Vanduo, kava, šokoladas: Mirtina pažįstamų maisto produktų dozė

Paguodžiantis puodelis kavos, atgaivinanti stiklinė vandens ir gardus šokolado kvadratėlis turi stebėtiną bendrą bruožą. Kiekvienas jų gali tapti mirtinai pavojingas, kai jo suvartojama per daug. Nors šie pagrindiniai produktai teikia kasdienį malonumą ir pragyvenimo šaltinį, mokslas atskleidžia tikslias ribas, kai nauda virsta toksiškumu. Dauguma vartotojų palaimingai nežino apie hiponatremiją, kurią sukelia per didelis vandens kiekis, kofeino poveikį širdžiai ar pavojingą teobromino poveikį. Supratimas apie šias ribas nušviečia ploną ribą, skiriančią maistą nuo nuodų mūsų sandėliukuose.

Toksiškumo mokslas: Kai įprasta tampa mirtinai pavojinga

Nors daugelis žmonių mano, kad kasdien vartojami maisto produktai yra visiškai saugūs, esminis toksikologijosprincipas – ” dozė padaro nuodus” – atskleidžia daugiau niuansų.

Reklama

Ši koncepcija, priskiriama XVI a. gydytojui Paracelsui, teigia, kad praktiškai bet kuri medžiaga tampa toksiška, kai jos kiekis yra pakankamas.

Žmogaus organizmas turi puikius detoksikacijos mechanizmus, kurių pagrindinis centras yra kepenyse, kur fermentai kenksmingus junginius paverčia išsiskiriančiomis medžiagomis.

Tačiau šios sistemos turi ribotas galimybes. Dėl per didelio suvartojamų medžiagų kiekio, kai medžiagų apykaitos keliai persipildo ir kaupiasi toksiški metabolitai, pažeidžiamos ląstelės.

Reklama

Skirtumas tarp terapinių, nekenksmingų ir mirtinų dozių skirtingose medžiagose labai skiriasi.

Šis skirtumas, vadinamas terapiniu indeksu, paaiškina, kodėl kofeino, kad jis taptų pavojingas, reikia suvartoti gramus, o kai kurių grybų toksinų mirtį sukelia miligramai.

Apsinuodijimas vandeniu: Kiek H2O gali jus nužudyti

Kaip vanduo, gyvybiškai svarbi medžiaga, gali būti mirtinai pavojingas? Per didelis vandens kiekis gali sukelti hiponatremiją, t. y. pavojingą natrio praskiedimą kraujyje. Ši būklė, paprastai vadinama apsinuodijimu vandeniu, sutrikdo smegenų veiklą ir gali baigtis mirtimi.

Reklama

Mirtina dozė priklauso nuo individualių veiksnių, įskaitant svorį, sveikatos būklę ir vartojimo greitį. Apskritai vidutiniam suaugusiam žmogui mirtinai pavojinga greitai išgerti 5,7 litro. Inkstai gali apdoroti tik maždaug 0,8-1 litrą per valandą; šį kiekį viršijantis suvartojimas perkrauna organizmo reguliavimo mechanizmus.

Simptomai progresuoja nuo galvos skausmo ir sumišimo iki traukulių, komos ir galimos mirties. Didesnis pavojus kyla sportininkams, dalyvaujantiems ištvermės varžybose, asmenims, sergantiems tam tikromis psichikos ligomis, ir vandens gėrimo varžybų dalyviams.

Tinkama hidratacija turi būti saikinga, o ne maksimali.

Reklama

Mirtinos kofeino vartojimo ribos

Kofeinas, populiariausias amerikiečių psichoaktyvusis junginys, yra paradoksalioje erdvėje tarp kasdienio ritualo ir galimų nuodų. Šis stimuliatorius, kurio yra kavoje, arbatoje ir energiniuose gėrimuose, tampa mirtinai pavojingas, kai jo kiekis yra stebėtinai didelis.

Apskaičiuota, kad vidutinė mirtina kofeino dozė (LD50) žmonėms yra 150-200 mg vienam kilogramui kūno svorio. Vidutiniam 70 kg sveriančiam suaugusiam žmogui tai yra maždaug 10-14 g gryno kofeino, o tai atitinka maždaug 50-100 puodelių kavos, išgertų vienas po kito.

Mirtis ištinka dėl širdies aritmijos, traukulių arba kvėpavimo nepakankamumo.

Reklama

Didžiausią pavojų kelia gryno kofeino milteliai, nes vos viename valgomajame šaukšte yra potencialiai mirtina dozė. Nors dauguma vartotojų niekada nesiekia tokių kiekių, supratimas apie kofeino toksiškumo ribą yra svarbus priminimas, kad net gerai žinomos medžiagos turi ribas.

Tamsi tiesa: apskaičiuokite šokolado mirtingumo ribą

Nedaugelis skanėstų yra taip mėgstami kaip šokoladas, tačiau jo malonus skonis slepia žmogui potencialiai mirtiną komponentą. Dėl šokolado toksiškumo kaltas teobrominas, į kofeiną panašus stimuliatorius.

Nors naminiai gyvūnai, ypač šunys, yra labiausiai pažeidžiami dėl apsinuodijimo teobrominu, žmonės taip pat gali patirti toksinį poveikį didelėmis dozėmis.

Reklama

Vidutiniškai 70 kg sveriančiam suaugusiam žmogui mirtina teobromino dozė yra maždaug 10 000 mg. Tai reiškia, kad vienu prisėdimu suvalgoma apie 7,5 kg pieniško šokolado arba 2,2 kg tamsaus šokolado – tokio kiekio beveik neįmanoma nuryti.

Tačiau ir mažesnis šokolado kiekis gali sukelti pykinimą, traukulius, nereguliarų širdies plakimą ir vidinį kraujavimą.

Kuo tamsesnis šokoladas, tuo didesnė teobromino koncentracija jame. Baltajame šokolade yra nežymus kiekis, o kepimo šokoladas yra pats pavojingiausias.

Reklama

Kiti kasdieniai maisto produktai, turintys mirtiną potencialą

Nors šokoladas yra vienas iš gerai žinomų maisto produktų, galinčių sukelti toksines pasekmes, daugelis įprastų produktų, slypinčių virtuvės sandėliukuose ir šaldytuvuose visame pasaulyje, pasižymi panašiomis pavojingomis savybėmis, kai jų suvartojamas per didelis kiekis.

5-15 g muskato riešuto gali sukelti haliucinacijas ir traukulius, o 50 g gali būti mirtini.

Obuolių sėklose yra amigdalino, kuris virškinimo metu virsta cianidu; suvalgius 20 obuolių sėklų, gali būti pasiekta mirtina riba.

Reklama

Žaliose inkstų pupelėse yra fitohemagliutinino, kuris sukelia sunkius virškinimo trakto sutrikimus, suvalgius vos 4-5 nepakankamai termiškai apdorotas pupeles, o didesni jų kiekiai gali būti mirtini.

Pasauliniu mastu paplitusiame manijame yra cianogeninių glikozidų, kuriuos reikia tinkamai paruošti, kad jie būtų neutralizuoti.

Net per didelis saldymedžio vartojimas gali sukelti pavojingą kalio trūkumą ir širdies aritmiją.

Reklama

Šie pavyzdžiai iliustruoja, kaip įprasti maisto produktai gali tapti pavojingi, jei yra netinkamai paruošti arba vartojami didesniais kiekiais nei organizmo detoksikacijos galimybės.

Įspėjamieji ženklai: Per didelio vartojimo simptomų atpažinimas

Kaip greitai gali pasireikšti toksiškumo simptomai, kai įprastų maisto produktų suvartojama pavojingais kiekiais? Simptomai gali pasireikšti nuo kelių minučių iki kelių valandų, priklausomai nuo medžiagos ir suvartoto kiekio.

Apsinuodijimas vandeniu pasireiškia galvos skausmu, sumišimu ir traukuliais, nes ląstelių patinimas paveikia smegenų funkciją.

Reklama

Kofeino perdozavimas paprastai prasideda drebėjimu, nerimu ir padažnėjusiu širdies plakimu, o pavartojus didesnes dozes – vėmimu ir širdies aritmija.

Apsinuodijimas teobrominu šokolade sukelia nerimą, drebulį ir padažnėjusį šlapinimąsi, o vėliau pasireiškia rimtesni širdies ir neurologiniai padariniai.

Toksinis apsinuodijimas muskato riešutu per kelias valandas sukelia haliucinacijas ir dezorientaciją, o per didelis vitamino A kiekis sukelia galvos skausmą, pykinimą ir odos pokyčius.

Reklama

Visais atvejais ankstyvųjų įspėjamųjų požymių atpažinimas ir skubus kreipimasis į gydytoją gali užkirsti kelią gyvybei pavojingoms stadijoms.

Mėgavimosi ir saugumo pusiausvyra: Praktinė perspektyva

Dauguma maisto produktų, kurie gali kelti pavojų, kai vartojami itin dideliais kiekiais, yra visiškai saugūs, kai vartojami saikingai. Svarbiausia suprasti protingas vartojimo ribas ir praktikuoti apgalvotus valgymo įpročius.

Mitybos specialistai rekomenduoja keisti mitybos racioną, o ne koncentruotis į pavienius maisto produktus. Toks natūralus požiūris padeda išvengti per didelio galimai kenksmingų medžiagų suvartojimo. Tokių įprastų produktų, kaip kava, ekspertai siūlo suvartoti ne daugiau kaip 3-4 puodelius per dieną, o šokolado – ne daugiau kaip 50-60 gramų per dieną.

Reklama

Didelę reikšmę turi aplinkybės – kūno svoris, sveikatos būklė ir sąveika su vaistais – visa tai turi įtakos tam, kaip žmogus apdoroja medžiagas.

Užuot bijoję kasdienio maisto, vartotojai turi naudos iš mokymų apie tinkamus porcijų dydžius ir supratimo apie unikalias savo organizmo reakcijas į skirtingus maisto produktus.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like