Kasdienis pusryčių dribsnių dubenėlis gali keleriopai pakenkti jūsų sveikatai. Tyrimai rodo, kad šiuose perdirbtuose produktuose dažnai būna daug sintetinių priedų, glifosato likučių ir cukraus kiekį kraujyje mažinančių ingredientų.
Gamybos proceso metu rafinuoti grūdai apipurškiami dirbtiniais vitaminais ir pridedama daug cukraus. Be to, apdorojant aukštoje temperatūroje susidaro potencialiai kenksmingų junginių, pavyzdžiui, akrilamido. Suprasdami visą šių pavojų mastą, galėsite rinktis geriau informuotus pusryčius.
Paslėpta tiesa apie pusryčių dribsnių gamybą

Tikriausiai nežinote, kad gamintojai ant šių perdirbtų grūdų purškia sintetinius vitaminus, kad pakeistų prarastas maistines medžiagas. Maisto mokslo žurnale „Journal of Food Science” atliktas tyrimas rodo, kad šis praturtinimo procesas nėra toks veiksmingas kaip natūraliai gaunamos maistinės medžiagos. Be to, daugelis dribsnių yra padengiami cukrumi, todėl vienoje porcijoje gali būti iki 12 g rafinuoto cukraus. Galutiniame produkte dažnai yra akrilamido – potencialiai kenksmingo junginio, kuris susidaro apdorojant grūdus aukštoje temperatūroje.
Pavojingi priedai ir cheminiai ingredientai

Daugelyje komercinių pusryčių dribsnių slypi trys ypač didelį susirūpinimą keliantys priedai. BHT (butilintas hidroksitoluenas) – sintetinis konservantas, siejamas su galimu poveikiu kepenims, – paprastai naudojamas siekiant apsaugoti aliejų nuo gendamumo. Taip pat rasite trinatrio fosfato (TSP) – pramoninės valymo priemonės, kuri yra FDA patvirtinta kaip maisto priedas, tačiau gali turėti įtakos kalcio įsisavinimui ir kaulų sveikatai.
Trečioji probleminė sudedamoji dalis yra dirbtiniai maisto dažikliai, ypač raudonasis 40 ir geltonasis 6, kurie, kaip rodo tyrimai, gali skatinti vaikų hiperaktyvumą. Žurnale „Journal of Food Science” paskelbti tyrimai rodo, kad šiuose sintetiniuose dažikliuose taip pat gali būti kancerogeninių teršalų. Nors Maisto ir vaistų administracija (FDA) mano, kad dabartinis šių priedų kiekis yra saugus, vis daugiau įrodymų rodo, kad būtų protinga atidžiai tikrinti etiketes ir apsvarstyti galimybę pereiti prie grūdinių produktų be šių sintetinių ingredientų.
Glifosato ryšys: Ką reikia žinoti

Neseniai Aplinkosaugos darbo grupės atlikti tyrimai atskleidė, kad populiariuose pusryčių dribsniuose, ypač tuose, kurių sudėtyje yra avižų ir kviečių, yra susirūpinimą keliantis glifosato likučių kiekis. Šią cheminę medžiagą, kuri yra herbicido „Roundup” veiklioji sudedamoji dalis, Pasaulio sveikatos organizacijos Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra priskyrė prie tikėtinų žmogaus kancerogenų.
Tikėtina, kad su glifosatu susiduriate per įprastiniu būdu auginamus grūdus, kurie prieš derliaus nuėmimą apipurškiami šiuo herbicidu (ši praktika vadinama pasėlių desikacija). Nors EPA teigia, kad dabartiniai poveikio lygiai yra saugūs, nepriklausomi tyrimai rodo galimas sąsajas su hormonų sutrikimu ir žarnyno mikrobiomo pokyčiais. Kad sumažintumėte poveikį, galite rinktis ekologiškus grūdus, kuriuose draudžiama naudoti glifosatą, arba pusryčiams rinktis alternatyvius produktus, pagamintus iš ingredientų, kurie paprastai nepurškiami šiuo herbicidu.
Kaip pusryčių dribsniai veikia cukraus kiekį kraujyje ir sveikatą
Dauguma komercinių pusryčių dribsnių, net ir tie, kurie reklamuojami kaip „sveiki”, dėl didelio rafinuotų angliavandenių kiekio ir perdirbimo būdų gali smarkiai padidinti cukraus kiekį kraujyje. Suvalgius šių dribsnių, organizmas greitai paverčia juose esančius paprastuosius angliavandenius gliukoze, todėl cukraus kiekis kraujyje smarkiai padidėja.
Šis šuolis paskatina kasą išskirti didelį kiekį insulino, todėl vėliau cukraus kiekis kraujyje krenta, todėl galite jaustis pavargę, alkani ir trokšti daugiau angliavandenių. Tyrimai rodo, kad šis pasikartojantis gliukozės šuolių ir kritimų ciklas ilgainiui gali paskatinti atsparumą insulinui ir padidinti 2 tipo diabeto ir metabolinio sindromo riziką.
Daugelyje pusryčių dribsnių taip pat trūksta baltymų ir skaidulinių medžiagų, kurios padėtų sušvelninti šiuos cukraus kiekio kraujyje svyravimus, todėl jie nėra tinkamas pasirinkimas ilgalaikei energijai gauti.
Sveikesnės rytinio maisto alternatyvos
Paprastos, maistinių medžiagų turinčios alternatyvos gali veiksmingai pakeisti saldžius pusryčių dribsnius ir suteikti ilgalaikės energijos visam rytui. Apsvarstykite galimybę dieną pradėti plieninėmis avižomis su uogomis ir riešutais, kurios suteikia sudėtinių angliavandenių, skaidulų ir baltymų. Graikiško jogurto užkandžiai su šviežiais vaisiais ir sėklomis suteikia probiotikų ir svarbių maistinių medžiagų, o cukraus kiekis kraujyje išlieka stabilus.
Jei trūksta laiko, paruoškite naktinį chia pudingą su nesaldintu migdolų pienu ir cinamonu arba sumaišykite baltymų turtingą kokteilį iš lapinių žalumynų, augalinių baltymų ir sveikųjų riebalų iš avokado. Sūrus variantas – kiaušiniai su pilno grūdo skrebučiais ir troškintomis daržovėmis, kad gautumėte visaverčių baltymų ir svarbiausių mikroelementų. Šios alternatyvos padeda reguliuoti apetitą, palaiko kognityvines funkcijas ir suteikia ilgalaikės energijos be cukraus kiekio kraujyje šuolių, būdingų perdirbtiems grūdiniams produktams.