Dėl junginių, vadinamų oksalatais, geriant per daug vaistažolių arbatos gali padidėti inkstų akmenų rizika. Šios natūralios medžiagos kraujyje susijungia su kalciu ir nukeliauja į inkstus, kur gali kristalizuotis ir sudaryti skausmingus akmenis.
Ypač daug oksalatų yra juodojoje (402,8 mg/l) ir žaliojoje (362,9 mg/l) arbatoje. Turėtumėte apriboti arbatos vartojimą iki 2-3 puodelių per dieną, o porcijas paskirstyti bent per 2 valandas. Supratimas apie saugaus vartojimo rekomendacijas gali padėti apsaugoti inkstų sveikatą.
Žolelių arbatose esančių oksalatų supratimas
Nors daugelis vaistažolių arbatų yra naudingos sveikatai, jose gali būti daug oksalatų – natūraliai augaluose esančių junginių, kurie gali susijungti su kalciu ir sudaryti inkstų akmenis.
Vartojant daug oksalatų turinčias vaistažolių arbatas, šie junginiai patenka į kraują ir galiausiai nukeliauja į inkstus. Tuomet inkstai šias medžiagas filtruoja, tačiau per didelis oksalatų kiekis gali kristalizuotis su kalciu šlapime. Dažniausios daug oksalatų turinčios vaistažolių arbatos yra juodoji arbata, žalioji arbata ir tam tikros rūšys, pavyzdžiui, žvaigždanyžis ir rooibos.
Skirtinga oksalatų koncentracija priklauso nuo virimo laiko ir temperatūros. 240 ml juodosios arbatos porcijoje gali būti 14-24 mg oksalatų, o ilgesnis virimo laikas šį kiekį padidina. Jei esate linkę į inkstų akmenligę, labai svarbu stebėti kasdienį oksalatų suvartojimą iš visų šaltinių, įskaitant vaistažolių arbatas.
Dažniausiai pasitaikančios daug oksalatų turinčios vaistažolių arbatos rūšys
Keliose vaistažolių arbatos rūšyse yra ypač didelė oksalatų koncentracija, kurią reikėtų stebėti, jei jums gresia inkstų akmenligė. Daugiausia oksalatų yra juodojoje arbatoje, kurios viename puodelyje yra 14,2 mg oksalatų. Nuo jos nedaug atsilieka žalioji arbata, kurios viename puodelyje yra 12,8 mg.
Kitos daug oksalatų turinčios vaistažolių arbatos yra pipirmėčių arbata (6,8 mg puodelyje), rooibos (4,9 mg puodelyje) ir žvaigždanyžių arbata (4,7 mg puodelyje). Vidutinį oksalatų kiekį rasite ramunėlių (3,2 mg puodelyje) ir erškėtuogių arbatoje (2,9 mg puodelyje). Jei nerimaujate dėl oksalatų suvartojimo, apsvarstykite galimybę pereiti prie mažai oksalatų turinčių alternatyvų, pavyzdžiui, hibiskų (1,5 mg puodelyje), dilgėlių (0,8 mg puodelyje) arba imbiero arbatos (0,6 mg puodelyje). Atkreipkite dėmesį, kad mirkymo laikas ir vandens temperatūra gali turėti įtakos oksalatų koncentracijai, o ilgesnis mirkymas paprastai lemia didesnį jų kiekį.
Požymiai, kad jūsų įprotis gerti arbatą gali būti problemiškas
Kaip sužinoti, ar žolelių arbatos vartojimas peržengė rizikingos teritorijos ribas? Stebėkite, ar neatsiranda šlapimo pokyčių, įskaitant tamsesnę spalvą, drumstą išvaizdą ar stiprų kvapą. Jei jaučiate dažną šlapinimąsi, apatinės nugaros dalies skausmą ar diskomfortą pilve, tai gali reikšti besivystančias inkstų problemas.
Taip pat turėtumėte stebėti, kaip kasdien suvartojate maistą. Jei per dieną suvartojate daugiau nei 3-4 puodelius daug oksalatų turinčių vaistažolių arbatų, viršijate rekomenduojamas normas. Atkreipkite dėmesį į laiką – geriant šias arbatas kartu su daug kalcio turinčiu maistu gali padidėti oksalatų absorbcija. Kiti įspėjamieji požymiai: raumenų mėšlungis, nepaaiškinamas nuovargis ir sunkumai susikaupti.
Jei šlapime pastebėjote kristalų arba šlapinimosi metu jaučiate aštrų skausmą, nedelsdami kreipkitės į gydytoją. Šie simptomai gali rodyti inkstų akmenų susidarymą arba kitas šlapimo takų komplikacijas.
Saugaus kasdienio vartojimo rekomendacijos
Kad išvengtumėte inkstų akmenų susidarymo ir tuo pat metu mėgautumėtės žolelių arbatomis, norėtumėte laikytis įrodymais pagrįstų vartojimo apribojimų. Dabartinėse klinikinėse rekomendacijose rekomenduojama per dieną suvartoti ne daugiau kaip 2-3 puodelius (240-720 ml) vaistažolių arbatos, o tarp išgėrimų turi praeiti bent 2 valandos, kad tinkamai išsivalytų oksalatai.
Neturėtumėte kasdien išgerti daugiau kaip 4 puodelius daug oksalatų turinčių arbatų, pavyzdžiui, juodosios arbatos, žvaigždanyžių ar rooibos. Jei anksčiau sirgote inkstų akmenlige, ribokite vartojimą iki 1-2 puodelių per dieną. Žaliosios arbatos per parą gerkite ne daugiau kaip 960 ml, kad nesikauptų per daug kalcio oksalato. Be to, arbatos vartojimą reikia kompensuoti per dieną išgeriant 8-10 stiklinių vandens. Apsvarstykite galimybę kaitalioti skirtingas žolelių rūšis, kad sumažintumėte koncentruotą konkrečių junginių poveikį.
Alternatyvūs mažo oksalatų kiekio arbatos variantai
Yra daug skanių arbatų, kurios nedidina inkstų akmenligės rizikos dėl natūraliai mažo oksalatų kiekio. Galite drąsiai mėgautis žaliąja arbata, kurios viename puodelyje yra tik 3 mg oksalatų, arba baltąja arbata, kurios vienoje porcijoje yra tik 1 mg oksalatų. Puikios alternatyvos yra ramunėlių ir rooibos arbatos, kuriose oksalatų kiekis yra nežymus.
Kalbant apie vaisines arbatas, ypač tinka hibiskų arbata ir gryna pipirmėčių arbata, nes jose beveik nėra oksalatų. Japoniška bancha ir hojicha – skrudintos žaliosios arbatos – pasižymi tvirtu skoniu, tačiau turi mažai oksalatų. Rinkdamiesi žolelių mišinius ieškokite tokių, kurių pagrindą sudaro ne lapai, o gėlės, mėtos ar skrudintos sudedamosios dalys. Taip pat galite rinktis imbiero šaknų ar chrizantemų arbatą, kurios teikia gydomąją naudą, tačiau neskatina oksalatų suvartojimo.
Profilaktikos patarimai arbatos mėgėjams
Nors mėgstamų arbatų vartojimo visiškai riboti nereikia, norėdami sumažinti inkstų akmenligės riziką, turėtumėte įgyvendinti keletą įrodymais pagrįstų strategijų. Būkite pakankamai hidratuoti – kasdien kartu su arbata išgerkite 2-3 litrus vandens. Neviršykite 3-4 puodelių arbatos per dieną ir pakaitomis vartokite mažai oksalatų turinčias arbatos rūšis. Jei esate linkę į kalcio oksalato akmenų susidarymą, gerkite arbatą tarp valgymų, o ne su maistu, kad sumažintumėte oksalatų absorbciją.
Į arbatą naudinga įpilti šlakelį pieno, nes kalcis virškinamajame trakte gali susijungti su oksalatais. Stebėkite vitamino C vartojimą, nes per didelis jo kiekis gali virsti oksalatais. Jei esate sirgę inkstų akmenlige, pasikonsultuokite su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju ir periodiškai tikrinkite oksalatų kiekį šlapime bei atitinkamai koreguokite arbatos vartojimą.