Uogos veiksmingai palaiko natūralius organizmo detoksikacijos procesus naudodamos biologiškai aktyvius junginius. Didžiausiu antioksidaciniu pajėgumu pasižymi aronijos (aronijos), o mėlynės turi pterostilbeno, kuris gerina kepenų veiklą. Gervuogės ir avietės skatina glutationo gamybą dėl elaginės rūgšties. Antocianinų turtingos uogos slopina virškinimo fermentus ir gerina jautrumą insulinui. Struktūrizuotas 3 dienų uogų detoksikacijos planas, į kurį kasdien įtraukiama 250-500 g mišrių uogų, užtikrina idealų fitonutrientų poveikį detoksikacijai.
Mokslo žinios apie uogų detoksikaciją
Nors uogos išpopuliarėjo detoksikacijos programose, norint suprasti jų fiziologinį poveikį, reikia ištirti jų biologiškai aktyvius junginius. Uogose yra polifenolių, antocianinų ir elagitaninų, kurie sąveikauja su medžiagų apykaitos keliais, susijusiais su gliukozės reguliavimu ir toksinų šalinimu.
Tyrimai rodo, kad šie junginiai gali stimuliuoti II fazės detoksikacijos fermentus kepenyse, didindami organizmo gebėjimą konjuguoti ir išskirti endogeninius ir aplinkos toksinus. Įrodyta, kad antocianinai gali pagerinti jautrumą insulinui ir sušvelninti cukraus kiekio svyravimus kraujyje po didelio glikemijos kiekio maisto produktų vartojimo.
Uogose esančios tirpios skaidulos taip pat palaiko detoksikaciją, nes susijungia su tulžies rūgštimis ir palengvina jų pašalinimą, taip galimai sumažindamos cholesterolio kiekį ir pagerindamos žarnyno mikrobiomo sudėtį.
Tačiau klinikinių tyrimų, kuriuose būtų nustatytas šis poveikis žmonėms, nėra daug, todėl vertinant dramatiškus teiginius apie detoksikaciją reikia elgtis atsargiai.
Galingiausių gamtoje esančių detoksikuojančių uogų nustatymas
Konkrečių uogų veislių biocheminiai profiliai atskleidžia reikšmingus jų detoksikacijos gebėjimų skirtumus . Tyrimai rodo, kad mėlynės, kuriose yra daug pterostilbeno, veiksmingai palaiko kepenų– pagrindinio organizmo detoksikacijos organo – funkciją.
Spanguolėse yra proantocianidinų, kurie užkerta kelią bakterijų sukibimui ir palengvina toksinų šalinimą šlapimo takais.
Gervuogėse ir avietėse yra elaginės rūgšties, kuri didina glutationo – itin svarbaus antioksidanto, neutralizuojančio toksinus – gamybą.
Šeivamedžio uogose yra sambucus nigra junginių, kurie stimuliuoja citokinų gamybą ir palaiko imuninės sistemos detoksikacijos procesus.
Pažymėtina, kad aronijos (aronijų uogos) pasižymi didžiausiu antioksidaciniu pajėgumu iš visų dažniausiai tiriamų uogų – jų ORAC vertė viršija 16 160 vienetų 100 gramų.
Šiose uogose yra koncentruotų antocianinų ir kvercetino darinių, kurie reguliuoja II fazės detoksikacijos fermentus, galinčius pagreitinti aplinkos toksinų ir cukraus pertekliaus metabolizmą.
Kaip uogos veikia ir šalina cukraus perteklių kraujyje
Nepaisant saldaus skonio, uogos aktyviai reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje, pasitelkdamos kelis biocheminius mechanizmus. Antocianinai– junginiai, lemiantys ryškias uogų spalvas, slopina angliavandenius skaidančius virškinimo fermentus ir lėtina gliukozės pasisavinimą. Dėl tokio saikingumo cukraus kiekis kraujyje didėja lėčiau.
Uogose yra tirpių skaidulų, kurios virškinimo trakte sudaro į gelį panašią medžiagą ir dar labiau sulėtina gliukozės įsisavinimą. Tyrimai rodo, kad uogos gerina jautrumą insulinui mažindamos uždegimą ir oksidacinį stresą kasos ląstelėse.
Panašu, kad uogose esantys polifenoliai stimuliuoja GLUT4 pernešėjus, todėl gliukozė lengviau pasisavinama raumenų ląstelėse, o ne kaupiasi kraujyje.
Šie junginiai taip pat aktyvina AMPK kelius, gerina ląstelių metabolizmą ir skatina efektyvesnį gliukozės panaudojimą visame organizme.
Detoksikuojančių uogų antioksidantų profilis
Uogos turi vieną didžiausių antioksidacinių savybių tarp visų maisto produktų grupių, o jų įvairus fitocheminis profilis labai prisideda prie jų detoksikuojančių savybių. Uogose esantys polifenoliniai junginiai, įskaitant antocianinus, flavonolius ir elagitaninus, veiksmingai neutralizuoja laisvuosius radikalus ir mažina oksidacinį stresą visame organizme.
Mėlynėse, gervuogėse ir braškėse yra ypač daug antocianinų, kurie suteikia uogoms ryškią spalvą ir užtikrina didelę antioksidacinę apsaugą. Šie junginiai padeda kovoti su uždegimu ir palaiko natūralius organizmo detoksikacijos kelius.
Tyrimai rodo, kad uogų antioksidacinis pajėgumas, matuojamas pagal ORAC (deguonies radikalų absorbcijos gebą), yra susijęs su jų gebėjimu sumažinti aplinkos toksinų ir medžiagų apykaitos šalutinių produktų daromą žalą ląstelėms. Be to, daugelyje uogų esantis kvercetinas ir katechinas didina glutationo, kuris yra gyvybiškai svarbus organizmo detoksikacijos sistemos komponentas, gamybą.
3 dienų uogų detoksikacijos plano sudarymas
Įgyvendinant struktūrizuotą detoksikacijos metodą, gerai parengtas uogomis paremtas planas gali teikti sistemingą naudą ir kartu išlikti praktiškas daugeliui asmenų.
Idealų protokolą paprastai sudaro trys skirtingi etapai: pasiruošimas, intensyvi detoksikacija ir laipsniškas atkūrimas.
Pirmąją dieną daugiausia dėmesio skiriama apdoroto maisto vartojimui mažinti, į pusryčius ir užkandžius įtraukiant mėlynes ir avietes, taip pat tinkamai drėkinant organizmą.
Antrąją dieną šis procesas sustiprinamas uogų kokteiliais su braškėmis, gervuogėmis ir tam tikra lapinių žalumynų porcija kepenų funkcijai palaikyti.
Paskutinę dieną ir toliau vartojamos uogos, tačiau palaipsniui vėl įvedami sudėtiniai angliavandeniai.
Tyrimai rodo, kad uogų vartojimas per dieną padidina antioksidantų panaudojimą.
Dalyviai turėtų kasdien suvalgyti 0,25-0,5 kg mišrių uogų, kad detoksikacijos laikotarpiu fitonutrientų poveikis būtų idealus.
Uogų derinimas su kitais maisto produktais siekiant sustiprinti detoksikacijos poveikį
Uogomis pagrįsto detoksikacijos protokolo veiksmingumą galima gerokai padidinti strategiškai derinant maisto produktus.
Derinant uogas su daug ląstelienos turinčiais maisto produktais, pavyzdžiui, chia sėklomis, linų sėmenimis ar psiliumo luobelėmis, sukuriamas sinergetinis poveikis, kuris pagerina toksinų šalinimą ir kartu stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.
Lapiniai žalumynai papildo uogas, suteikdami chlorofilo, kuris padeda kepenų – pagrindinio organizmo detoksikacijos organo – veiklai.
Antiuždegiminių prieskonių, tokių kaip ciberžolė, imbieras ar cinamonas, pridėjimas gali sustiprinti antioksidacines uogų savybes.
Sveiki riebalai iš avokadų, kokosų aliejaus ar riešutų pagerina uogose esančių riebaluose tirpių antioksidantų įsisavinimą.
Tuo tarpu vartojant fermentuotus maisto produktus, pavyzdžiui, kefyrą ar kombučą, atsiranda naudingų probiotikų, kurie palaiko žarnyno sveikatą ir sukuria idealią aplinką detoksikacijos procesams vykti.
Realūs rezultatai: Sėkmės istorijos ir klinikiniai įrodymai
Nors gausu anekdotinių pranešimų apie detoksikuojančias uogas, moksliniai tyrimai pateikia daugiau esminių jų veiksmingumo įrodymų. Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad uogos, kuriose gausu antocianinų ir polifenolių, gali labai sumažinti oksidacinio streso žymenų kiekį kraujyje per kelias valandas po vartojimo.
2019 m. žurnale „Journal of Nutritional Biochemistry” paskelbtas tyrimas parodė, kad dalyviams, tris savaites kasdien vartojusiems 150 g mišrių uogų, 25 % sumažėjo uždegiminių biomarkerių ir pagerėjo gliukozės apykaita.
Taip pat Suomijos nacionaliniame sveikatos ir gerovės institute atliktas tyrimas parodė, kad reguliarus mėlynių vartojimas susijęs su geresne kepenų fermentų funkcija ir mažesniu sunkiųjų metalų kaupimusi.
Šios išvados sutampa su dokumentuose užfiksuotais atvejais, kai asmenys, kurių cukraus kiekis kraujyje buvo padidėjęs, nurodė, kad, 30-60 dienų į savo mitybą įtraukus specialius uogų protokolus, jis normalizavosi.