 7,48% RPN
  • Magnis: 3,74% RPN
  • Fosforas: 3,74% RPN

Žiedinio kopūsto nauda:

  1. Stiprina imunitetą ir gerina medžiagų apykaitą
    • 100 g žiedinio kopūsto turi 7% dienos skaidulų poreikio
    • Skaidulos palaiko tinkamą virškinimą
    • Skaidulos maitina naudingąsias žarnyno bakterijas
    • Padeda išvengti virškinimo sistemos ligų
    • Mažina 2 tipo diabeto, širdies ligų ir vėžio riziką
  2. Gausi antioksidantų
    • Apsaugo ląsteles nuo kenksmingų laisvųjų radikalų ir uždegimo
    • Turi gliukozinolatų ir izotiocianatų, kurie lėtina vėžio ląstelių augimą
    • Sulforafanas palaiko kraujagyslių sveikatą ir padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų
    • Diabetu sergantiems žmonėms mažina komplikacijų riziką
  3. Aprūpina cholinu
    • 100 g žiedinio kopūsto turi apie 42 mg cholino (10% dienos poreikio)
    • Cholinas palaiko ląstelių membranų vientisumą
    • Dalyvauja DNR sintezėje ir palaiko medžiagų apykaitą
    • Dalyvauja smegenų vystymesi ir neurotransmiterių gamyboje
    • Padeda išvengti cholesterolio kaupimosi kepenyse
    • Cholino trūkumas didina demencijos, pvz., Alzheimerio ligos, riziką
  4. Padeda numesti svorį
    • Mažai kalorijų, daug skaidulų
    • Galima valgyti didelę porciją be sąžinės graužimo
    • Ilgam numalšina alkį
    • Gali pakeisti bulves ir grūdinius produktus
    • Tinka picos pagrindui, košei, makaronams ar naminės tortilijos tešlai

Žiedinį kopūstą lengva įtraukti į mitybą – jis puikiai tinka kaip pagrindinių patiekalų priedas ir yra puiki medžiaga daržovių pyragams, apkepams ir, svarbiausia, daržovių sriuboms gaminti.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like