Kodėl žmonės į kavą deda Chia sėklų – nauda ir mitai

coffee health chia benefits

 

Žmonės į kavą deda chia sėklų, nes socialinėje žiniasklaidoje teigiama, kad jos padeda numesti svorio ir pagreitina medžiagų apykaitą, tačiau mokslas šios naudos nepatvirtina. Nors ispaninio šalavijo sėklos yra maistingos, jose yra omega-3, skaidulų ir baltymų, karšta kava nėra idealus būdas jas vartoti. Karštis gali paveikti maistingųjų medžiagų įsisavinimą, o netinkamai paruošus kyla pavojus užspringti.

Reklama

Kad gautumėte maksimalią naudą ir užtikrintumėte saugumą, norėsite žinoti tinkamus metodus ir įrodymais pagrįstus faktus apie šį madingą derinį.

Chia sėklų ir kavos mokslas

Kai chia sėklos patenka į kavą, dėl jų hidrofilinių savybių vyksta unikali cheminė reakcija. Išoriniame sėklų sluoksnyje yra tirpių skaidulų, kurios, veikiamos skysčio, sudaro gelio pavidalą ir sugeria iki 12 kartų daugiau skysčio nei jų svoris.

Kavos sėklose ši transformacija prasideda žemesnėje nei 77 °C temperatūroje. Pastebėsite, kad jos pradeda plėstis per 20 minučių, nors rūgščioje aplinkoje, pavyzdžiui, kavos (pH 4,85-5,10), šis procesas sulėtėja. Sėklų baltymų struktūra išlieka stabili net ir karštoje kavoje, todėl išsaugoma jų maistinė vertė, įskaitant omega-3 riebalų rūgštis ir antioksidantus. Tačiau kavos temperatūra ir rūgštingumas gali turėti įtakos tam, kaip greitai tirpios sėklų skaidulos išsiplečia ir suformuoja būdingą gelio apvalkalą.

Reklama

Tikroji nauda sveikatai ir teiginiai socialinėje žiniasklaidoje

Kodėl ispaninio šalavijo sėklos kavoje tapo tokia virusine tendencija? Socialinės žiniasklaidos influenceriai teigia, kad šis derinys padeda numesti svorio, suteikia energijos ir gerina medžiagų apykaitą. Tačiau moksliniai įrodymai byloja ką kita.

Nors ispaninio šalavijo sėklos yra naudingos sveikatai – jose gausu omega-3 rūgščių, skaidulų ir baltymų – jų įmaišymas į karštą kavą nepadidins šių privalumų. Karštis gali susilpninti kai kurias maistingąsias medžiagas, todėl tokią pačią naudą gausite ir vartodami chia sėklas kitu pavidalu. Nėra jokių mokslinių įrodymų, kad šis konkretus derinys pagreitina svorio metimą ar medžiagų apykaitą.

Geriau orientuokitės į įrodytą naudą: įmaišykite ispaninio šalavijo sėklų į kokteilius, naktines avižas ar jogurtą, kur jos gali tinkamai želė ir išlaikyti savo maistinę vertę. Neleiskite, kad madingi teiginiai užgožtų moksliškai pagrįstus šių maistingų sėklų vartojimo būdus.

Reklama

Galimas pavojus ir šalutinis poveikis

Į kavą dedant chia sėklų kyla keletas galimų pavojų, todėl prieš išbandydami šią tendenciją norėsite apie juos žinoti. Sėklos, patekusios į skystį, gali išsiplėsti iki 30 cm, todėl, prieš tai jų tinkamai neišmirkius, galima užspringti arba užkimšti stemplę. Jei vartojate kraują skystinančius vaistus, didelis omega-3 kiekis chia sėklose gali sąveikauti su gydymu.

Taip pat turėsite stebėti porcijos dydį, nes chia sėklos yra kaloringos ir turi daug skaidulų. Per didelis jų kiekis gali sukelti virškinimo problemų, tokių kaip pilvo pūtimas, dujos ar vidurių užkietėjimas. Be to, jei esate alergiški sezamo ar garstyčių sėkloms, galite reaguoti ir į chia sėklas. Taip pat kyla dantų problemų rizika, jei sėklos įstrigtų tarp dantų.

Kaip tinkamai sumaišyti chia sėklas su kava

Kad sumažintumėte šią riziką ir gautumėte kuo didesnę naudą, viską gali pakeisti tinkami maišymo būdai. Prieš įmaišydami į kavą, 5-10 g ispaninio šalavijo sėklų 10-15 min. pamirkykite kambario temperatūros vandenyje. Šis išankstinis mirkymas neleidžia sėkloms sugerti per daug skysčio skrandyje ir padeda išvengti galimų virškinimo problemų.

Reklama

Kai sėklos taps gelio konsistencijos, įmaišykite jas į dar karštą kavą. Kad tolygiai pasiskirstytų, naudokite šaukštą arba mažą plaktuvą. Jei geriate šaltą kavą, iš anksto išmirkytas sėklas sumaišykite su kava blenderiu, kad tekstūra būtų švelnesnė. Nedėkite sausų chia sėklų tiesiai į karštą kavą, nes jos gali sulipti ir sukurti nemalonią tekstūrą.

Ekspertų nuomonės ir tyrimų rezultatai

Mitybos specialistai ir sveikatos tyrėjai išreiškė nevienareikšmišką nuomonę apie chia sėklų derinimą su kava. Nors tyrimais patvirtinta abiejų ingredientų nauda sveikatai, konkrečiai apie jų derinį atlikta nedaug tyrimų.

Dr. Sarah Chen, Stanfordo universiteto mitybos mokslininkė, pažymi, kad kavos karštis nesunaikins chia sėklų omega-3 riebalų rūgščių, tačiau neteksite sėklų gelio formavimo savybių. Žurnale „Journal of Food Science” paskelbti tyrimai rodo, kad karšti gėrimai gali šiek tiek sumažinti chia sėklų antioksidantų kiekį.

Reklama

Dauguma ekspertų rekomenduoja chia sėklų dėti į kambario temperatūros gėrimus. Dr. Michaelas Rodriguezas iš Harvardo medicinos mokyklos nurodo, kad naudingiau būtų kavą virti šaltai prieš įdedant chia sėklų, nes taip išsaugomos abiejų ingredientų maistinės savybės ir kartu tinkamai susidaro gelis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like