Mitybos specialistai įspėja, kad iš anksto paruoštos konservuotos sriubos, vaisių kokteiliai sirupe, perdirbta mėsa, pavyzdžiui, šlamštas, grietininiai makaronų padažai ir stipriai sūdytos konservuotos daržovės kelia didelį pavojų sveikatai, apie kurį galbūt net nenumanote. Šiuose produktuose dažnai yra pavojingas natrio kiekis (900 ir daugiau mg vienoje porcijoje), pridėtinio cukraus (iki 30 g), BPA ir kenksmingų konservantų, kurie gali sukelti hipertenziją, diabetą ir širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimus.
Supratimas apie konkrečias sudedamąsias dalis ir sveikesnes alternatyvas gali padėti rinktis protingesnius produktus jūsų gerovei.
Paslėpti labai perdirbtų konservuotų maisto produktų pavojai
Nors konservuoti maisto produktai yra patogūs ir ilgai galioja, labai perdirbtuose konservuose dažnai yra kenksmingų junginių. Daugelyje komercinių konservuotų produktų yra daug natrio, pridėtinio cukraus ir cheminių konservantų, kurie gali neigiamai paveikti jūsų sveikatą.
Pačiose metalinėse skardinėse gali būti BPA (bisfenolio A) – pramoninės cheminės medžiagos, kuri gali prasiskverbti į maistą, ypač į rūgščius produktus, pavyzdžiui, pomidorus. BPA poveikis siejamas su hormonų veiklos sutrikimais ir įvairiomis sveikatos problemomis. Be to, dėl konservuojant naudojamų aukštos temperatūros apdorojimo metodų gali smarkiai sumažėti maisto produktų maistinė vertė, nes sunaikinami karščiui jautrūs vitaminai ir antioksidantai. Tyrimai rodo, kad dėl didelio natrio kiekio ir dirbtinių priedų per didelis stipriai apdorotų konservuotų maisto produktų vartojimas gali padidinti hipertenzijos, diabeto ir širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
5 pagrindiniai konservuoti produktai, kurių mitybos specialistai rekomenduoja vengti
Turėdami žinių apie perdirbtų konservuotų maisto produktų keliamą riziką, norėtumėte ypač saugotis konkrečių produktų, kuriuos mitybos specialistai nuolat įvardija kaip probleminius. Penki svarbiausi konservuoti maisto produktai, kurių reikėtų vengti, yra iš anksto paruoštos konservuotos sriubos su per dideliu natrio kiekiu (dažnai viršijančiu 900 mg vienoje porcijoje), vaisių kokteiliai, supilti į tirštą sirupą, kuriame yra iki 30 g pridėtinio cukraus, perdirbti mėsos konservai, pavyzdžiui, šlamštas, kuriuose yra daug sočiųjų riebalų ir natrio nitratų, grietininiai makaronų padažai su konservantais ir nesveikais riebalais ir daržovės su pridėtinės druskos tirpalais.
Šių produktų apvalkaluose dažnai būna BPA, dirbtinių konservantų ir nerimą keliančių natrio ar cukraus kiekių, kurie gali prisidėti prie įvairių sveikatos problemų, įskaitant hipertenziją ir diabetą, atsiradimo. Vietoj to rinkitės mažai natrio turinčias alternatyvas, vaisius, supakuotus į vandenį, ir, jei įmanoma, produktus be BPA.
Etiketės raudonųjų vėliavų ir kenksmingų sudedamųjų dalių supratimas
Trys svarbūs įspėjamieji ženklai ant konservuotų maisto produktų etikečių gali įspėti apie galimai kenksmingas sudedamąsias dalis. Pirma, atkreipkite dėmesį į didesnį nei 400 mg natrio kiekį vienoje porcijoje, kuris rodo per didelį druskos kiekį, susijusį su hipertenzija. Antra, patikrinkite, ar nėra pridėtinio cukraus, kuris dažnai slepiasi po kukurūzų sirupu, dekstroze ar bet kuria kita sudedamąja dalimi, kurios galūnė yra „-ozė” ir kuri gali prisidėti prie diabeto ir nutukimo.
Trečioji raudona vėliavėlė atsiranda ingredientų sąraše, kai matote dirbtinius konservantus, tokius kaip BHA (butilintas hidroksianizolas) arba natrio benzoatas. Šios cheminės medžiagos siejamos su įvairiomis sveikatos problemomis, įskaitant galimą kancerogeninį poveikį. Taip pat atkreipkite dėmesį, ar skardinėse nėra BPA, nors daugelis gamintojų dabar naudoja BPA neturinčias alternatyvas. Nagrinėdami etiketes nepamirškite, kad sudedamosios dalys išvardytos pagal kiekį, todėl kenksmingi priedai, esantys tarp pirmųjų sudedamųjų dalių, rodo didesnę jų koncentraciją.
Sveikesnės įprastų konservuotų maisto produktų alternatyvos
Ieškant sveikesnių konservuotų maisto produktų alternatyvų nebūtina aukoti patogumo ar skonio. Konservuotas daržoves galite pakeisti šaldytomis, kurios išlaiko daugiau maistingųjų medžiagų, nes netrukus po derliaus nuėmimo greitai užšaldomos. Vietoj konservuotų vaisių sirupe rinkitės šviežius sezoninius vaisius arba šaldytus vaisius be pridėtinio cukraus.
Konservuotas pupeles pakeiskite džiovintomis ankštinėmis daržovėmis, kurias patys išvirėte ir supylėte į porcijas, arba ieškokite mažai natrio turinčių, BPA neturinčių supakuotų alternatyvų. Konservuotų sriubų gaminkite dideles naminių sriubų partijas ir užšaldykite atskiruose indeliuose. Jei naudojate žuvies konservus, apsvarstykite galimybę įsigyti šviežios žuvies ir užšaldyti jos porcijas arba rinktis maišeliuose supakuotas rūšis, kuriose paprastai būna mažiau konservantų. Pamatysite, kad šie pakaitalai ne tik pagerina maistinę vertę, bet ir sumažina kenksmingų konservantų, natrio pertekliaus ir galimo cheminių medžiagų išsiplovimo iš skardinių įdėklų poveikį.