Niekada nevalgykite šių 8 maisto produktų tuščiu skrandžiu – tai gali pakenkti jūsų žarnynui

avoid gut harming foods on empty stomach

Tam tikrų maisto produktų vartojimas tuščiu skrandžiu gali labai pakenkti žarnyno sveikatai. Citrusiniai vaisiai, gazuoti gėrimai, fermentuoti maisto produktai, aštrūs pipirai ir alkoholis gali sukelti pernelyg didelę rūgšties gamybą, dirginti skrandžio gleivinę ir sutrikdyti virškinimo procesus.

Šios medžiagos gali sukelti uždegimą, pabloginti maistinių medžiagų įsisavinimą ir padidinti virškinamojo trakto komplikacijų riziką. Suprasdami šiuos galimus pavojus, galėsite priimti pagrįstus mitybos sprendimus, apsaugančius jūsų virškinimo trakto sveikatą.

Reklama

Citrusiniai vaisiai

Nors citrusiniuose vaisiuose gausu vitamino C ir kitų maistinių medžiagų, jų vartojimas tuščiu skrandžiu gali sukelti virškinimo komplikacijų. Apelsinuose, greipfrutuose ir citrinose esantis didelis rūgščių kiekis gali dirginti skrandžio gleivinę, todėl gali padidėti rūgšties gamyba ir atsirasti skrandžio diskomfortas. Tyrimai rodo, kad didelis šių vaisių rūgštingumas gali sustiprinti gastroezofaginio refliukso ligos (GERL) simptomus ir padidinti skrandžio opų atsiradimo riziką, jei šie vaisiai vartojami prieš tai nevalgius.

Koncentruota citrinos rūgštis gali stimuliuoti per didelę skrandžio rūgšties sekreciją ir sukelti skrandžio gleivinės uždegimą. Ypač atsargūs turėtų būti asmenys, kurie jau anksčiau yra jautrūs virškinimui arba turi rūgšties refliuksą. Mitybos specialistai rekomenduoja citrusinius vaisius vartoti po lengvo valgio, kad sumažėtų galimas virškinimo trakto stresas ir pagerėtų maistinių medžiagų įsisavinimas.

Gazuoti gėrimai

Gazuotų gėrimų vartojimas tuščiu skrandžiu gali sukelti didelių fiziologinių sutrikimų. Didelis šių gėrimų rūgštingumas ir anglies dioksidas gali sukelti greitą skrandžio išsiplėtimą, galintį pažeisti jautrią skrandžio gleivinę. Kai geriate gazuotus gėrimus nevalgę, dėl jų rūgštingumo gali padidėti druskos rūgšties gamyba, todėl gali kilti skrandžio membranos uždegimas ir dirginimas.

Reklama

Staigūs pH pokyčiai gali sutrikdyti virškinimo procesą, dėl to gali atsirasti pilvo pūtimas, dujos ir padidėti diskomfortas. Be to, gazuoti gėrimai gali pabloginti maistinių medžiagų įsisavinimą ir pakenkti skrandžio apsauginiams mechanizmams. Dėl greito dujų burbuliukų išsiplėtimo gali susidaryti nereikalingas spaudimas virškinimo sistemai, todėl gali paūmėti tokios ligos kaip rūgšties refliuksas ar gastritas. Norint užtikrinti optimalią virškinimo sistemos sveikatą, labai svarbu vengti gazuotų gėrimų, kai skrandis tuščias.

Rauginti maisto produktai

Fermentuoti maisto produktai gali sutrikdyti jūsų virškinimo sistemą, jei juos suvalgysite tuščiu skrandžiu. Šie probiotinių medžiagų turtingi maisto produktai, nors paprastai yra naudingi, gali sukelti didelę virškinamojo trakto įtampą, jei vartojami prieš tai negavus maistinių medžiagų.

Pagrindinės problemos yra šios:

Reklama

  • Padidėjusi rūgščių gamyba
  • Galimas bakterijų pusiausvyros sutrikimas
  • Sustiprėjusi uždegiminė reakcija

Moksliniai tyrimai rodo, kad fermentuotų produktų, pavyzdžiui, kimči, kombučos ir raugintų kopūstų, vartojimas be apsauginio maisto buferio gali sutrikdyti natūralią žarnyno mikrobiomo pusiausvyrą. Koncentruotos bakterijų padermės ir didelis rūgščių kiekis gali sukelti nemalonius simptomus, tokius kaip pilvo pūtimas, mėšlungis ir galimas gleivinės sudirginimas. Jūsų virškinamajam traktui reikia stabilizuojančio maisto pagrindo, kad būtų galima veiksmingai apdoroti šią sudėtingą mikrobinę aplinką. Raugintų maisto produktų vartojimas po lengvo baltymų ar sudėtinių angliavandenių pagrindo padeda sušvelninti galimas neigiamas fiziologines reakcijas, užtikrinti optimalų probiotikų įsisavinimą ir sumažinti virškinimo sutrikimus.

Aštrūs pipirai

Kai daug kapsaicino turinčios paprikos patenka į tuščią skrandį, jos gali sukelti kaskadą potencialiai žalingų fiziologinių reakcijų. Koncentruotas kapsaicino junginys stimuliuoja skausmo receptorius ir didina skrandžio rūgšties gamybą, todėl gali sukelti didelį gleivinės dirginimą ir uždegimą.

Vartojant aštriąsias paprikas, prieš tai nesuvalgius maisto, gresia didelis virškinimo diskomfortas. Padidėjęs rūgšties išsiskyrimas gali pažeisti skrandžio gleivinę, todėl gali atsirasti erozijų, padidėti jautrumas ir laikinai sutrikti skrandžio veikla. Šių nepageidaujamų reakcijų ypač gali patirti asmenys, kurie jau anksčiau yra sirgę virškinimo trakto ligomis, pavyzdžiui, opomis ar rūgšties refliuksu.

Reklama

Moksliniai tyrimai rodo, kad aštrių paprikų vartojimas tuščiu skrandžiu gali sustiprinti esamą virškinimo sistemos pažeidžiamumą. Intensyvi cheminė stimuliacija gali sutrikdyti įprastus gleivinės apsauginius mechanizmus ir pažeisti trapią virškinimo sistemos pusiausvyrą.

Alkoholis

Alkoholio vartojimas tuščiu skrandžiu greitai pagreitina jo įsisavinimą į kraują ir gali sukelti pavojingų fiziologinių pasekmių. Vartojamas be maisto, alkoholis:

  • Stiprina apsvaigimo poveikį
  • Didina skrandžio gleivinės pažeidimo riziką
  • Sutrikdo medžiagų apykaitos perdirbimo mechanizmus

Maisto nebuvimas sustiprina tiesioginį alkoholio poveikį virškinimo traktui ir neurologinėms sistemoms. Greita etanolio absorbcija vyksta tiesiai per skrandžio gleivinę, aplenkiant įprastus medžiagų apykaitos procesus. Dėl šios pagreitintos absorbcijos alkoholio koncentracija kraujyje gali smarkiau padidėti, o tai gali sukelti ūmų uždegiminį virškinimo audinių atsaką.

Reklama

Moksliniais duomenimis, alkoholio vartojimas be maistinių buferinių medžiagų padidina galimą ląstelių pažeidimo riziką. Kepenų fermentinio skaidymo pajėgumai tampa pernelyg dideli, todėl gali prasidėti uždegiminės kaskados ir sumažėti medžiagų apykaitos efektyvumas. Galiausiai alkoholio vartojimas tuščiu skrandžiu yra fiziologiškai destabilizuojanti intervencija, turinti reikšmingų trumpalaikių ir ilgalaikių pasekmių sveikatai.

Žalios daržovės

Žalios daržovės gali atrodyti sveikas pasirinkimas, tačiau jų vartojimas tuščiu skrandžiu gali sukelti netikėtų virškinimo problemų. Didelis skaidulų kiekis ir kietos ląstelių struktūros termiškai neapdorotose daržovėse gali skatinti pernelyg didelį skrandžio rūgšties išsiskyrimą, todėl gali sudirginti skrandžio gleivinę ir sukelti diskomfortą.

Kryžmažiedžių daržovių, tokių kaip brokoliai, žiediniai kopūstai ir gūžiniai kopūstai, vartojimas prieš tai nesuvalgius yra ypač problemiškas. Šiose daržovėse yra sudėtingų angliavandenių ir junginių, kuriems reikalingas didelis virškinimo fermentų aktyvumas. Kai skrandis tuščias, šios maistinės medžiagos gali sukelti pilvo pūtimą, dujas ir pilvo skausmą.

Reklama

Mitybos specialistai rekomenduoja vartoti žalias daržoves po lengvo valgio arba derinti jas su baltymais ir sveikaisiais riebalais, kad sumažintumėte galimą virškinimo stresą ir optimizuotumėte maistinių medžiagų įsisavinimą.

Kava

Kaip žalios daržovės gali sutrikdyti virškinimo procesus, taip ir kavos vartojimas tuščiu skrandžiu kelia fiziologinių iššūkių. Didelis kavos rūgštingumas ir kofeino kiekis gali sukelti keletą neigiamų virškinimo sistemos reakcijų:

  • Padidėja skrandžio rūgšties gamyba
  • Stimuliuoja kortizolio ir streso hormonų išsiskyrimą
  • Gali dirginti skrandžio gleivinę

Kai geriate kavą nevalgę, jūsų organizme padidėja skrandžio rūgšties išsiskyrimas, o tai gali sukelti virškinimo diskomfortą ir galimas ilgalaikes virškinamojo trakto problemas. Kofeinas stimuliuoja druskos rūgšties gamybą ir gali pažeisti apsauginį skrandžio gleivių sluoksnį. Ši rūgštinė aplinka gali sustiprinti simptomus asmenims, kurie jau yra jautrūs virškinimo sistemai, pavyzdžiui, serga gastritu ar rūgšties refliuksu. Vartojant kavą po lengvo valgio arba su baltymais galima sušvelninti šias nepageidaujamas fiziologines reakcijas ir užtikrinti subalansuotą ir patogesnį virškinimą.

Reklama

Perdirbtas ir saldus maistas

Kadangi perdirbtas ir saldus maistas gali greitai destabilizuoti medžiagų apykaitos procesus, jo vartojimas tuščiu skrandžiu sukelia fiziologinių sutrikimų kaskadą. Iškart padidėjęs insulino kiekis ir greitas gliukozės pasisavinimas gali sutrikdyti medžiagų apykaitos reguliavimo mechanizmus ir sukelti ilgalaikius medžiagų apykaitos sutrikimus.

Vartojant šiuos maisto produktus be maistinės apsaugos, kasa patiria didžiulį stresą, kuris gali sukelti atsparumą insulinui. Staigus cukraus antplūdis skatina pernelyg didelę kortizolio gamybą, o tai gali sutrikdyti natūralią organizmo reakciją į stresą ir medžiagų apykaitos pusiausvyrą.

Be to, perdirbtas maistas, kuriame trūksta svarbiausių maistinių medžiagų, virškinimo sistemoje sukuria uždegiminę aplinką. Ši uždegiminė būklė pažeidžia žarnyno mikrobiomo vientisumą ir gali sukelti virškinimo sutrikimų, dėl kurių gali padidėti polinkis į virškinimo trakto komplikacijas ir medžiagų apykaitos sutrikimus.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like