Jei norite užkandžiauti be kaltės jausmo, egzistuoja vaisiai, kuriuos galite valgyti beveik neribotai – jie turi itin mažai kalorijų, tačiau yra pilni naudos jūsų organizmui.
Tarp jų – arbūzas, uogos, greipfrutas ir net agurkas, kuris, nors kulinariškai laikomas daržove, botaniškai yra vaisius. Šie produktai pasižymi dideliu vandens kiekiu, todėl puikiai palaiko hidrataciją, ilgesnį sotumo jausmą ir neapkrauna kalorijomis.
Be to, jie aprūpina organizmą vertingais vitaminais, skaidulomis ir antioksidantais, padedančiais stiprinti imunitetą, palaikyti virškinimą bei net gerinti odos būklę.
Kokius iš jų verta valgyti dažniau? Leiskime skaičiams ir mokslui kalbėti – čia prasideda kelionė į skanų, gaivų ir liekninantį pasaulį.
Arbūzų mitybinė vertybė
Nors arbūzas dažnai vertinamas dėl savo gaivinančio skonio, jo maistinė sudėtis taip pat įspūdinga. Jūs vartojate vaisių, kuris sudarytas iš maždaug 92% vandens, padedančio hidratacijai ir sotumo jausmui be reikšmingo kalorijų kiekio – tik apie 30 kalorijų 100 gramų. Arbūzas yra būtinų mikroelementų šaltinis, įskaitant vitaminą C ir vitaminą A, kurie atitinkamai prisideda prie imuninės funkcijos ir regėjimo sveikatos. Jis taip pat turtingas antioksidantais, tokiais kaip likopenas, kuris siejamas su sumažėjusiu oksidaciniu stresu ir galima nauda širdies ir kraujagyslių sistemai. Arbūzo vartojimas suteikia maistinių skaidulų, skatinančių virškinamojo trakto sveikatą. Amino rūgšties citrulino buvimas gali palaikyti kraujagyslių sveikatą, gerinant azoto oksido sintezę ir stiprinant kraujo tekėjimą. Dėl to arbūzo įtraukimas į mitybą gali efektyviai palaikyti įvairias fiziologines funkcijas.
Sultinga ir gaivinanti agurkinė
Atsižvelgiant į drėkinančias savybes arbūzų, kitas dėmesio vertas vaisius dėl savo gaivinančių savybių yra agurkas. Kaip Cucurbitaceae šeimos narys, agurkus sudaro maždaug 95% vandens, todėl jie yra puikus pasirinkimas hidratacijai. Jų mažas energijos tankis, vos 67 kilodžauliai 237 mililitruose, leidžia juos vartoti gausiai, žymiai nepadidinant kalorijų suvartojimo.
Agurkai suteikia esminių mikroelementų, įskaitant vitaminą K, kuris palaiko kaulų sveikatą ir efektyvų kraujo krešėjimą. Jie taip pat yra kalio šaltinis, būtinas normaliam kraujospūdžiui palaikyti. Lignanų buvimas agurkuose gali suteikti potencialios priešuždegiminės naudos. Agurkų įtraukimas į mitybą gali padidinti sotumo jausmą dėl didelio vandens kiekio ir maistinių skaidulų, skatinant virškinimo sveikatą ir svorio kontrolę.
Antioksidantais turtingos uogos
Nepaisant savo mažo dydžio, uogos suteikia galingą naudą mitybai, visų pirma dėl jų didelio antioksidantų kiekio. Jūs gaunate įspūdingą antocianinų, flavonolių ir elagino rūgšties dozę. Šie junginiai prisideda prie oksidacinio streso mažinimo, o tai gali padėti sumažinti lėtinių ligų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos bei vėžys, riziką. Uogos, tokios kaip braškės, mėlynės ir avietės, turi žemą glikeminį indeksą, o tai reiškia, kad jos nesukels cukraus kiekio kraujyje šuolio. Kaloringumo požiūriu jos minimalios; pavyzdžiui, 100 gramų braškių turi tik apie 32 kalorijas. Jų skaidulų kiekis padidina sotumo jausmą, dėl kurio jaučiatės sotūs suvartodami mažiau kalorijų. Be to, uogos suteikia svarbių vitaminų, tokių kaip vitaminas C, padedantis imuninei funkcijai, ir manganas, būtinas medžiagų apykaitai.
Drėkinantys Saliero Stiebai
Nors dažnai vertinami tik kaip paprastas garnyras, saliero stiebai yra maistinių medžiagų šaltinis su įspūdingomis drėkinimo savybėmis. Sudarydami apie 95% vandens, salierai efektyviai prisideda prie optimalaus hidratacijos palaikymo. Tai yra būtina, nes tinkama hidracija palaiko ląstelių funkciją ir metabolinius procesus. Kiekviena 100g porcija suteikia tik apie 16 kalorijų, todėl tai puikus pasirinkimas žmonėms, kurie skaičiuoja kalorijas. Be to, salierai yra turtingi maistinėmis skaidulomis, skatinančiomis virškinimo sistemą. Juose yra esminių mikroelementų kaip kalio ir vitamino K, svarbių elektrolitų pusiausvyrai ir kaulų sveikatai palaikyti. Be to, salierų fitocheminė sudėtis apima antioksidantus, tokius kaip flavonoidai, kurie, kaip įrodyta, mažina oksidacinį stresą. Salierų įtraukimas į jūsų mitybą gali pagerinti hidrataciją ir suteikti naudingų maistinių medžiagų, žymiai nepadidinant kalorijų suvartojimo.
Citrusinė greipfruto palaima
Greipfrutas, ryškus citrusinių vaisių atstovas, vertinamas dėl unikalaus rūgštaus ir saldaus skonio derinio, taip pat yra maistinių medžiagų lobynas. Vartodami greipfrutą, mėgaujatės mažai kalorijų turinčiu produktu, kuris gausus būtinų maistinių medžiagų. Turėdamas vos 52 kalorijas pusėje vaisiaus, greipfrutas yra puikus vitaminų C ir A šaltinis, kurie palaiko imuninę funkciją ir odos sveikatą. Jo skaidulų kiekis, maždaug 2 gramai pusėje vaisiaus, padeda virškinimui ir skatina sotumo jausmą, dėl ko jaučiatės sotūs.
Be to, greipfrutuose yra antioksidantų, tokių kaip flavonoidai, kurie siejami su uždegimo mažinimu ir geresnė širdies bei kraujagyslių sveikata. Didelis vaisiaus vandens kiekis, apie 90%, toliau gerina hidrataciją. Reguliarus greipfruto vartojimas gali padėti kontroliuoti svorį ir pagerinti medžiagų apykaitą, todėl tai naudinga jūsų mitybos dalis.