Sumuštiniai su dešra? įspėja, kad naujas tyrimas kelia mirtiną vėžio riziką vyrams

sausage sandwiches increase cancer risk

Naujas tyrimas atskleidė, kad vyrams, penkis kartus per savaitę vartojantiems perdirbtą mėsą, storosios žarnos vėžio rizika padidėja 37 % . Vyrų pažeidžiamumą lemia skirtinga nitratų apykaita, hormonų profilis ir mažesnis detoksikacijos fermentų kiekis. Perdirbtos mėsos derinys su rafinuotais angliavandeniais ir kepimas aukštoje temperatūroje sukuria ypač pavojingas sąlygas. Dėl unikalios vyrų virškinimo sistemos padidėja kancerogeninių junginių poveikis. Sveikesnės alternatyvos – liesi baltymai, augalinės kilmės produktai ir šviežiai pjaustyta neapdorota mėsa. Daugiau informacijos apie testosterono ir vėžio ryšį.

Šokiruojantys tyrimų rezultatai: Vėžio rizika padidėja 37 proc.

Trijuose svarbiuose epidemiologiniuose tyrimuose nustatytas reikšmingas ryšys tarp reguliaraus perdirbtos mėsos produktų, ypač sumuštinių su dešra, vartojimo ir padidėjusios vėžio rizikos vyrams.

Reklama

Trijuose žemynuose atlikti tyrimai, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 45 000 vyrų, atskleidė stulbinamą 37 % didesnę storosios žarnos vėžio riziką tiems, kurie perdirbtą mėsą vartoja penkis ar daugiau kartų per savaitę.

Duomenų analizė rodo priklausomybę nuo dozės, o vėžio rizika proporcingai didėja su vartojimo dažnumu. Kancerogeninės savybės priskiriamos nitritams, heterocikliniams aminams ir policikliniams aromatiniams angliavandeniliams, kurie susidaro perdirbimo ir kepimo metu.

Vyresni nei 50 metų vyrai buvo ypač pažeidžiami, o rizikos veiksniai dar labiau sustiprėja, kai kartu su sėsliu gyvenimo būdu.

Reklama

Tyrėjai pabrėžia, kad šie rezultatai kelia didelį susirūpinimą visuomenės sveikatai, todėl būtina nedelsiant imtis mitybos intervencijos strategijų.

Kodėl perdirbta mėsa vyrams kelia didesnį pavojų nei moterims

Nors moterų populiacija yra šiek tiek pažeidžiama perdirbtos mėsos kancerogenų, vyrai patiria gerokai didesnę riziką dėl keleto lyčiai būdingų biologinių veiksnių.

Tyrimai rodo, kad vyrai nitratus ir nitritus– įprastus perdirbtos mėsos konservantus – metabolizuoja kitaip nei moterys ir dažniau paverčia šiuos junginius kancerogeniniais N-nitrozo junginiais.

Reklama

Labai svarbus vaidmuo tenka ir vyrų hormonams, nes testosteronas gali sustiprinti kancerogeninį perdirbtos mėsos junginių poveikį prostatos ir storosios žarnos audiniams.

Be to, vyrai paprastai vartoja didesnes perdirbtos mėsos porcijas, todėl kenksmingų junginių poveikis jiems padidėja.

Detoksikacijos fermentų aktyvumo skirtumai dar labiau nepalankūs vyrams, nes jie paprastai turi mažiau tam tikrų apsauginių fermentų, kurie padeda neutralizuoti kancerogenus.

Reklama

Šie biologiniai skirtumai paaiškina, kodėl 37 proc. padidėjusi vėžio rizika pirmiausia pasireiškia vyrams, vartojantiems perdirbtus mėsos produktus.

Mirtinas trio: Perdirbta mėsa, balta duona ir labai karštas maistas

Vėžio rizika labai padidėja, kai vyrai kartu su perdirbtos mėsos vartojimu vartoja rafinuotus angliavandenius ir gamina maistą aukštoje temperatūroje.

Tyrimai rodo, kad šis sinergetinis poveikis sukuria potencialiai pavojingą derinį vyrų virškinimo sistemoje.

Reklama

Balta duona ir kiti rafinuoti angliavandeniai didina insulino kiekį ir gali sudaryti palankias sąlygas vėžinėms ląstelėms daugintis.

Kartu su perdirbta mėsa, kurioje yra nitratų ir nitritų, šie junginiai sudaro nitrozaminus– žinomus kancerogenus.

Aukštos temperatūros kepimo būdai, įskaitant kepimą ant grotelių, gruzdinimą ir kepimą, išskiria heterociklinius aminus (HCA) ir policiklinius aromatinius angliavandenilius (PAH).

Reklama

Šie junginiai pažeidžia ląstelių DNR ir inicijuoja vėžio vystymosi procesus.

Tyrimai rodo, kad vyrų virškinimo sistema šiuos junginius metabolizuoja kitaip nei moterų, todėl jie ilgiau patiria kancerogeninių šalutinių produktų poveikį, o tai paaiškina didesnį vyrų pažeidžiamumą susirgti storosios žarnos vėžiu dėl tokio mitybos modelio.

Suprasti hormoninį ryšį su storosios žarnos vėžio rizika

Be mitybos komponentų, egzistuoja sudėtinga hormonų sistema, kuri daro ypatingą įtaką vyrų polinkiui sirgti storosios žarnos vėžiu. Tyrimai rodo, kad testosteronas gali atlikti dvejopą vaidmenį – nors jis paprastai apsaugo nuo storosios žarnos piktybinių navikų, tam tikros medžiagų apykaitos sąlygos gali pakeisti šią apsaugą.

Reklama

Vyrams, turintiems atsparumą insulinui, sutrinka hormonų pusiausvyra, todėl testosterono apsauginis poveikis gali būti neigiamas.

Perdirbtos mėsos ir vyriškų hormonų sąveika sukelia ypač didelį susirūpinimą keliančių padarinių. Perdirbtoje mėsoje esantys nitratai ir nitritai gali sudaryti nitrozaminus, kurie trikdo endokrininius signalus.

Be to, kepant aukštoje temperatūroje susidaro heterocikliniai aminai, kurie gali veikti kaip endokrininės sistemos trikdytojai, ypač veikiantys gaubtinės žarnos androgenų receptorius.

Reklama

Šis hormoninis sutrikimas kartu su perdirbtoje mėsoje esančiais kancerogeniniais junginiais gali paaiškinti, kodėl vyrai, reguliariai vartojantys sumuštinius su dešra, dažniau serga storosios žarnos vėžiu nei panašiai besimaitinančios moterys.

Praktinės alternatyvos sumuštinių mėgėjams, besirūpinantiems sveikata

Asmenims, norintiems sumažinti perdirbtos mėsos vartojimą neatsisakant sumuštinių patogumo ir malonumo, yra daug įrodymais pagrįstų alternatyvų.

Ant grotelių kepta vištienos krūtinėlė, kalakutiena ar žuvis – tai liesi baltymai, kurių vėžio rizika gerokai mažesnė nei perdirbtos mėsos.

Reklama

Augalinės kilmės baltymai, tokie kaip tempeh, seitanas ar ankštinių daržovių užtepėlės, pasižymi panašiu baltymų kiekiu ir naudingomis skaidulomis.

Tyrimai rodo, kad Viduržemio jūros regiono sumuštiniuose su humusu, falafeliais ar keptomis daržovėmis su alyvuogių aliejumi yra junginių, susijusių su mažesne vėžio rizika.

Kai norisi mėsos, šviežia pjaustyta neperdirbta mėsa yra sveikesnis pasirinkimas nei perdirbta mėsa.

Reklama

Apribojus vartojimą iki 1-2 porcijų per savaitę, o ne kasdien, galima gerokai sumažinti riziką ir retkarčiais mėgautis mėsa be didesnių pasekmių sveikatai.

Ekspertų rekomendacijos, kaip sumažinti perdirbtos mėsos vartojimą

Pagrindinės pasaulio sveikatos organizacijos, remdamosi išsamiais epidemiologiniais tyrimais, parengė aiškias rekomendacijas dėl perdirbtos mėsos vartojimo. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja perdirbtą mėsą vartoti tik retkarčiais, o Amerikos vėžio draugija – ne daugiau kaip dvi porcijas per savaitę.

Mitybos ekspertai rekomenduoja įgyvendinti „mėsos pakeitimo” strategiją: apdorotą mėsą palaipsniui keisti augalinės kilmės baltymais, pavyzdžiui, pupelėmis, lęšiais, tofu ir tempehu.

Reklama

Nenorintiems visiškai atsisakyti perdirbtos mėsos, specialistai rekomenduoja rinktis rūšis be nitratų ir derinti vartojimą su antioksidantų turtingais maisto produktais, kurie gali sušvelninti galimą kancerogeninį poveikį.

Vakarieniaujant valdžia pataria prašyti pakeisti ingredientus ir atidžiai tikrinti meniu aprašymus, ar juose nėra perdirbtos mėsos priedų.

Taip pat patariama reguliariai konsultuotis su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais dėl individualių rekomendacijų, atsižvelgiant į individualius rizikos veiksnius.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like