Mėlynųjų zonų šimtamečiai išlaiko savitus gėrimo įpročius, daugiausia dėmesio skirdami paprastiems, maistingųjų medžiagų turintiems gėrimams. Jie kasdien suvartoja 1,5-2 litrus mineralinių medžiagų turtingo vandens, dažnai kambario temperatūros. Daug polifenolių turinčios tradicinės žolelių arbatos, o Viduržemio jūros regiono šimtamečiai valgio metu saikingai geria raudonąjį vyną (1-2 mažos taurės). Augalinės kilmės gėrimai, pavyzdžiui, Okinavos jazminų arbata (daug EGCG) ir Sardinijos Cannonau vynas (daug resveratrolio), aktyvina ilgaamžiškumą. Šie gėrimai kartu puoselėja socialinius ryšius, kurie dar labiau didina ilgaamžiškumą.
Tradicinės arbatos: Mėlynosios zonos hidratacijos pagrindas
Žolelių užpilai sudaro kasdienio skysčių vartojimo pagrindą visose pasaulio Mėlynosiose zonose, kur neįprastai didelis procentas gyventojų įprastai gyvena ilgiau nei 100 metų.
Šie gyventojai nuolat vartoja vietinės kilmės arbatas, kuriose gausu polifenolių ir antioksidantų, kovojančių su ląstelių oksidaciniu stresu.
Okinavoje (Japonija) jazminų arbata lydi daugumą patiekalų, o Sardinijos piemenys verda laukinių rozmarinų, mėtų ir čiobrelių arbatas, kurios, kaip manoma, mažina uždegimą ir palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Ikarijos graikai reguliariai geria šalavijų arbatą, kurioje yra junginių, susijusių su geresnėmis pažinimo funkcijomis ir mažesne demencijos rizika.
Mokslinė analizė atskleidė, kad šiuose tradiciniuose gėrimuose yra flavonoidų, kurie moduliuoja jautrumą insulinui ir mažina lėtinių ligų žymenis.
Arbatos ruošimo ir vartojimo ritualas taip pat skatina streso mažinimą– dar vienas veiksnys, dėl kurio šiuose regionuose pastebimas ypatingas ilgaamžiškumas.
Netikėtas raudonojo vyno vaidmuo Viduržemio jūros regiono ilgaamžiškumui
Nors daugumoje Mėlynųjų zonų vyrauja žolelių arbatos, saikingas raudonojo vyno vartojimas yra išskirtinis Viduržemio jūros regiono ilgaamžiškumo taškuose, ypač Sardinijoje ir Ikarijoje.
Tyrimai rodo, kad raudonajame vyne esantis polifenolis resveratrolis užtikrina antioksidacinę apsaugą nuo ląstelių pažeidimų ir uždegimų. Konkrečiai Cannonau vyne iš Sardinijos yra 2-3 kartus daugiau antocianinų ir flavonoidų nei kitų veislių vynuose. Šie junginiai palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą, nes gerina endotelio funkciją ir cholesterolio kiekį kraujyje.
Pagal tradicinį Viduržemio jūros regiono modelį vakare valgant išgeriama 1-2 nedidelės stiklinės (300-450 ml), visada kartu su maistu ir bendravimu. Toks saikingas alkoholio vartojimas didina DTL cholesterolio kiekį ir kartu mažina trombocitų agregaciją.
Svarbu tai, kad šiuose regionuose šimtamečiai gyventojai vyną vartoja kartu su augalais turtingu mitybos modeliu, o tai rodo, kad sinerginis poveikis pasireiškia veikiau kartu su kitomis ilgaamžiškumą skatinančiomis maistinėmis medžiagomis nei vartojant vien tik vyną.
Šimtamečių vandens kokybė ir vartojimo įpročiai
Be tradicinių gėrimų, tokių kaip žolelių arbatos ir vynas, pagrindiniai šimtamečių hidratacijos įpročiai rodo, kad visuose Mėlynosios zonos regionuose vyrauja nuoseklūs dėsningumai, ypač susiję su vandens kokybe ir vartojimu.
Tyrimai rodo, kad šimtamečiai paprastai kasdien suvartoja 1,5-2 litrus vandens, dažnai iš mineralinių medžiagų turtingų natūralių šaltinių. Sardinijos ir Ikarijos gyventojai geria kalcio turtingą kietą kal nų šaltinių vandenį, o Okinavos gyventojai renkasi šarminį vandenį su didesniu magnio kiekiu. Šis natūralus mineralinis profilis gali prisidėti prie širdies ir kraujagyslių sveikatos bei ląstelių funkcijos.
Dauguma šimtamečių geria kambario temperatūros vandenį, o ne ledinį, ir palaiko pastovią hidrataciją visą dieną, o ne išgeria didelį kiekį vienu metu.
Svarbu tai, kad jie paprastai geria gryną vandenį be skonio stipriklių ar saldiklių, todėl jų organizmas efektyviai pasisavina mineralus ir išvengia gliukozės šuolių, susijusių su aromatizuotais gėrimais.
Augalinės kilmės gėrimai ir jų poveikis mitybai
Augalinės kilmės gėrimai yra visų Mėlynosios zonos regionų šimtamečių mitybos pagrindas, nes juose yra koncentruotų fitonutrientų, kurie palaiko ląstelių ilgaamžiškumą. Tarp šių maistinių medžiagų yra polifenolių, flavonoidų ir antioksidantų, kurie kovoja su oksidaciniu stresu ir uždegimu – dviem pagrindiniais su amžiumi susijusio nykimo veiksniais.
Okinavoje (Japonija) vartojama jazminų arbata suteikia epigalokatechino galato (EGCG), o Sardinijos šimtamečiai mėgsta Cannonau vyną, kuriame gausu resveratrolio.
Ikarijos senjorai vartoja šalavijų arbatą, kurioje yra rozmarino rūgšties, pasižyminčios neuroprotekcinėmis savybėmis. Kosta Rikos nikojiečiai reguliariai geria maíz pujagua (purpurinį kukurūzų gėrimą), kuriame yra antocianinų, palaikančių širdies ir kraujagyslių veiklą.
Tyrimai rodo, kad šie gėrimai ne tik drėkina, bet ir suteikia biologiškai aktyvių junginių, kurie moduliuoja genų raišką epigenetiniais mechanizmais, galimai aktyvuodami ilgaamžiškumo kelius, pavyzdžiui, FOXO3, vadinamą „ilgaamžiškumo genu” dėl jo vaidmens ląstelių atsparumui.
Kasdienio gėrimo ritualai ir socialiniai ryšiai ilgaamžių bendruomenėse
Mėlynosios zonos bendruomenėse tradicinių gėrimų vartojimas yra ne tik mityba, bet ir kasdienių socialinių ritualų, skatinančių ryšį ir psichologinę gerovę, pagrindas.
Okinavoje vyresnio amžiaus gyventojai renkasi į arbatos gėrimo ceremonijas, kurių metu geriama jazminų arbata, o Sardinijos gyventojai kasdien renkasi išgerti mažų taurių ” Cannonau” vyno. Tokie ritualizuoti bendravimai suteikia galimybę reguliariai bendrauti– veiksnys, nuolat siejamas su ilgaamžiškumu.
Tyrimai rodo, kad tokie bendri vartojimo modeliai sukelia teigiamas neurochemines reakcijas, įskaitant oksitocino išsiskyrimą ir sumažėjusį kortizolio kiekį.
Pažymėtina, kad šios šimtamečių bendruomenės retai vartoja gėrimus vienos. Ikariečių popietės kavos ritualas dažnai trunka kelias valandas, todėl paprastas gėrimas tampa ilgesniu socialiniu įvykiu.
Šis antioksidantų turtingų gėrimų ir prasmingų socialinių ryšių derinys sukuria sinerginį poveikį, kuris, mokslininkų nuomone, labai prisideda prie nepaprastai ilgo gyvenimo šiuose regionuose.
Šiuolaikinės alternatyvos, įkvėptos šimtamečių gėrimo įpročių
Nors tradiciniai šimtamečių gėrimai išlieka aktualūs ir šiandien, šiuolaikinis mitybos mokslas sukūrė įrodymais pagrįstas alternatyvas, kuriose užfiksuoti svarbiausi sveikatą stiprinantys junginiai.
Polifenolių turtingi žaliosios arbatos ekstraktai dabar yra patogios formos papildai, suteikiantys koncentruotą EGCG ir nereikalaujantys daug laiko ruošimui.
Fermentuota kombuča pasižymi panašia probiotine nauda kaip ir tradiciniai fermentuoti gėrimai, o šiuolaikiniam skoniui patinka įvairūs skonio profiliai.
Augaliniai pieno pakaitalai, praturtinti vitaminu D ir kalciu, yra naudingi tiems, kurie vengia vartoti pieno produktus.
Funkciniai gėrimai, kurių sudėtyje yra kvercetino, resveratrolio ir kurkumino, nukreipti į specifinius senėjimo kelius, nustatytus mėlynosiose zonose.
Šiuose moderniuose preparatuose išlaikomas biologinis prieinamumas, o kai kuriuose tradiciniuose gėrimuose nėra cukraus.
Vandenyje ištirpintos prebiotikų skaidulinės medžiagos gali atkartoti tradicinių fermentuotų gėrimų naudą žarnyno mikrobams, palaikydamos virškinimo sistemos sveikatą, svarbią ilgaamžiškumui.