Šokiruojanti tiesa apie tai, kodėl rauginti kopūstai yra naudingi virškinimui

sauerkraut benefits digestive health

Raugintų kopūstų nauda virškinimui toli gražu neapsiriboja paprastais probiotikais. Fermentacijos proceso metu susidaro įvairi mikrobų ekosistema, kurioje yra daugybė naudingų bakterijų padermių, aktyviai atkuriančių žarnyno gleivinę ir mažinančių uždegimą. Šie mikroorganizmai gamina trumposios grandinės riebalų rūgštis ir pieno rūgštį, kurios stiprina žarnyno barjerus ir gerina maistinių medžiagų įsisavinimą. Pažymėtina, kad raugintų kopūstų žarnyno gydomosios savybės gali net paveikti smegenų chemiją per žarnyno ir smegenų ašį, galinčią pagerinti nuotaiką ir sumažinti stresą. Visas naudos spektras atskleidžia, kodėl šis senovinis maistas tebėra virškinimo jėga.

Mikrobų magija: kaip raugintų kopūstų probiotikai keičia jūsų žarnyną

Fermentacija, senovinis gamtos konservavimo būdas, paprastus kopūstus paverčia raugintais kopūstais ir kartu sukuria probiotinę jėgainę. Šio proceso metu natūralios bakterijos kopūstuose esantį cukrų paverčia pieno rūgštimi ir sukuria aplinką, kurioje klesti naudingi mikroorganizmai.

Reklama

Šie gyvi probiotikai, daugiausia Lactobacillus rūšys, suvalgius kopūstų, kolonizuoja žarnyną ir didina mikrobų įvairovę. Tyrimai rodo, kad šis bakterijų praturtinimas padeda stiprinti žarnyno barjerą ir neleidžia kenksmingoms medžiagoms patekti į kraują.

Raugintuose kopūstuose esančios probiotinės padermės taip pat gamina trumposios grandinės riebalų rūgštis, kurios maitina gaubtinės žarnos ląsteles ir mažina uždegimą. Reguliariai vartojant raugintus kopūstus, subalansuojamas žarnyno mikrobiomas, todėl gali pagerėti tokios būklės kaip dirgliosios žarnos sindromas ir vidurių užkietėjimas.

Fermentacijos proceso metu kopūstų junginiai iš anksto suvirškinami, todėl maistinės medžiagos tampa geriau įsisavinamos ir sumažėja dujų, paprastai sukeliančių virškinimo diskomfortą, kiekis.

Reklama

Daugiau nei pagrindinės bakterijos: Įvairialypė ekosistema kiekviename kąsnyje

Nors raugintuose maisto produktuose daug dėmesio skiriama Lactobacillus bakterijoms, raugintuose kopūstuose iš tikrųjų yra sudėtinga mikrobiologinė ekosistema, kuri apima ne tik šiuos gerai žinomus probiotikus.

Tyrimais nustatyta, kad tinkamai raugintuose kopūstuose yra dešimtys bakterijų padermių, įskaitant Leuconostoc, Weissella ir įvairias Pediococcus rūšis.

Ši mikrobų įvairovė sukuria sinergetinį poveikį, kai skirtingi organizmai gamina skirtingus junginius, kurie yra naudingi virškinimo sistemos sveikatai. Kai kurios padermės gamina antimikrobinius peptidus, kurie reguliuoja žarnyno florą, o kitos sintetina būtinus vitaminus ir trumposios grandinės riebalų rūgštis, kurios maitina žarnyno ląsteles.

Reklama

Fermentacijos metu ekosistema vystosi, o ankstyvieji kolonizatoriai sukuria aplinkos sąlygas vėlesniems mikrobams klestėti.

Dėl šios kaitos susidaro produktas, kuriame yra gyvų kultūrų ir jų medžiagų apykaitos šalutinių produktų – fermentų, organinių rūgščių ir biologiškai aktyvių junginių, kurie kartu padeda idealiai virškinti ir įsisavinti maistines medžiagas.

Virškinimo domino efektas: Nuo fermentacijos iki geresnio įsisavinimo

Įvairialypė raugintų kopūstų mikrobų bendruomenė inicijuoja kaskadinį virškinimo pagerėjimą, kuris tęsiasi ne tik stiklainyje. Suvartojus raugintus kopūstus, šie mikroorganizmai tęsia fermentaciją žarnyne ir gamina trumposios grandinės riebalų rūgštis, kurios maitina žarnyno ląsteles ir mažina uždegimą.

Reklama

Ši bakterijų veikla gerina maistinių medžiagų biologinį prieinamumą dėl kelių mechanizmų. Fermentacijos proceso metu iš anksto suvirškinami sudėtingi angliavandeniai ir suskaidoma fitino rūgštis – junginys, kuris paprastai stabdo mineralinių medžiagų įsisavinimą. Todėl organizmas gali geriau įsisavinti tokius svarbius mineralus kaip geležis, cinkas ir magnis.

Be to, raugintuose kopūstuose esantys probiotikai palaiko virškinimo fermentų gamybą ir stiprina žarnyno barjero funkciją. Šis pagerėjimas neleidžia nesuvirškintoms maisto dalelėms sukelti imuninių reakcijų ir optimizuoja maistinių medžiagų pasisavinimą iš kitų maisto produktų, vartojamų kartu su raugintais kopūstais.

Slaptas raugintų kopūstų ginklas: naudingos rūgštys, kurios gydo žarnyno gleivinę

Be probiotinių medžiagų, rauginti kopūstai turi stiprų organinių rūgščių arsenalą, kuris tiesiogiai atkuria ir stiprina žarnyno gleivinę.

Reklama

Fermentacijos metu pieno rūgšties bakterijos gamina trumposios grandinės riebalų rūgštis (SCFA), įskaitant butiratą, acetatą ir propionatą, kurios yra pagrindinis žarnyno epitelio ląstelių degalų šaltinis.

Šios SCFA mažina žarnyno pralaidumą, stiprindamos glaudžiųjų jungčių baltymus, ir taip veiksmingai užkerta kelią „žarnyno nesandarumo sindromui”. Be to, rūgštys palaiko idealų žarnyno aplinkos pH lygį, stabdo patogeninių bakterijų augimą ir palaiko naudingus mikrobus.

Tyrimai rodo, kad raugintuose kopūstuose esanti acto rūgštis pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, mal šinančiomis žarnyno uždegimus, o pieno rūgštis gerina mineralinių medžiagų įsisavinimą, didindama kalcio, geležies ir cinko biologinį prieinamumą.

Reklama

Toks rūgščių profilis sukuria sinergetinį poveikį, kuris ne tik gydo esamus pažeidimus, bet ir stiprina žarnyno barjerą nuo būsimų pažeidimų.

Proto ir žarnyno ryšys: Kaip rauginti kopūstai gali pagerinti jūsų nuotaiką

Naujausi neurologijos atradimai atskleidė dvikryptį ryšį tarp žarnyno bakterijų ir smegenų funkcijos, paprastai vadinamą žarnyno ir smegenų ašimi. Tyrimai rodo, kad fermentuotame maiste, pavyzdžiui, raugintuose kopūstuose, esantys probiotikai gali turėti teigiamos įtakos šiam ryšiui.

Tyrimai rodo, kad raugintuose kopūstuose esančios Lactobacillus padermės gali padidinti neurotransmiterių, įskaitant serotoniną ir GABA – pagrindinių nuotaikos ir reakcijos į stresą reguliatorių – gamybą. Be to, raugintų kopūstų priešuždegiminės savybės gali sumažinti neurouždegimą, kuris vis dažniau siejamas su depresija ir nerimo sutrikimais.

Reklama

Klinikiniais stebėjimais nustatyta, kad reguliariai vartojant raugintus maisto produktus sumažėja psichikos sutrikimų simptomai. Šie nauji įrodymai rodo, kad raugintų kopūstų įtraukimas į mitybos racioną gali būti papildoma priemonė psichologinei gerovei palaikyti optimizuojant žarnyno mikrobiomą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like