Trys naudingiausios sūrio rūšys: Būtinai įtraukite juos į savo racioną.

cheese dietary recommendations

Trys pagrindiniai sūriai gali labai pagerinti jūsų kasdienę mitybą: varškė, mocarela ir brandintas čederis. Vienoje porcijoje varškės sūrio yra 14 g baltymų ir žarnyno sveikatą gerinančių probiotikų.

Įspūdingo kalcio gausite iš mažai kaloringos mocarelos, kurios 28 g porcijoje yra 200 mg. Brandintas čederis suteikia koncentruoto vitamino K2 ir lengvai virškinamų baltymų. Kiekviena rūšis pasižymi išskirtiniais privalumais, kurie padeda kaulų sveikatai, svorio kontrolei ir bendrai savijautai, todėl panagrinėkime konkrečius jų privalumus.

Reklama

Varškė: Varškė: baltymų kupina jėgainė

Kalbant apie daug baltymų turinčius pieno produktus, varškė išsiskiria kaip maistinė jėgainė. Vienoje 120 mililitrų porcijoje yra apie 14 g baltymų, tai puikus kazeino baltymų šaltinis, iš kurio į raumenis lėtai ir tolygiai išsiskiria aminorūgštys.

Pamatysite, kad varškė yra nepaprastai universali ir turtinga maistinių medžiagų. Joje yra svarbiausių mineralų, pavyzdžiui, kalcio, fosforo ir seleno, tačiau ji turi palyginti nedaug kalorijų. Vienoje porcijoje yra apie 335-420 kilodžaulių, todėl tai idealus pasirinkimas siekiant reguliuoti svorį. Didelis baltymų kiekis padeda pasisotinti, todėl per dieną suvartojama mažiau kalorijų. Be to, varškėje esantys probiotikai palaiko žarnyno sveikatą, o dėl mažo laktozės kiekio ji yra lengviau virškinama nei daugelis kitų pieno produktų. Varškę galite valgyti vienkartinę arba dėti į saldžius ir pikantiškus patiekalus.

Mozzarella: Lengva ir daug kalcio turinti klasika

Iš pradžių Italijoje mocarela buvo gaminama iš vandens buivolų pieno ir tapo vienu populiariausių šviežių sūrių pasaulyje. Šiandien dauguma komercinių sūrių rūšių gaminamos iš karvės pieno ir yra lengvesnė brandintų sūrių alternatyva.

Reklama

Ypač naudingas mocarelos sūris yra dėl įspūdingo kalcio kiekio – maždaug 200 mg vienoje porcijoje, kuris būtinas kaulų sveikatai ir raumenų funkcijai. Be to, tai puikus baltymų šaltinis – 28 g mocarelos yra apie 7-8 g baltymų, o kalorijų joje palyginti nedaug (apie 85 kalorijos 28 g).

Jei kontroliuojate suvartojamo natrio kiekį, šviežia mocarela yra idealus pasirinkimas, nes joje yra mažiau druskos nei daugelyje kitų sūrio rūšių. Be to, dėl didelio drėgmės kiekio ir švelnaus skonio ją galima naudoti tiek šaltai, tiek termiškai apdorotai, o jos maistinės savybės išlieka tiek lydytos, tiek šviežios.

Brandintas čederis: Svarbiausios maistinės medžiagos ir turtingas skonis

Skirtingai nei šviežia mocarela, brandintas čederis dėl mažesnio drėgmės kiekio pasižymi labiau koncentruota maistine sudėtimi. Šiame brandintame sūryje ypač gausu baltymų – 28 gramuose jų yra apie 20 gramų. Jo brandinimo procesas sustiprina ir skonį, ir maistinių medžiagų tankį.

Reklama

Pagrindinės brandinto čederio maistinės savybės:

  • Didelis fosforo kiekis, būtinas kaulų sveikatai ir ląstelių funkcijai.
  • Koncentruotas vitaminas K2, kuris padeda nukreipti kalcį į kaulus
  • Geresnis baltymų virškinamumas, palyginti su jaunesniais sūriais

Dėl ilgesnio brandinimo proceso taip pat suskaidoma laktozė, todėl brandintas čederis tinkamesnis, jei esate jautrus laktozei. Rinkdamiesi brandintą čederį, rinkitės 12 mėnesių ar ilgiau brandintas rūšis, kad gautumėte maksimalią maistinę naudą ir skonio kompleksiškumą. Dėl savo gerų maistinių medžiagų savybių jis puikiai tinka kasdieniam baltymų ir mineralų poreikiui patenkinti.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like