Sveikuose maisto produktuose slypinčios toksiškos sudedamosios dalys – ko nedelsiant vengti

toxic ingredients masquerading as healthy foods

Daugelyje „sveikų” maisto produktų yra paslėptų toksinų, kurių reikėtų vengti. Dirbtiniai saldikliai, tokie kaip aspartamas ir sukralozė, gali sutrikdyti žarnyno bakterijų veiklą ir medžiagų apykaitą, o daug fruktozės turinčio kukurūzų sirupo slepiasi pilno grūdo produktuose ir „lengvuose” padažuose.

Cheminiai konservantai, tokie kaip BHA ir kalio bromatas, kelia galimą kancerogeninį pavojų, o už „natūralių skonių” dažnai slepiasi sintetiniai priedai. Suprasdami šiuos apgaulingus ingredientus ir rinkodaros terminus, maisto prekių parduotuvėje galėsite rinktis tikrai sveikatai palankius produktus.

Reklama

Dirbtiniai saldikliai dietiniuose produktuose ir produktuose be cukraus

Nors dirbtiniai saldikliai gali atrodyti protinga alternatyva tiems, kurie kontroliuoja suvartojamo cukraus kiekį, tyrimai rodo, kad šie cukraus pakaitalai gali kelti didelį pavojų sveikatai. Tyrimais nustatyta, kad aspartamas, sukralozė ir sacharinas sukelia žarnyno bakterijų sutrikimus, padidėjusį gliukozės netoleravimą ir galimus medžiagų apykaitos sutrikimus.

Šių saldiklių dažnai rasite dietiniuose gazuotuose gėrimuose, desertuose be cukraus ir „lengvuose” jogurtuose. Žurnale „Journal of Toxicology and Environmental Health” paskelbti moksliniai tyrimai rodo, kad šie junginiai, nepaisant nulinio kaloringumo, iš tikrųjų gali prisidėti prie svorio augimo ir diabeto rizikos. Taip pat yra įrodymų, kad dirbtiniai saldikliai gali pakeisti jūsų skonio pasirinkimą, todėl norisi vis saldesnio maisto. Kad apsaugotumėte savo sveikatą, geriau rinkitės natūraliai saldžius sveikus maisto produktus arba vartokite minimalų kiekį natūralių saldiklių, tokių kaip medus ar klevų sirupas.

Paslėpti didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupo šaltiniai

Kalbant apie saldiklius, kurie gali turėti įtakos jūsų sveikatai, didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupas (HFCS) tapo vienu iš labiausiai paplitusių pridėtinių cukrų Amerikos maisto produktuose. Tyrimai rodo, kad per didelis HFCS vartojimas gali prisidėti prie medžiagų apykaitos sutrikimų, nutukimo ir kepenų ligų.

Reklama

Dažnai HFCS galima rasti produktuose, parduodamuose kaip „natūralūs” ar „sveiki”. Atkreipkite dėmesį į šiuos netikėtus šaltinius:

  • Viso grūdo duonos ir grūdų dribsniai, į kuriuos dedama HFCS, kad pagerėtų skonis ir pailgėtų galiojimo laikas.
  • vaisių skonio jogurtas ir „lengvi” salotų padažai, kuriuose HFCS naudojamas siekiant kompensuoti sumažėjusį riebalų kiekį.
  • vitaminais praturtinti vandenys ir sportiniai gėrimai, kuriuose HFCS vadinamas gliukozės ir fruktozės sirupu.

Kad apsaugotumėte savo sveikatą, atidžiai skaitykite sudedamųjų dalių etiketes ir rinkitės produktus, saldintus natūraliomis alternatyvomis, pavyzdžiui, medumi, klevų sirupu ar gryna stevija.

Pavojingi konservantai viso grūdo produktuose

Nepaisant sveikos mitybos reputacijos, daugelyje komercinių pilno grūdo produktų yra susirūpinimą keliančių cheminių konservantų, kurie gali kelti pavojų sveikatai. Įprasti konservantai, tokie kaip butilintas hidroksianizolas (BHA) ir kalio bromatas, dažnai dedami siekiant prailginti galiojimo laiką ir pagerinti tekstūrą, tačiau moksliniai tyrimai juos sieja su galimu kancerogeniniu poveikiu.

Reklama

Šių priedų dažnai galima rasti viso grūdo duonoje, dribsniuose ir krekeriuose. BHA, kurį Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra priskyrė prie galimų žmogaus kancerogenų, gali sutrikdyti hormonų funkciją. Tyrimais su gyvūnais įrodyta, kad daugelyje šalių uždraustas, bet JAV vis dar leidžiamas kalio bromatas sukelia inkstų pažeidimus ir skydliaukės sutrikimus. Kad apsisaugotumėte, atidžiai tikrinkite sudedamųjų dalių etiketes ir rinkitės produktus, kuriuose naudojami natūralūs konservavimo būdai, pavyzdžiui, vitaminas E arba rozmarino ekstraktas.

Cheminiai priedai, maskuojantys natūralias kvapiąsias medžiagas

Tūkstančiai cheminių junginių, ingredientų etiketėse parduodamų kaip „natūralios kvapiosios medžiagos”, iš tikrųjų yra laboratorijose sukurti sintetiniai priedai. Daugelis šių medžiagų buvo minimaliai išbandytos ir jautriems žmonėms gali sukelti nepageidaujamas reakcijas.

Tyrimai rodo, kad šių apgaulingai paženklintų sudedamųjų dalių sudėtyje dažnai yra:

Reklama

  • Propilenglikolis – sintetinis emulsiklis, susijęs su odos dirginimu ir kvėpavimo takų problemomis.
  • mononatrio glutamato dariniai, slepiami po tokiais pavadinimais kaip „mielių ekstraktas” arba „hidrolizuotas baltymas”.
  • Dirbtiniai tirpikliai ir konservantai, kurie prailgina galiojimo laiką, bet gali sutrikdyti hormonų veiklą.

Šių sintetinių kvapiųjų medžiagų dažniausiai rasite produktuose, reklamuojamuose kaip natūralaus skonio gėrimai, baltymų batonėliai ir šaldyti patiekalai. Kad jų išvengtumėte, rinkitės sveikus, neperdirbtus maisto produktus ir atidžiai tikrinkite etiketes. Kai gamintojai nurodo „natūralias kvapiąsias medžiagas”, manykite, kad jie slepia laboratorijoje sukurtus junginius, nebent trečioji šalis įrodytų, kad yra kitaip.

Klaidinantys rinkodaros terminai maisto produktų etiketėse

Be klaidinančių „natūralių skonių”, maisto pramonė vartoja daugybę rinkodaros terminų, kurie gali klaidinti sveikata besirūpinančius vartotojus. Dažnai rasite produktų su užrašu „pagaminta iš viso grūdo”, nors ingredientų sąraše dominuoja rafinuoti miltai. „Be cukraus” produktuose dažnai būna dirbtinių saldiklių, tokių kaip aspartamas ar sukralozė, o „be pridėtinio cukraus” produktuose gali būti koncentruotų vaisių sulčių.

Neapsigaukite dėl tokių terminų kaip „lengvai saldintas”, „visiškai natūralus” ar „supermaistas” – jų nereguliuoja FDA. „Daugiagrūdis” reiškia daug grūdų, nebūtinai viso grūdo. Net „ekologiškuose” produktuose gali būti perdirbtų ingredientų. Kad apsisaugotumėte, turite atidžiai išnagrinėti ingredientų sąrašus ir atkreipti dėmesį į pirmuosius 3-5 ingredientus, kurie sudaro didžiąją dalį produkto sudėties.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like