Plaunant žalią vištieną per mikroskopinius vandens lašelius, kurie virtuvėje gali nukeliauti iki 1 metro, plinta pavojingos bakterijos, pavyzdžiui, salmonelės ir kampilobakterijos. Šie lašeliai užteršia stalviršius, indus ir kitus maisto produktus, todėl padidėja rizika susirgti per maistą plintančiomis ligomis.
Vietoj to laikykite vištieną sandariuose induose, naudokite tam skirtas pjaustymo lenteles ir virkite iki 74 °C temperatūros, kad žūtų kenksmingos bakterijos. Išmanydami tinkamus tvarkymo būdus padėsite apsaugoti save ir savo šeimą nuo pavojingų ligų sukėlėjų.
Bakterijų plitimo virtuvėje moksliniai pagrindai
Dvi pagrindinės bakterijos, aptinkamos ant žalios vištienos – Salmonella ir Campylobacter – gali lengvai pasklisti virtuvėje, kai mėsą plaunate po tekančiu vandeniu. Vandeniui patekus ant žalios vištienos, susidaro mikroskopinių lašelių, kurie gali sklisti iki 1 metro į visas puses ir užteršti stalviršius, indus ir kitus maisto produktus.
Šios patogeninės bakterijos plika akimi nematomos, tačiau kambario temperatūroje jos sparčiai dauginasi. Net keli lašeliai, kuriuose yra šių mikroorganizmų, gali sukelti kryžminę taršą. Bakterijos gali išgyventi ant paviršių kelias valandas ir patekti ant jūsų rankų, kempinių ir indų rankšluosčių. Plaudami vištieną iš tikrųjų padidinate per maistą plintančių ligų riziką, nes šie purslai sudaro daugiau galimybių bakterijoms plisti nei tuo atveju, jei vištieną tiesiog perkeltumėte tiesiai iš pakuotės į keptuvę.
Dažniausiai pasitaikantys mitai apie žalios vištienos plovimą
Daugelis įsisenėjusių mitų apie žalios vištienos plovimą vis dar daro įtaką maisto ruošimo namuose praktikai, nepaisant aiškių mokslinių įrodymų, paneigiančių šią praktiką. Galbūt manote, kad plaunant pašalinamos bakterijos, tačiau vanduo iš tikrųjų ant virtuvės paviršių paskleidžia kenksmingus ligų sukėlėjus, tokius kaip Salmonella ir Campylobacter.
Kitas paplitęs klaidingas įsitikinimas yra tas, kad plaunant actu ar citrinų sultimis bakterijos žūsta. Nors šie rūgštiniai tirpalai gali sumažinti kai kurių paviršinių bakterijų kiekį, jie nepašalina giliai mėsoje esančių patogenų. Taip pat yra žmonių, kurie tvirtina, kad plovimas pašalina šerpetojimą ar chloro kvapą, tačiau tai nėra užterštumo požymiai. Šerpetojimas yra natūralus baltymas ir drėgmė, o chloro kvapas išsisklaido savaime.
Tinkamas virimas iki 74 °C temperatūros yra vienintelis patikimas būdas iš vištienos pašalinti kenksmingas bakterijas.
Saugūs žalios paukštienos tvarkymo metodai
Užuot plovę žalią vištieną, norėtumėte sutelkti dėmesį į tinkamus tvarkymo būdus, kurie iš tikrųjų apsaugo nuo bakterinės taršos. Naudokite švarius, dezinfekuotus paviršius ir indus, o žalią paukštieną laikykite atskirai nuo kitų maisto produktų, kad išvengtumėte kryžminės taršos.
- Žalią vištieną laikykite sandariuose induose apatinėje šaldytuvo lentynoje, kad lašai neužterštų kitų maisto produktų. Laikykite ne aukštesnę kaip 4 °C temperatūrą.
- Žaliai paukštienai pjaustyti naudokite specialias pjaustymo lenteles ir įrankius, kuriuos po kiekvieno naudojimo kruopščiai nuplaukite karštu muiluotu vandeniu.
- Vištieną iškepkite iki saugios 74 °C vidinės temperatūros, tikrinkite mėsos termometru storiausioje dalyje.
Nepamirškite kruopščiai plauti rankų su muilu ir šiltu vandeniu ne trumpiau kaip 20 sekundžių prieš ir po to, kai tvarkote žalią vištieną.
Tinkami kepimo būdai kenksmingoms bakterijoms sunaikinti
Vištienoje esančias pavojingas bakterijas veiksmingiausiai sunaikinsite naudodami tinkamus kepimo būdus, kuriais pasiekiama saugi vidinė temperatūra.
Vištieną reikia įkaitinti iki 74 °C, kad būtų sunaikinti tokie kenksmingi patogenai kaip salmonelės ir kampilobakterijos. Naudokite patikimą mėsos termometrą ir įkiškite jį į storiausią mėsos dalį, neliesdami kaulo. Jei mėsa su kaulu, patikrinkite prie kaulo, kur kepimas trunka ilgiausiai.
Nepasikliaukite vien tik vizualiniais požymiais – vištienos spalva ar sultys nėra patikimi sultingumo rodikliai. Jei kepate visą paukštį, patikrinkite kelias vietas, įskaitant vidinę šlaunelės dalį. Kad vištiena iškeptų tolygiai, prieš gamindami vištieną palaikykite ją kambario temperatūroje, o pasiekę norimą temperatūrą leiskite jai pailsėti 3-5 minutes. Taip šiluma tolygiai pasiskirstys visoje mėsoje.