Kai galvojate apie savo mitybą, galite manyti, kad tam tikri maisto produktai yra visuotinai naudingi.
Tačiau gydytojai pabrėžė, kad kai kurie iš šių „sveikų” pasirinkimų, kaip viso grūdo produktai ar kryžmažiedės daržovės, gali sutrikdyti žarnyno sveikatą.
Šiuose maisto produktuose yra glitimo arba FODMAP, kurie kai kuriems žmonėms gali sukelti problemų.
Nors jie yra maistingi, jie gali sukelti dujų kaupimąsi ir pūtimą.
Svarbu suprasti, kaip šie maisto produktai veikia jūsų virškinimą ir ar jie tikrai tinka jūsų žarnynui.
Viso grūdo produktai
Nors viso grūdo produktai dažnai vertinami dėl savo maistinės naudos, įskaitant skaidulas ir gyvybiškai svarbias maistines medžiagas, jie gali kelti iššūkių kai kurių žmonių virškinimo sistemoms. Galite patirti diskomfortą dėl tokių junginių kaip glitimas ir fermentuojami oligosacharidai, disacharidai, monosacharidai ir polioliai (FODMAP). Glitimas, baltymas, randamas kviečiuose, miežiuose ir rugiuose, gali sukelti neigiamas reakcijas žmonėms, sergantiems celiakija ar jautriems glitimui. Tuo tarpu FODMAP yra trumpos grandinės angliavandeniai, kuriuos kai kuriems asmenims sunku virškinti, o tai sukelia pūtimą ir dujas. Svarbu įvertinti savo asmeninį toleranciją šiems komponentams. Jei jaučiate diskomfortą, apsvarstykite galimybę pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu dėl individualių patarimų. Atminkite, kad individualios reakcijos į viso grūdo produktus skiriasi, ir tai, kas tinka vienam žmogui, gali netikti kito virškinimo sistemai.
Kryžmažiedės Daržovės
Nors žinomos dėl gausos vitaminų, mineralų ir antioksidantų, kryžmažiedės daržovės, tokios kaip brokoliai, žiediniai kopūstai ir Briuselio kopūstai, taip pat gali sukelti virškinimo problemų kai kuriems žmonėms. Šios daržovės turi rafinozės, sudėtingo cukraus, kuris lieka nesuvirškinttas, kol pasiekia storąją žarną. Čia bakterijos fermentuoja rafinozę, sukeldamos dujų gamybą ir galimą pilvo pūtimą. Be to, kryžmažiedės daržovės turi daug skaidulų, kurios, nors ir naudingos, gali pabloginti simptomus tiems, kurių virškinimo sistema jautri. Asmenims, sergantiems tokiomis ligomis kaip dirgliosios žarnos sindromas (DŽS), skaidulų ir fermentuojamų oligosacharidų, disacharidų, monosacharidų ir poliolių (FODMAP) kiekis gali sukelti diskomfortą. Tačiau kiekvieno žmogaus virškinimo sistema yra unikali, ir daugelis žmonių šias daržoves toleruoja gerai. Saikingumas ir gaminimo būdai, pavyzdžiui, garinimas, gali padėti pagerinti virškinamumą.
Ankštiniai augalai
Nepaisant jų reputacijos kaip maistingų superproduktų, ankštiniai augalai, tokie kaip pupelės, lęšiai ir avinžirniai, gali būti problematiški jūsų žarnynui. Juose yra oligosacharidų, sudėtingų angliavandenių, kuriuos jūsų virškinimo fermentai sunkiai suskaido. Kai šie angliavandeniai pasiekia storąją žarną, juos fermentuoja žarnyno bakterijos, sukeliančios dujas ir diskomfortą. Be to, ankštiniuose augaluose yra lektinų ir fitino rūgšties, kurie gali trukdyti maistinių medžiagų įsisavinimui ir potencialiai dirginti žarnyno sieneles. Tačiau ne viskas taip blogai. Kai kurie žmonės gerai toleruoja ankštinius augalus, ir jie suteikia reikšmingų naudų, tokių kaip skaidulos ir baltymai. Jei esate linkę į virškinimo problemas, galbūt norėtumėte palaipsniui įtraukti ankštinius augalus į savo mitybą arba rinktis tokius metodus kaip mirkimas ir daigavimas, kad sumažintumėte jų anti-maistinių medžiagų kiekį ir pagerintumėte virškinamumą.
Dirbtiniai Saldikliai
Dirbtiniai saldikliai, nors dažnai reklamuojami kaip sveikesnė alternatyva cukrui, gali turėti netikėtą poveikį jūsų žarnyno sveikatai. Šie nemaitinantys saldikliai, tokie kaip aspartamas, sacharinas ir sukralozė, gali sutrikdyti jūsų žarnyno mikrobiotą. Tyrimai parodė, kad jie gali pakeisti žarnyno bakterijų sudėtį, potencialiai sukeliant gliukozės netoleravimą ir metabolinius pokyčius. Nors jie siūlo naudą mažinant kalorijų suvartojimą, jums vertėtų apsvarstyti jų poveikį jūsų virškinimo ekosistemai.
Svarbu pažymėti, kad ne visi patiria neigiamą poveikį. Kai kurie tyrimai rodo, kad vidutinis vartojimas stipriai netrikdo žarnyno sveikatos. Tačiau, jei pastebite virškinimo diskomfortą ar kitus simptomus, galbūt verta įvertinti jūsų suvartojimą. Dirbtinių saldiklių derinimas su natūraliais cukrais ir maisto produktais, turinčiais daug skaidulų, galėtų padėti palaikyti sveikesnę žarnyno aplinką.
Pieno produktai
Pieno produktai, įskaitant pieną, sūrį ir jogurtą, dažnai giriami dėl juose esančio kalcio ir baltymų kiekio, tačiau jie gali kelti iššūkių jūsų žarnyno sveikatai. Laktozės netoleravimas, paplitęs tarp daugybės žmonių, atsiranda dėl nepakankamos laktazės fermento gamybos, sukeliantis virškinamojo trakto sutrikimus, tokius kaip pilvo pūtimas, viduriavimas ir dujų kaupimasis. Net jei neturite laktozės netoleravimo, kazeinas ir išrūgų baltymai, esantys pieno produktuose, kai kuriems žmonėms gali sukelti uždegiminius atsakus. Naujausi tyrimai taip pat rodo, kad pieno produktai gali pakeisti žarnyno mikrobiomą, potencialiai paveikdami virškinimą ir imuninės sistemos funkciją. Tačiau fermentuoti pieno produktai, tokie kaip jogurtas, gali suteikti probiotikų, naudingų žarnyno florai. Būtina įvertinti savo asmeninį toleravimą ir pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistais dėl rekomendacijų. Pieno produktų vartojimo balansavimas gali padėti palaikyti optimalią virškinimo sistemą nepakenkiant maistinėms savybėms.
Daug skaidulų turintys vaisiai
Nors didelio kiekio skaidulų turintys vaisiai yra plačiai vertinami dėl jų vaidmens skatinant virškinimo sveikatą, jie gali būti ne visiems tinkami. Jei turite jautrų virškinimo traktą, tokie vaisiai gali pabloginti simptomus, tokius kaip pilvo pūtimas, dujos ar pilvo diskomfortas dėl didelio netirpių skaidulų kiekio. Vaisiai, tokie kaip obuoliai, kriaušės ir avietės, turi šio tipo skaidulų, kurios gali būti sudėtingos žmonėms, turintiems dirgliosios žarnos sindromą (DŽS) ar kitus virškinamojo trakto sutrikimus. Tirpios skaidulos, esančios vaisiuose, tokiuose kaip uogos ir bananai, paprastai yra lengviau virškinamos. Būtina klausytis savo kūno ir nustatyti, kurie vaisiai sukelia nepageidaujamas reakcijas. Konsultacija su sveikatos priežiūros specialistu gali padėti individualizuoti jūsų mitybą, užtikrinant, kad gautumėte gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų nepakenkiant žarnyno sveikatai.
Fermentuoti Maisto Produktai
Nors fermentuoti maisto produktai dažnai giriami dėl savo probiotinės naudos ir galimybės pagerinti žarnyno florą, jie gali netikti kiekvieno virškinimo sistemai. Jei kenčiate nuo histamino netoleravimo, tokių maisto produktų kaip rauginti kopūstai, kimčiai ar kefyras vartojimas gali sukelti nepageidaujamas reakcijas. Šiuose fermentuotuose produktuose yra didelis kiekis biogeninių aminų, įskaitant histaminą, kurie gali sustiprinti tokius simptomus kaip galvos skausmas, pykinimas ar dilgėlinė.
Be to, asmenys, turintys plonosios žarnos bakterijų perteklių (SIBO), gali patirti pūtimą ir diskomfortą dėl perteklinio cukraus fermentavimo šiuose maisto produktuose. Nors fermentuoti maisto produktai gali įvesti naudingų bakterijų, jie taip pat gali sutrikdyti trapią mikrobinę pusiausvyrą jautriems asmenims. Labai svarbu įsiklausyti į savo kūną ir pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu, kad nustatytumėte, ar šie maisto produktai jums tinka.