Ar neteisingai plaunate vaisius? netikėtas pavojus jūsų maistui

fruit washing safety concerns

Tikriausiai nepakankamai veiksmingai valote vaisius, kad pašalintumėte kenksmingus teršalus. Greitai nuplaunant po vandeniu nepavyks pašalinti pesticidų, bakterijų ar likučių, susidariusių tvarkant ir platinant vaisius.

Dažniausios klaidos – muilo, karšto vandens naudojimas arba drėgnų produktų laikymas. Vietoj to reikia tinkamai nuplauti 30 sekundžių po vėsiu vandeniu su švelnia trintimi arba naudoti specialius tirpalus, pvz., acto ir vandens mišinius, kad būtų užtikrintas idealus saugumas.

Reklama

Išmanydami tinkamus valymo būdus, savo produktus iš potencialiai pavojingų galite paversti tikrai sveikais.

Paslėpti pavojai, slypintys ant šviežių vaisių

Kai iš vaisių lėkštės paimate iš pažiūros nesugadintą obuolį, greičiausiai naudojate ne tik šviežius produktus. Jūsų vaisiuose gali būti daugybė plika akimi nematomų teršalų, įskaitant E. coli, Salmonella ir Listeria bakterijas.

Dėl žemės ūkio veiklos vaisiai, keliaudami į jūsų virtuvę, susiduria su įvairiais pavojais. Pesticidų likučiai dažnai lieka ant odelės, o dirvožemyje esantys ligų sukėlėjai gali prisitvirtinti prie paviršiaus nelygumų. Be to, nuimant derlių, pakuojant ir platinant produkciją, ji pereina per daugybę rankų, todėl padidėja užteršimo rizika.

Reklama

Net ekologiški vaisiai nėra apsaugoti nuo šių pavojų. Paukščių išmatos, užterštas drėkinimo vanduo ir natūralios trąšos gali įnešti kenksmingų mikroorganizmų. Vaškinės dangos, kuriomis dengiami produktai, siekiant prailginti jų galiojimo laiką, taip pat gali sulaikyti bakterijas ir chemines medžiagas, todėl maisto saugai užtikrinti būtinas tinkamas plovimas.

Dažniausios vaisių plovimo klaidos, kurių reikia vengti

Daugelis vartotojų nesąmoningai kenkia savo produktų saugumui, nes netinkamai plauna vaisius. Tikėtina, kad darote esminių klaidų, kurios gali padidinti kenksmingų patogenų ir pesticidų poveikį.

Neskubinkite plovimo proceso greitai paleisdami vaisius po vandeniu. Taip veiksmingai nepašalinsite bakterijų ar cheminių medžiagų likučių. Taip pat norėtumėte vengti plauti produktus su muilu ar komercinėmis valymo priemonėmis, nes jos gali įsigerti į akytus vaisių paviršius ir sukelti ligas.

Reklama

Dar viena dažna klaida – plauti vaisius per daug iš anksto. Iš anksto nuplaudami ir laikydami drėgnus produktus, sukuriate idealią terpę pelėsiui ir bakterijoms augti. Be to, nepraleiskite „iš anksto nuplautų” produktų plovimo, nes jie gali būti užteršti transportuojant ir tvarkant. Galiausiai, naudojant karštą vandenį galima pažeisti subtilius vaisius ir pagreitinti gedimą.

Saugūs ir veiksmingi produktų valymo būdai

Kaip efektyviai valyti produktus ir kartu išsaugoti jų kokybę? Pirmiausia 30 sekundžių skalaukite vaisius ir daržoves po vėsiu tekančiu vandeniu, švelniai trindami rankomis, kad pašalintumėte paviršiaus teršalus. Nenaudokite muilo ar komercinių produktų ploviklių, nes jie nereikalingi ir gali palikti kenksmingų likučių.

Tvirtų produktų, tokių kaip obuoliai ir bulvės, paviršių šveiskite specialiu daržovių šepetėliu. Švelnias uogas sudėkite į durtuvą ir švelniai apipurkškite vandeniu. Lapiniams žalumynams reikia ypatingo dėmesio – panardinkite juos į dubenį su šaltu vandeniu, papurtykite, tada ištraukite, kad nusėstų likučiai.

Reklama

Išvalytus produktus nusausinkite popieriniais rankšluosčiais arba švaria šluoste. Kad rezultatai būtų geriausi, vaisius ir daržoves plaukite tik prieš pat jų valgymą.

Natūralūs pesticidų ir bakterijų šalinimo sprendimai

Natūralūs sprendimai – tai moksliškai įrodyti būdai, kaip pašalinti pesticidus ir bakterijas iš produktų. Trijų dalių vandens ir vienos dalies baltojo acto mišinys gali sunaikinti iki 98 % paviršiaus bakterijų. Valgomosios sodos tirpalai, naudojant 5 mililitrus 240 mililitrų vandens, veiksmingai skaido pesticidų likučius dėl šarminės hidrolizės.

Pastebėsite, kad sūraus vandens vonios, naudojant 10 % tirpalą, gali išnaikinti mikroskopinius vabzdžius ir sumažinti mikrobų populiaciją. Švelnių uogų atveju greitas mirkymas vandenyje, sumaišytame su distiliuotu baltuoju actu, neturės įtakos skoniui, bet gerokai sumažins užterštumą. Jei nerimaujate dėl vaškuotų produktų, citrinos sulčių ir valgomosios sodos tirpalas sukuria natūralų abrazyvą, kuris pašalina vaško dangą ir nepageidaujamus likučius, išlaikydamas apsauginę vaisių odelę.

Reklama

Ekspertų rekomenduojamos priemonės ir būdai vaisių saugai užtikrinti

Profesionalūs maisto saugos ekspertai rekomenduoja konkrečius įrankius ir metodus, kurie maksimaliai padidina produktų valymo efektyvumą. Jums reikės specialaus šepetėlio su tvirtais šereliais, buteliuko su acto tirpalu ir švaraus durtuvo. Idealiam rezultatui pasiekti naudokite komercinį vaisių ir daržovių ploviklį arba pasiruoškite ” pasidaryk pats” tirpalą iš vienos dalies acto ir trijų dalių vandens.

Nepasikliaukite vien tik tekančiu vandeniu. Vietoj to 2-3 minutes pamirkykite produktus valymo tirpale, tada šepetėliu sukamaisiais judesiais nušveiskite kietą odelę turinčius vaisius. Uogas ir subtilius produktus sudėkite į durtuvą ir kruopščiai apipurkškite tirpalu. Ypatingą dėmesį skirkite plyšiams, koteliams ir žiedų galams, kur dažnai slepiasi teršalai. Galiausiai visus produktus nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, kol neliks muilo likučių.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like