Artišokai tampa geriausiu gamtiniu virškinimo valikliu, pranokstančiu komercinius vidurių laisvinamuosius preparatus ir nesukeliančiu šalutinio poveikio. Unikalus 200 g maistinių skaidulų ir cinarino junginių derinys skatina tulžies gamybą, gerina riebalų virškinimą ir atliekų šalinimą. Tyrimai rodo, kad artišokų ekstraktas padidina tulžies tekėjimą iki 129 %. Namuose auginamose veislėse yra didesnė šių naudingų junginių koncentracija, ypač tada, kai skinami nesubrendę pumpurai. Šios Viduržemio jūros regiono daržovės mokslas pateikia įtikinamų įrodymų apie natūralius virškinimo sveikatos sprendimus.
Artišokai: Skaidulų turtinga virškinimo jėgainė
Artišokai yra mitybos milžinai tarp daržo daržovių, nes turi išskirtinį kiekį maistinių skaidulų, kurios gerina virškinimo sistemos sveikatą. Kiekviename vidutinio dydžio artišoke yra apie 7 g skaidulinių medžiagų, t. y. beveik 25 % rekomenduojamos paros normos.
Šis skaidulų kiekis natūraliai valo žarnyną, nes padidina išmatų tūrį ir palengvina sklandesnį judėjimą žarnynu. Be to, artišokuose yra cinarino – biologiškai aktyvaus junginio, kuris skatina tulžies gamybą ir padeda virškinti riebalus.
Tyrimai rodo, kad artišokų ekstraktas gali palengvinti dirgliosios žarnos sindromo ir funkcinės dispepsijos simptomus. Artišokuose esančios prebiotinės skaidulos taip pat maitina naudingąsias žarnyno bakterijas ir gerina žarnyno mikrobiomo sudėtį.
Dėl šių savybių artišokai, palyginti su daugeliu komercinių preparatų, yra veiksmingesnė natūrali virškinimo priemonė.
Kaip artišokai skatina tulžies gamybą ir natūralų valymąsi
Biocheminė artišokų junginių ir žmogaus fiziologijos sąveika atskleidžia sudėtingą virškinimo gerinimo mechanizmą .
Artišokuose yra cinarino ir chlorogeno rūgšties – junginių, skatinančių tulžies gamybą kepenyse. Padidėjęs tulžies išsiskyrimas palengvina riebalų virškinimą ir palaiko natūralius organizmo detoksikacijos procesus.
Tyrimai rodo, kad artišokų lapų ekstraktas klinikinių tyrimų metu padidino tulžies išsiskyrimą iki 129 %. Šis tulžies išsiskyrimą skatinantis poveikis padeda emulguoti riebalus ir pašalinti atliekas iš kepenų.
Be to, artišokuose esantys kartieji junginiai suaktyvina receptorius, skatinančius virškinimo fermentų išsiskyrimą visame virškinimo trakte.
Padidėjęs tulžies išsiskyrimas taip pat padeda sureguliuoti žarnyno veiklą, nes tulžies druskos, skatindamos peristaltiką, veikia kaip natūralūs vidurius laisvinantys vaistai.
Šios fiziologinės reakcijos kartu skatina veiksmingą atliekų šalinimą be šalutinio poveikio, paprastai susijusio su farmaciniais vidurių laisvinamaisiais vaistais.
Savų artišokų auginimas siekiant maksimalios naudos virškinimui
Artišokų auginimas namuose užtikrina optimalų naudingų junginių, palaikančių virškinimo sistemos sveikatą, kiekį. Tyrimai rodo, kad šviežiuose artišokuose yra didesnė cinarino ir silimarino koncentracija nei komerciniais tikslais užaugintose veislėse, kurios transportavimo ir sandėliavimo metu dažnai praranda veiksmingumą.
Idealiam artišokų augimui reikia gerai drenuoto dirvožemio, kurio pH yra 6,5-7,5, ir nuolatinio 6-8 valandų kasdienio saulės spindulių poveikio. Šie daugiamečiai augalai gerai auga Viduržemio jūros regiono klimato zonose, tačiau šaltesniuose regionuose juos galima auginti kaip vienmečius.
Sėklas reikėtų pradėti auginti patalpoje likus 20 cm iki paskutinių šalnų, o kai daigai pasiekia 20 cm aukštį – persodinti.
Nesubrendusių pumpurų skynimas prieš jiems pražystant užtikrina didžiausią virškinimo fermentų koncentraciją. Tyrimai rodo, kad artišokus suvalgius per 24 valandas po derliaus nuėmimo gaunama 30 proc. daugiau biologiškai aktyvių junginių nei parduotuvėje pirktus alternatyvius produktus.
Paprasti būdai, kaip įtraukti artišokus į kasdienę mitybą
Šviežiai nuskintų artišokų įtraukimas į kasdienį maistą yra labai naudingas virškinimui ir nereikalauja daug kulinarinių pastangų.
Tyrimai rodo, kad garuose virtas artišokų širdeles galima supjaustyti griežinėliais ir dėti į salotas, makaronų patiekalus ar grūdų dubenėlius, kad iš karto gautumėte skaidulinių medžiagų. Paprastas paruošimo būdas – virti daržovę 20-25 minutes, kol suminkštės, tada patiekti su alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis kaip maistingųjų medžiagų turintį garnyrą.
Kad būtų patogiau, artišokų širdeles galima sutrinti į padažus su jogurtu ir žolelėmis arba sumaišyti į kokteilius su lapiniais žalumynais ir taip paslėpti jų išskirtinį skonį.
Tyrimai rodo, kad vartojant artišokų ekstraktą arbatos pavidalu – pamirkius lapus 5-10 minučių karštame vandenyje – gaunama koncentruotų cinarino junginių, kurie skatina tulžies gamybą ir gerina virškinimą, nereikalaujant viso daržovių paruošimo.
Artišokų pranašumo prieš komercinius vidurių laisvinamuosius vaistus moksliniai pagrindai
Naujausi klinikiniai tyrimai parodė, kad artišokuose esantis unikalus inulino skaidulų ir cinarino junginių derinys pranoksta daugelį komercinių vidurius laisvinančių vaistų ir nesukelia šalutinio poveikio.
Artišokuose esantis inulinas veikia kaip prebiotikas, skatinantis naudingų žarnyno bakterijų augimą, o cinarinas didina tulžies gamybą ir gerina virškinimą. Kartu šie komponentai sukuria dvigubo poveikio valomąjį mechanizmą.
Atlikus laboratorinius tyrimus paaiškėjo, kad viename vidutinio dydžio artišokų yra maždaug 2-4,5 g maistinių skaidulų, kurios, palyginti su farmacinėmis alternatyvomis, rečiau sukelia spazmus. Natūralus cinarino sukeltas tulžies tekėjimas palengvina sklandesnį tuštinimąsi be aštraus stimuliuojančio poveikio, būdingo nereceptiniams produktams.
Be to, artišokų vartojimas palaiko ilgalaikę žarnyno sveikatą, o ne sukelia priklausomybę, kaip pastebėta 2019 m. gastroenterologiniame tyrime, kuriame 78 % dalyvių nurodė, kad pagerėjo reguliarumas, o tolerancija neišsivystė.