Vienas prieskonis iš Turkijos, kurio kvapas gali sustabdyti apetitą

turkish spice curbs appetite

Sumakų kvapas teikia ne tik kulinarinį malonumą. Šio ryškaus turkiško prieskonio, surinkto iš raudonų Rhus coriaria krūmo uogų, įkvėpus prieš valgį, jis pasižymi puikiomis apetitą slopinančiomis savybėmis. Naujausi tyrimai patvirtina tai, ką turkų tradicija žino jau šimtmečius: sumako organiniai junginiai sąveikauja su neurologiniais kanalais, kurie signalizuoja apie sotumą. Paprastas kvapas gali gerokai sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį. Mokslininkų bendruomenė dabar tyrinėja šią natūralią svorio valdymo priemonę, kuri, be alkio kontrolės, turi papildomos naudos sveikatai.

Mokslas apie apetitą slopinančias sumakų savybes

Nors daugelis prieskonių patiekalams suteikia skonio, sumakai išsiskiria moksliškai įrodytu gebėjimu mažinti alkį. Šiame rausvame, purpurinės spalvos prieskonyje yra junginių, kurie sąveikauja su organizmo sotumo mechanizmais, visų pirma dėl didelės organinių rūgščių ir taninų koncentracijos.

Reklama

Tyrimai rodo, kad savitas sumakų aromatas suaktyvina uoslės receptorius, kurie signalizuoja pagumburiui ir skatina leptino– hormono, atsakingo už alkio reguliavimą, – išsiskyrimą. Be to, dėl sutraukiančių prieskonių savybių sulėtėja skrandžio išsituštinimas, todėl ilgai jaučiamas sotumo jausmas.

Stambulo universitete atlikti klinikiniai tyrimai parodė, kad dalyviai, kurie prieš valgį vartojo rūgštynių prieskonį, pastebėjo sumažėjusį apetitą ir suvartojo 17 % mažiau kalorijų, palyginti su kontroline grupe.

Unikalus šio prieskonio juslinės stimuliacijos ir fiziologinio poveikio derinys paverčia jį vertinga priemone reguliuojant svorį ar kontroliuojant porcijų dydį.

Reklama

Istorinis sumako naudojimas tradicinėje turkų virtuvėje

XI a. datuojami įrašai atskleidžia, kad sumakai turkiškoje kulinarijoje nuolat naudojami. Šis prieskonis, gaunamas iš džiovintų ir maltų Rhus coriaria krūmo uogų, osmanų virtuvėje buvo ir kvapioji medžiaga, ir vaistinis ingredientas.

Tradiciniuose turkiškuose patiekaluose, pavyzdžiui, kebabuose, meze ir plovuose, sumakas dažnai naudojamas dėl savo išskirtinio aitraus, citrininio skonio. Kaimo namų ūkiuose juo paprastai apibarstomi svogūnai, salotos ir ant grotelių kepta mėsa, o miestų virtuvėse jis naudojamas sodriems patiekalams subalansuoti.

Šis prieskonis buvo ypač vertinamas žiemos mėnesiais, kai trūko citrusinių vaisių, ir patiekalams suteikdavo būtino rūgštumo.

Reklama

Turkijos liaudies medicina pripažino, kad sumakas ne tik pagerina skonį, bet ir slopina apetitą, todėl dažnai rekomenduodavo jį vartoti, kai trūko maisto arba kai reikėdavo kontroliuoti per didelį valgymo kiekį, t. y. praktiškai naudojo dvigubą kulinarinę ir gydomąją prieskonio naudą.

Naujausi tyrimai, patvirtinantys šimtmečių kultūros išmintį

Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai patvirtino tai, ką turkų kultūra šimtmečiais žinojo apie nepaprastas sumako savybes. Neseniai žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry” paskelbti tyrimai atskleidė, kad sumakų sudėtyje yra daug organinių rūgščių, kurios sąveikaudamos su uoslės receptoriais laikinai slopina apetito signalus smegenyse.

Stambulo universiteto mokslininkai užfiksavo, kaip sumakų aromatiniai junginiai veikia hipotalamą– smegenų alkio reguliavimo centrą. Jų atlikti kontroliuojami tyrimai parodė, kad dalyviai, veikiami sumakų aromato, jautė mažesnį alkio pojūtį, trukusį apie 30 minučių.

Reklama

Be to, atlikus biocheminę analizę nustatyta daugiau kaip 70 biologiškai aktyvių sumakų junginių, įskaitant antioksidacinių savybių turinčius flavonoidus ir taninus.

Šis mokslinis patvirtinimas paaiškina, kodėl turkų tradicija rekomenduoja prieš valgį įkvėpti sumakų kvapo, kad būtų saikingai vartojamas maistas – ši praktika dabar sulaukia mitybos specialistų, kuriančių natūralias apetito valdymo strategijas, dėmesio.

Kaip šį senovinį prieskonį įtraukti į šiuolaikinę mitybą

Sumakui integruoti į šiuolaikinę virtuvę reikia nedaug pastangų, tačiau jis suteikia didžiausią skonio poveikį. Šis ryškiai raudonas prieskonis pasižymi aštriu, citrinų skon iu, kuris pagerina patiekalus neužgoždamas kitų skonių. Apibarstykite sumaku humusą, keptas daržoves ar ant grotelių keptą mėsą kaip baigiamąjį akcentą.

Reklama

Jei norite pasigaminti paprastą padažą, sumaką sumaišykite su alyvuogių aliejumi, česnaku ir trupučiu medaus. Sveikata besirūpinantys vartotojai sumaką gali naudoti kaip druskos alternatyvą, nes jo rūgštinės natos sukuria sūrumo pojūtį ir kartu sumažina suvartojamo natrio kiekį.

Rytinei rutinai naudingas sumakas, pabarstytas ant avokado skrebučio arba įmaišytas į jogurtą su medumi. Šį universalų prieskonį galima naudoti net ir gėrimuose – įmaišykite jo į limonadą arba netikėtai pagardinkite kokteilių stiklines.

Šis prieskonis puikiai dera su Viduržemio jūros regiono ingredientais, bet puikiai prisitaiko ir prie mišrios virtuvės patiekalų, todėl yra vertas bet kurio šiuolaikinio sandėliuko papildymas.

Reklama

Daugiau nei svorio kontrolė: Papildoma turkiškojo sumako nauda sveikatai: papildoma turkiškojo sumako nauda sveikatai

Sumakas pagerina šiuolaikinių patiekalų skonį, tačiau jo poveikis neapsiriboja vien kulinarine sritimi. Tyrimai rodo, kad sumače yra stiprių antioksidantų,daugiausia flavonoidų ir taninų, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir mažina uždegimą visame organizme.

Tyrimai pabrėžia antimikrobines sumakų savybes, veiksmingas prieš įprastus ligų sukėlėjus, įskaitant E. coli ir Staphylococcus aureus. Be to, šis prieskonis pasižymi daug žadančia nauda širdies ir kraujagyslių sistemai, nes gali mažinti cholesterolio kiekį ir reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl yra vertingas sergant diabetu.

Sumakų biologiškai aktyvūs junginiai palaiko virškinimo sistemos sveikatą, nes stimuliuoja naudingas žarnyno bakterijas ir kartu mažina kenksmingų mikrobų kiekį.

Reklama

Preliminarūs tyrimai taip pat rodo, kad sumakai gali turėti priešvėžinių savybių, ypač prieš krūties ir gaubtinės žarnos vėžio ląsteles, tačiau šiam poveikiui patvirtinti reikia išsamesnių tyrimų su žmonėmis.

Dažnai užduodami klausimai

Ar vaikai gali saugiai vartoti rūgštynių vaistą alkiui malšinti?

Nors vaikai gali saikingai vartoti sumaką, tačiau nėra moksliškai įrodyta, kad jis padeda kontroliuoti alkį. Prieš naudodami bet kokią medžiagą apetitui reguliuoti besiformuojančiame vaikų organizme, tėvai turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais.

Ar sumaka sąveikauja su įprastais vaistais ar sveikatos būkle?

Dėl galimo cukraus kiekį kraujyje mažinančio poveikio sumakai gali sąveikauti su vaistais nuo diabeto. Asmenys, alergiški anakardžiams ar mangams, taip pat vartojantys antikoaguliantus, pvz., varfariną, turėtų vartoti atsargiai.

Reklama

Kiek laiko sumakinas išlieka veiksmingas po įsigijimo?

Tinkamai laikomas sumakas išlieka veiksmingas maždaug 1-2 metus. Laikomas sandariame inde, apsaugotame nuo karščio, šviesos ir drėgmės, jo išskirtinis aitrus skonis ir ryški spalva išlieka santykinai nepakitę visą šį laikotarpį.

Ar yra žinomų alerginių reakcijų į turkiškąjį sumaką?

Gali atsirasti alerginių reakcijų į turkiškąjį sumaką, ypač asmenims, alergiškiems anakardžiams arba mangams, nes jie priklauso tai pačiai augalų šeimai. Simptomai gali pasireikšti odos bėrimu, niežuliu arba kvėpavimo takų sutrikimais.

Ar laukinėje gamtoje surinktas sumakas yra veiksmingesnis už komerciniais tikslais auginamas veisles?

Mokslinių įrodymų, lyginančių laukinių ir komercinių sumakų veiksmingumą, yra nedaug. Laukinėse veislėse dėl natūralių auginimo sąlygų gali būti didesnė biologiškai aktyvių junginių koncentracija, tačiau tyrimai neįrodė didesnio veiksmingumo.

Reklama

[Tekstas nebuvo keičiamas, nes nebuvo metrinių vienetų, kuriuos reikėtų perskaičiuoti.]
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like