Tiesa apie dirbtinius saldiklius – ar jie blogesni už cukrų?

artificial sweeteners health risks debated

Dirbtiniai saldikliai yra nulinio kaloringumo cukraus alternatyva ir gali padėti reguliuoti svorį, tačiau dėl jų saugumo vis dar diskutuojama. Nors FDA patvirtinti saldikliai nedidina cukraus kiekio kraujyje ir gali padėti sumažinti kalorijų kiekį, tyrimai rodo galimą riziką, įskaitant pakitusias žarnyno bakterijas ir medžiagų apykaitos pokyčius.

Turėsite įvertinti savo konkrečius sveikatos poreikius, pavyzdžiui, diabeto valdymo ar svorio metimo tikslus, ir naujų tyrimų keliamas problemas. Supratimas apie cheminę sudėtį ir naujausius atradimus padės jums pasirinkti.

Reklama

Suprasti įprastus dirbtinius saldiklius ir jų cheminę sudėtį

Natūralų cukrų daugiausia sudaro sacharozės molekulės, o dirbtiniai saldikliai – tai įvairi sintetinių junginių grupė, specialiai sukurta taip, kad sąveikautų su mūsų skonio receptoriais. Aspartamas yra dviejų aminorūgščių (asparagino rūgšties ir fenilalanino) junginys, o sukralozė sukurta pakeičiant sacharozės vandenilio ir deguonies grupes chloro atomais.

Seniausias dirbtinis saldiklis sacharinas turi sulfonamido struktūrą, kuri yra 300-400 kartų saldesnė už cukrų. Stevijos, nors techniškai ji yra natūrali, sudėtyje yra steviolio glikozidų, kurie suteikia intensyvaus saldumo be kalorijų. Acesulfamo kalio (Ace-K) sudėtyje naudojama kalio druskos struktūra, o neotamas, aspartamo darinys, saldumą pasiekia dėl modifikuotos dipeptidų sudėties.

Šių junginių unikalios molekulinės struktūros leidžia jiems suteikti saldumo nesuteikiant daug kalorijų.

Reklama

Teiginiai apie naudą sveikatai ir svorio reguliavimą

Dirbtinių saldiklių molekulinė struktūra yra tiesiogiai susijusi su jų pagrindine reklamuojama nauda– saldumu be kalorijų. Kadangi jūsų organizmas negali metabolizuoti šių junginių taip pat, kaip natūralių cukrų, neįsisavinsite juose esančios energijos.

Rasite nemažai įrodymų, pagrindžiančių dirbtinių saldiklių vaidmenį reguliuojant svorį, ypač kai jais pakeičiami cukrumi saldinti gėrimai. Tyrimai rodo, kad jie gali padėti sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį, nors jų veiksmingumas skirtingiems asmenims skiriasi. Tyrimai rodo, kad perėjus prie nulinio kaloringumo saldiklių galima šiek tiek numesti svorio, paprastai 1-2 % kūno svorio per 6-12 mėnesių.

Tačiau turėtumėte atkreipti dėmesį, kad ši nauda priklauso nuo to, ar nekompensuojama papildomomis kalorijomis iš kitų šaltinių, o tai yra įprasta elgesio reakcija, kuri gali atsverti galimus dirbtinių saldiklių privalumus.

Reklama

Galimas pavojus ir tyrimų rezultatai

Nepaisant išsamių tyrimų, patvirtinančių jų saugą, dirbtiniai saldikliai nuolat tikrinami dėl prieštaringų tyrimų rezultatų ir galimų sveikatos problemų. Yra tyrimų, kuriuose teigiama, kad dirbtiniai saldikliai susiję su pakitusia žarnyno mikrobiota, medžiagų apykaitos pokyčiais ir padidėjusiu gliukozės netoleravimu.

Žurnale „Nature” paskelbti tyrimai rodo, kad tokie saldikliai kaip sacharinas ir sukralozė gali sutrikdyti cukraus kiekio kraujyje reguliavimą organizme. Taip pat yra duomenų, rodančių galimą poveikį apetito reguliavimui ir potraukiui. Kai kuriuose tyrimuose šie saldikliai siejami su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika, kituose – su smegenų reakcijos į saldų skonį pokyčiais.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad daugelis tyrimų, rodančių neigiamą poveikį, yra stebimieji arba atlikti su gyvūnais, todėl sunku nustatyti tiesioginį priežastinį ryšį su žmonėmis. FDA patvirtintus dirbtinius saldiklius ir toliau klasifikuoja kaip iš esmės saugius vartoti.

Reklama

Sąmoningas cukraus ir jo pakaitalų pasirinkimas

Priimant informacija pagrįstą sprendimą dėl saldiklių, reikia įvertinti savo individualius sveikatos tikslus ir dabartinius mokslinius įrodymus. Jei gydotės diabetą arba stengiatės sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį, dirbtiniai saldikliai gali būti praktiškai naudingi. Tačiau jei nerimaujate dėl galimo poveikio medžiagų apykaitai ar žarnyno mikrobiomo sutrikimų, geriau vartoti saikingą cukraus kiekį.

Atsižvelkite į savo vartojimo įpročius ir sveikatos istoriją. Jei esate linkę per daug vartoti dirbtinių saldiklių, naudodami įprastą cukrų galite geriau kontroliuoti porcijas. Taip pat norėsite atsižvelgti į konkrečių sveikatos sutrikimų riziką – sergantiems cukriniu diabetu gali būti naudingiau vartoti cukraus pakaitalus, o sergantiems uždegiminėmis žarnyno ligomis gali tekti vengti tam tikrų cukraus pakaitalų.

Svarbiausia pasirinkti saikingai. Stebėkite savo organizmo reakciją ir konsultuokitės su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais dėl konkrečios situacijos.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like