Tyrimai rodo, kad vitaminas D gali pailginti jūsų gyvenimo trukmę iki 10 metų. Tyrimai atskleidė, kad palaikomas idealus 100-150 nmol/l kiekis kraujyje 58 % sumažina lėtinių ligų riziką ir 33 % sumažina mirtingumo riziką.
Jūsų organizmas šį pagrindinį vitaminą gamina veikiamas saulės spindulių, o maisto šaltiniai yra riebios žuvys ir kiaušinių tryniai. Jei šio vitamino trūksta, galite jausti nuovargį, kaulų skausmus ir dažnas infekcijas. Supratimas apie tinkamą kiekį ir šaltinius gali pakeisti jūsų ilgaamžiškumo potencialą.
Stebinantis ryšys tarp vitamino D ir gyvenimo trukmės
Nors daugelis maistinių medžiagų yra nepakeičiamos ilgaamžiškumui, vitaminas D yra pagrindinis veiksnys, lemiantis ilgesnę gyvenimo trukmę. Tyrimai rodo, kad asmenims, kurių vitamino D kiekis yra idealus, ankstyvos mirties rizika yra gerokai mažesnė, o tyrimai rodo, kad jų gyvenimo trukmė pailgėja iki 10 metų.
Vitamino D poveikis neapsiriboja vien kaulų sveikata. Jis padeda reguliuoti imuninės sistemos veiklą, mažina uždegimus ir palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą. Naujausi tyrimai rodo, kad palaikomas 100-150 nmol/l jo kiekis kraujyje gali sumažinti lėtinių ligų riziką iki 58 %.
Vitamino D kiekį galite padidinti būdami saulėje, vartodami riebią žuvį, kiaušinių trynius ir praturtintus maisto produktus. Tačiau, kadangi daugeliui žmonių jo trūksta, gali prireikti maisto papildų, kad pasiektumėte pageidaujamą kiekį. Labai svarbu reguliariai pasitikrinti vitamino D kiekį ir pasitarti su gydytoju dėl papildų vartojimo.
Suprasti, kaip vitaminas D veikia jūsų organizme
Kai vitaminas D patenka į jūsų organizmą, jis patiria sudėtingą transformacijos procesą, kuris yra būtinas jo aktyvinimui. Kepenys pirmiausia vitaminą D paverčia kalcidioliu, kuris keliauja į inkstus, kur virsta kalcitrioliu – aktyvia forma, kurią gali naudoti jūsų organizmas.
Šis aktyvuotas vitaminas D veikia kaip hormonas, jungdamasis prie specifinių receptorių, esančių jūsų kūno ląstelėse. Jis labai svarbus kalcio įsisavinimui žarnyne, padeda išlaikyti stiprius kaulus ir dantis. Vitamino D receptorių yra beveik visuose audiniuose – nuo imuninių ląstelių iki smegenų neuronų.
Kai jūsų organizme palaikomas idealus vitamino D kiekis, palaikote kaulų sveikatą, imuninę funkciją, raumenų jėgą ir net nuotaikos reguliavimą – visi šie veiksniai gali prisidėti prie ilgaamžiškumo.
Pagrindinės mokslinių tyrimų išvados apie vitaminą D ir ilgaamžiškumą
Naujausi tyrimai atskleidė įtikinamų sąsajų tarp vitamino D kiekio ir gyvenimo trukmės. Žurnale „American Journal of Clinical Nutrition” paskelbti tyrimai parodė, kad asmenų, kurių vitamino D kiekis yra optimalus, mirtingumo rizika yra 33 % mažesnė nei tų, kuriems jo trūksta.
Ypač svarių įrodymų rasite Kopenhagos universitete atliktame 20 metų trukusiame stebėjimo tyrime, kuris parodė, kad dalyviai, kurių vitamino D kiekis buvo didžiausias, gyveno vidutiniškai 8-14 metų ilgiau nei tie, kurių vitamino D kiekis buvo mažiausias. Be to, žurnale „European Journal of Clinical Nutrition” (Europos klinikinės mitybos žurnalas) atliktas tyrimas rodo, kad tinkamas vitamino D kiekis 27 % sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką ir 42 % – kvėpavimo takų infekcijų riziką.
Šie duomenys rodo, kad vitaminas D naudingas ne tik kaulų sveikatai – jis yra esminis veiksnys, lemiantis bendrą gyvenimo trukmę.
Natūralūs ir papildomi vitamino D šaltiniai
Nors tiek natūralūs, tiek papildomi šaltiniai gali padidinti vitamino D kiekį, žurnale „Journal of Clinical Endocrinology” atlikti tyrimai rodo, kad organizmas efektyviausiai pasisavina vitaminą D būdamas saulėje ir su maistu.
Natūralaus vitamino D yra riebioje žuvyje, pavyzdžiui, lašišoje ir skumbrėje, kiaušinių tryniuose ir praturtintuose maisto produktuose, pavyzdžiui, piene ir dribsniuose. Vos 15-20 minučių buvimo saulėje nuo 10.00 iki 15.00 val. jūsų odoje gali susidaryti 10 000-20 000 TV vitamino D.
Jei svarstote apie maisto papildus, jie naudingiausi tada, kai natūraliu būdu negalite palaikyti pakankamo jų kiekio. Rekomenduojama paros norma suaugusiesiems yra 600-800 TV, tačiau gydytojas, atsižvelgdamas į amžių, odos spalvą ir geografinę padėtį, gali pasiūlyti didesnes dozes. Prieš pradėdami vartoti papildus, visada pasikonsultuokite su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais, kad nustatytumėte idealią dozę.
Bendrieji vitamino D trūkumo požymiai, kurių nereikėtų ignoruoti
Trys pagrindiniai įspėjamieji vitamino D trūkumo požymiai dažnai lieka nepastebėti ankstyvojoje stadijoje. Jei dažnai jaučiate kaulų skausmą, raumenų silpnumą ar nepaaiškinamą nuovargį, gali būti, kad jums trūksta vitamino D. Šie simptomai pasireiškia todėl, kad vitaminas D atlieka svarbų vaidmenį kalcio įsisavinimui ir raumenų funkcijai.
Nereikėtų ignoruoti tokių požymių kaip pasikartojančios kvėpavimo takų infekcijos, lėtai gyjančios žaizdos ar nuolatiniai nugaros skausmai, nes jie taip pat gali rodyti mažą vitamino D kiekį. Depresija ir nuotaikos pokyčiai yra ne tokie akivaizdūs požymiai, atsirandantys dėl vitamino D įtakos smegenų sveikatai ir serotonino gamybai. Jei esate vyresni nei 60 metų, turite tamsesnę odą arba mažai laiko praleidžiate lauke, rizika, kad jums jo trūks, yra didesnė. Sveikatos priežiūros paslaugų teikėjas gali patvirtinti, kad jums trūksta 25-hidroksivitamino D, atlikdamas paprastą kraujo tyrimą ir nustatydamas 25-hidroksivitamino D kiekį.
Praktiniai žingsniai, kaip optimizuoti vitamino D kiekį
Nors palaikyti idealų vitamino D kiekį gali atrodyti sudėtinga, kelios praktinės strategijos gali padėti natūraliai padidinti vitamino D kiekį. Tyrimai rodo, kad derinant šiuos metodus galima efektyviai padidinti ir palaikyti puikią vitamino D būklę organizme.
- Nuo 10 iki 15 val. 15-20 min. praleiskite tiesioginiuose saulės spinduliuose, jei įmanoma, apnuogindami rankas ir kojas.
- Į kasdienę mitybą įtraukite vitamino D turinčių maisto produktų, pavyzdžiui, riebios žuvies, kiaušinių trynių ir praturtintų pieno produktų.
- Pasitarę su gydytoju, apsvarstykite galimybę vartoti aukštos kokybės vitamino D3 papildų.
- Reguliariai atlikdami kraujo tyrimus stebėkite vitamino D kiekį, siekdami, kad jis būtų 75-125 nmol/l.
- vitamino D vartojimą derinkite su daug magnio turinčiais maisto produktais arba papildais, nes magnis padeda organizme aktyvuoti vitaminą D.
Šie įrodymais pagrįsti metodai veikia sinergiškai, kad padidintų vitamino D kiekį ir palaikytų bendrą sveikatą.