Tyrimas: Ar alkoholis gali apsaugoti nuo kai kurių ligų? Šokiruojantis atradimas

galimą alkoholio naudą sveikatai

Tyrimai rodo, kad saikingas alkoholio vartojimas, ypač raudonojo vyno, gali apsaugoti nuo tam tikrų ligų. 2003 m. Kopenhagos širdies tyrimas parodė, kad saikingai alkoholį vartojančių asmenų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų buvo mažesnis. Raudonajame vyne yra polifenolių, tokių kaip resveratrolis, kurie gerina endotelio funkciją ir mažina uždegimą. Be to, saikingas vyno vartojimas susijęs su mažesne antrojo tipo diabeto rizika dėl geresnio jautrumo insulinui. Tačiau nauda labai priklauso nuo individualių veiksnių, įskaitant amžių, lytį ir ankstesnes ligas. Visas vaizdas atskleidžia netikėtus sudėtingo alkoholio poveikio sveikatai niuansus.

Svarbus tyrimas, kuris pakeitė viską

Nors buvo atlikta daugybė tyrimų, nagrinėjusių alkoholio poveikį žmonių sveikatai, 2003 m. atliktas Kopenhageno širdies tyrimas iš esmės pakeitė mokslinį supratimą apie alkoholio vartojimo ir ligų ryšį.

Reklama

Šis novatoriškas tyrimas, kurio metu 12 metų buvo stebima 13 000 dalyvių, atskleidė, kad saikingas vyno vartojimas susijęs su mažesniu mirtingumu nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Tyrimo metodika neturėjo precedento – buvo kontroliuojami mitybos įpročiai, fizinis aktyvumas ir genetiniai veiksniai.

Visų pirma mokslininkai nustatė raudonajame vyne esančių specifinių polifenolių junginių, kurie pagerino endotelio funkciją ir sumažino uždegimo žymenų kiekį.

Šis atradimas paskatino keisti visuomenės sveikatos informacijos pateikimo paradigmą**, pereinant nuo susilaikymo rekomendacijų prie niuansuotų gairių, kuriose pripažįstama galima nauda širdies ir kraujagyslių sistemai, atsižvelgiant į tam tikrus vartojimo parametrus.

Reklama

Suprasti saikingą vartojimą: Ką iš tikrųjų reiškia skaičiai?

Kaip tiksliai „saikingas vartojimas” paverčiamas praktinėmis rekomendacijomis vidutiniam žmogui?

Tyrimų duomenimis, saikingas alkoholio vartojimas – tai ne daugiau kaip vienas standartinis gėrimas per dieną moterims ir ne daugiau kaip du vyrams. Standartiniame gėrime yra maždaug 14 g grynojo alkoholio, o tai atitinka:

  • 355 mililitrams įprasto alaus (5 % alkoholio)
  • 148 mililitrų vyno (12 % alkoholio)
  • 44 mililitrai distiliuotų spiritinių gėrimų (40 % alkoholio)

Šiose rekomendacijose atsižvelgiama į biologinius alkoholio apykaitos skirtumus tarp lyčių.

Reklama

Tačiau individualūs veiksniai, tokie kaip kūno svoris, genetika ir būtinos sveikatos būklės, turi įtakos tolerancijai. Specialistai pabrėžia, kad „saikingas” niekada netaikomas nėščioms moterims, asmenims, sergantiems tam tikromis ligomis, arba vartojantiems vaistus, kurie sąveikauja su alkoholiu.

Raudonojo vyno slaptieji junginiai ir širdies sveikatos ryšys

Kodėl raudonajam vynui skiriamas ypatingas dėmesys tarp alkoholinių gėrimų atliekant širdies ir kraujagyslių tyrimus? Mokslininkai nustatė polifenolinius junginius, ypač resveratrolį, kurių gausu raudonajame vyne, bet nėra daugumoje kitų alkoholinių gėrimų.

Resveratrolis, randamas vynuogių odelėse, laboratorinių tyrimų metu pasižymi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Šie junginiai gali slopinti trombocitų agregaciją, mažinti MTL oksidaciją ir gerinti endotelio funkciją – visi svarbiausi veiksniai, lemiantys širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Reklama

Be to, raudonajame vyne yra flavonoidų, kurie gali padidinti DTL (gerojo) cholesterolio kiekį ir kartu sumažinti kraujo krešulių susidarymo riziką.

Tačiau mokslininkai pabrėžia, kad šie naudingi junginiai egzistuoja kartu su alkoholiu, kuris kelia pavojų sveikatai.

Ne tik nauda širdies ir kraujagyslių sistemai: Alkoholio poveikis diabeto rizikai

Alkoholio fiziologinio poveikio moksliniai tyrimai apima ne tik širdies sveikatą, bet ir cukrinio diabeto prevencijos ir valdymo sritį. Stebėjimo tyrimai rodo, kad saikingas alkoholio vartojimas** gali sumažinti diabeto riziką, nes pagerėja jautrumas insulinui ir gliukozės apykaita.

Reklama

Keletas didelės apimties epidemiologinių tyrimų atskleidė J formos ryšį, kai saikingai geriantys alkoholį (1-2 gėrimai per dieną) pasižymi 30-40 % mažesne 2 tipo diabeto rizika, palyginti su negeriančiaisiais. Šis apsauginis poveikis ypač ryškus vartojant vyną.

Siūlomi mechanizmai yra susiję su geresniu lipidų profiliu, mažesniu uždegimu ir geresniu insulino stimuliuojamu gliukozės pasisavinimu.

Tačiau, jei vyno vartojama per daug**, šie privalumai tampa priešingi ir dėl kasos pažeidimų ir kepenų veiklos sutrikimų gerokai padidėja diabeto rizika.

Reklama

Kuo tyrimo metodologija skiriasi nuo ankstesnių tyrimų

Kitaip nei ankstesniuose alkoholio ir sveikatos sąsajų tyrimuose, šiame tyrime taikoma priekaištinga metodika, kuri padeda pašalinti pagrindinius ankstesnių tyrimų trūkumus.

Tyrėjai atliko dvigubai aklą atsitiktinių imčių kontroliuojamąjį tyrimą, trukusį penkerius metus, kuriame dalyvavo 4300 dalyvių įvairiose šalyse. Ankstesniuose tyrimuose daugiausia remtasi apžvalginiais duomenimis ir savarankiškais pranešimais, todėl galimas atsiminimų nuokrypis ir klaidinantys kintamieji.

Ši metodika apima biomarkerių patikrinimą alkoholio suvartojimo lygiui nustatyti, o ne vien savęs pateikiamus duomenis apie alkoholio suvartojimą. Be to, tyrėjai suskirstė dalyvius pagal genetinius alkoholio apykaitos variantus, todėl buvo galima ištirti biologinius mechanizmus, kuriais grindžiamas pastebėtas poveikis.

Reklama

Tyrime taip pat atsižvelgta į geriamojo elgesio modelio skirtumus, t. y. į nuolatinį saikingą alkoholio vartojimą ir besaikį alkoholio vartojimą – tai svarbus skirtumas, į kurį dažnai neatsižvelgiama ankstesniuose tyrimuose.

Nevieninga medicinos bendruomenės reakcija į prieštaringas išvadas

Nepaisant tyrimo metodologinio tikslumo, medicinos bendruomenės nuomonės dėl jo prieštaringų išvadų smarkiai išsiskyrė.

Tyrimo šalininkai remiasi išsamiais longitudiniais duomenimis ir statistine kontrole kaip įrodymu, kad saikingas alkoholio vartojimas gali turėti apsauginį poveikį nuo tam tikrų uždegiminių susirgimų.

Reklama

Tačiau kritikai pabrėžia galimus klaidinančius kintamuosius ir reiškia susirūpinimą, kad visuomenė gali neteisingai interpretuoti rezultatus.

Amerikos gydytojų asociacija paragino atsargiai interpretuoti, o Europos medicinos mokslų federacija nurodė, kad išvadas reikia toliau tirti.

Keletas žinomų mokslininkų paskelbė paneigimus, kuriuose pabrėžė metodologinius trūkumus, o kiti gynė tyrimo išvadas kaip atitinkančias naujus įrodymus apie sudėtingą biocheminę alkoholio sąveiką su žmogaus fiziologija.

Reklama

Naudos ir žinomos rizikos sveikatai pusiausvyra

Naudos ir žinomos rizikos sveikatai pusiausvyra

Nors šis tyrimas sukėlė daug mokslinių diskusijų, pagrindinis klausimas tebėra, kaip pasverti bet kokią saikingo alkoholio vartojimo galimą naudą ir dokumentais pagrįstą riziką**.

Tyrimas rodo, kad nedidelis alkoholio suvartojimo kiekis gali turėti apsauginį poveikį nuo tam tikrų širdies ir kraujagyslių ligų ir diabeto. Tačiau šią naudą reikia vertinti atsižvelgiant į nustatytas alkoholio sąsajas su kepenų ligomis, vėžiu, priklausomybe ir nelaimingais atsitikimais.

Reklama

Visuomenės sveikatos ekspertai įspėja nerekomenduoti alkoholio kaip prevencinės priemonės, pažymėdami, kad alternatyvios priemonės, tokios kaip fiziniai pratimai ir mitybos pokyčiai, teikia panašią naudą širdies ir kraujagyslių sistemai, tačiau nesukelia alkoholio keliamo pavojaus.

Individualūs veiksniai, įskaitant amžių, ligos istoriją ir genetinį polinkį, dar labiau apsunkina universalių rekomendacijų taikymą, todėl gali prireikti individualaus rizikos vertinimo.

Demografiniai rodikliai yra svarbūs: Kam tai gali būti naudinga, o kas turėtų susilaikyti

Amžius, genetiniai veiksniai ir būtinos sveikatos būklės daro didelę įtaką alkoholio poveikiui žmogui, todėl skirtingose demografinėse grupėse susidaro skirtingi rizikos ir naudos profiliai.

Reklama

Tyrimai rodo, kad vyresni nei 45 metų amžiaus suaugusieji, kurie neserga kepenų ligomis, gali patirti saikingo alkoholio vartojimo naudą širdies ir kraujagyslių sistemai, o jaunesni asmenys apsaugomi minimaliai.

Dėl fiziologinių alkoholio apykaitos skirtumų moterys patiria didesnę riziką vartodamos mažiau alkoholio nei vyrai.

Asmenys, kurių šeimoje yra buvę alkoholizmo atvejų arba tam tikrų genetinių variantų, ypač ALDH2 trūkumo, paplitusio Azijos populiacijose, turėtų apsvarstyti galimybę susilaikyti nuo alkoholio vartojimo.

Reklama

Taip pat asmenys, sergantys kepenų ligomis, vartojantys tam tikrus vaistus ar nėščiosios, privalo vengti alkoholio, neatsižvelgiant į galimą naudą kitose srityse.

Poveikis būsimoms visuomenės sveikatos gairėms ir pranešimams

Tyrimai ir toliau atskleidžia sudėtingą alkoholio ir sveikatos pasekmių ryšį, todėl visuomenės sveikatos gaires reikia iš esmės persvarstyti, kad jos atspindėtų niuansuotus demografinius skirtumus, o ne teiktų universalias rekomendacijas.

Ateityje reikėtų atskirti populiacijos pogrupius, pripažįstant potencialią naudą tam tikroms demografinėms grupėms ir padidėjusią riziką kitoms.

Reklama

Pranešimuose turi būti suderintas mokslinis tikslumas ir atsakingos rekomendacijos, vengiama tiek panikuoti, tiek mažinti riziką. Sveikatos priežiūros institucijos turėtų apsvarstyti galimybę taikyti asmenines rizikos vertinimo priemones, į kurias būtų įtrauktas amžius, lytis, genetiniai veiksniai ir ankstesnės būklės.

Toks tikslinis požiūris leistų asmenims priimti informuotus sprendimus dėl alkoholio vartojimo, atsižvelgiant į jų konkrečius sveikatos profilius.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like