Šeši maisto produktai, kurie trumpina gyvenimo trukmę – ar vis dar turite jų savo šaldytuve?

Tyrimai sieja šešis įprastus maisto produktus su trumpesne gyvenimo trukme: Perdirbta mėsa, itin apdoroti užkandžiai, cukrumi saldinti gėrimai, transriebalų turintys produktai, tam tikri pieno produktai ir per didelis alkoholio kiekis. Šiuose produktuose yra kenksmingų junginių, pavyzdžiui, nitratų, rafinuoto cukraus ir nesveikų riebalų, kurie didina vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų ir ankstyvo senėjimo riziką. PSO apdorotą mėsą priskiria 1 grupės kancerogenams. Paprastas mėsos pakeitimas neperdirbta alternatyvia mėsa gali gerokai sumažinti šią riziką sveikatai.

Perdirbta mėsa: Mėsos stalčiuje esantys tylūs žudikai

Nors perdirbta mėsa tebėra populiari daugelyje namų ūkių, moksliniai tyrimai rodo, kad jos vartojimas kelia rimtą pavojų sveikatai.

Reklama

Tokiuose produktuose kaip šoninė, dešrelės, dešrainiai, dešrelės ir delikatesai yra konservantų, pavyzdžiui, nitratų ir nitritų, kurie virškinimo metu virsta kancerogeniniais junginiais.

Pasaulio sveikatos organizacija apdorotą mėsą priskiria prie 1 grupės kancerogenų, t. y. tai pačiai kategorijai kaip ir tabakas.

Tyrimai rodo, kad reguliarus jų vartojimas 18 % padidina storosios žarnos vėžio riziką ir 42 % – širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Reklama

Didelis natrio ir sočiųjų riebalų kiekis dar labiau skatina hipertenziją ir nutukimą.

Ekspertai rekomenduoja riboti jų vartojimą retkarčiais arba pakeisti šviežiais, neperdirbtais alternatyviais produktais.

Itin perdirbti užkandžiai ir jų paslėpti pavojai

Itin perdirbti užkandžiai ir jų paslėpti pavojai

Reklama

Be perdirbtos mėsos, šiuolaikinė mityba kelia dar vieną didelę grėsmę sveikatai: itin perdirbti užkandžiai. Šie patogūs užkandžiai – traškučiai, sausainiai, pyragaičiai ir panašūs užkandžiai – intensyviai apdorojami pramoniniu būdu, naudojant priedus, konservantus ir dirbtines sudedamąsias dalis.

Žurnale „JAMA Internal Medicine” paskelbtuose tyrimuose teigiama, kad reguliariai vartojant šiuos maisto produktus didėja mirtingumas. Paprastai juose yra daug rafinuoto cukraus, nesveikų riebalų ir natrio, be to, juose trūksta pagrindinių maistinių medžiagų.

Be to, jie dažnai vartojami per daug, nes yra labai skanūs.

Reklama

Tyrimai rodo, kad itin perdirbtus užkandžius pakeitus sveiku maistu, pavyzdžiui, vaisiais, riešutais ir daržovėmis, gali labai sumažėti ligų rizika ir pailgėti gyvenimo trukmė.

Cukrumi saldinti gėrimai: Skystos grėsmės ilgaamžiškumui

Daugybė cukrumi saldintų gėrimų kelia didelį pavojų sveikatai ir gali sutrumpinti gyvenimo trukmę.

Reguliarus gazuotų gėrimų, vaisių sulčių su pridėtiniu cukrumi, sportinių gėrimų ir saldintų arbatų vartojimas prisideda prie nutukimo, 2 tipo diabeto ir širdies ir kraujagyslių ligų.

Reklama

Tyrimai atskleidė, kad kasdien išgeriant vos vieną cukrumi saldintą gėrimą mirtingumo rizika padidėja 7 %.

Šie gėrimai sukelia greitus cukraus kiekio kraujyje šuolius, skatina atsparumą insulinui ir lėtinį uždegimą. Fruktozės kiekis ypač veikia kepenis, skatindamas kepenų suriebėjimą.

Didžiausią nerimą kelia tai, kad šie gėrimai suteikia tuščių kalorijų ir nesuteikia sotumo, todėl jų suvartojama per daug ir sutrinka medžiagų apykaita, o tai spartina senėjimo procesus ir didina polinkį į ligas.

Reklama

Transriebalų turintys maisto produktai, greitinantys senėjimą

Transriebalai yra bene pavojingiausias mitybos komponentas žmogaus ilgaamžiškumui – jų vartojimas nuolat siejamas su greitesniu senėjimu ir ankstyva mirtimi.

Šie dirbtiniai riebalai, kurių daugiausia yra iš dalies hidrintuose aliejuose, yra daugelyje perdirbtų maisto produktų, įskaitant tam tikrus margarinus, mikrobangų krosnelėje pagamintus popkornus, šaldytas picas, kepinius ir keptą greitą maistą.

Jie kartu didina kenksmingą MTL cholesterolio kiekį ir mažina naudingą DTL cholesterolio kiekį.

Reklama

Tyrimai rodo, kad vos 2 proc. padidėjęs transriebalų suvartojimas susijęs su 23 proc. didesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

FDA uždraudė naudoti dirbtinius transriebalus, tačiau produktuose, pagamintuose iki šio draudimo, jų vis dar gali būti.

Tiesa apie dirbtinius saldiklius ir jūsų gyvenimo trukmę

Nors dirbtiniai saldikliai iš pradžių buvo reklamuojami kaip sveikatai palanki cukraus alternatyva, nauji tyrimai kelia didelį susirūpinimą dėl jų ilgalaikio poveikio žmogaus ilgaamžiškumui.

Reklama

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant aspartamą, sukralozę ir sachariną gali sutrikti žarnyno mikrobiomo pusiausvyra, o tai gali sukelti gliukozės netoleravimą ir medžiagų apykaitos sutrikimus.

2019 m. žurnale „British Medical Journal” paskelbtame tyrime nustatyta dirbtinių saldiklių vartojimo ir padidėjusios širdies ir kraujagyslių ligų rizikos sąsajų .

Be to, tyrimai rodo, kad šie junginiai iš tikrųjų gali didinti potraukį maistui, o ne jį mažinti, todėl gali prisidėti prie svorio didėjimo ir su tuo susijusių sveikatos komplikacijų, trumpinančių gyvenimo trukmę.

Reklama

Labai rafinuoti angliavandeniai: Baltoji mirtis jūsų lentynoje

Visoje Amerikoje rafinuoti angliavandeniai, tokie kaip balti miltai, balti ryžiai ir perdirbtas cukrus, nekaltai slepiasi sandėliukuose, o mitybos specialistai ir ilgaamžiškumo ekspertai juos vadina „baltąja mirtimi”.

Šiuose labai perdirbtuose angliavandeniuose trūksta skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralų, kurie būdingi pilno grūdo produktams. Dėl greito jų virškinimo cukraus kiekis kraujyje pakyla, o po to krenta, todėl didėja atsparumas insulinui ir diabeto rizika.

Harvardo visuomenės sveikatos mokykloje atlikti tyrimai rodo, kad mityba, kurioje gausu rafinuotų angliavandenių, yra susijusi su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų, metabolinio sindromo ir ankstyvo mirtingumo rizika.

Reklama

Baltos duonos, pyragaičių ir saldžių dribsnių pakeitimas pilno grūdo alternatyvomis gali labai pagerinti medžiagų apykaitos sveikatą ir galbūt pailginti gyvenimo trukmę.

Pieno produktų dilema: kokie produktai gali pakenkti ilgalaikei sveikatai

Nepaisant to, kad pieno produktai pasižymi kalcio gausa, reguliariai vartojami tam tikri pieno produktai gali turėti didelę įtaką ilgalaikėms sveikatos pasekmėms.

Pilno riebumo pieno produktuose, ypač leduose ir lydytame sūryje, yra daug sočiųjų riebalų, kurie, kaip rodo moksliniai tyrimai, didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Reklama

Žurnale „American Journal of Clinical Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant šiuos daug riebalų turinčius pieno produktus padidėja uždegimo žymenys ir atsparumas insulinui.

Be to, daugelyje komercinių aromatizuotų jogurtų yra per daug pridėtinio cukraus– kartais iki 30 g vienoje porcijoje.

Mitybos ekspertai rekomenduoja, jei įmanoma, pilno riebumo produktus pakeisti augalinės kilmės alternatyvomis arba rinktis neriebius, nesaldintus pieno produktus.

Reklama

Alkoholis: Alkoholis: kada atsitiktinis gėrimas tampa pavojumi ilgaamžiškumui?

Alkoholio vartojimas ilgaamžiškumo tyrimuose yra sudėtingas sveikatos paradoksas. Kai kurie tyrimai rodo, kad saikingas tam tikrų alkoholinių gėrimų vartojimas gali būti naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai, tačiau pernelyg didelis alkoholio vartojimas nuolat susijęs su trumpesne gyvenimo trukme.

Tyrimai rodo, kad reguliarus alkoholio vartojimas, viršijantis vieną gėrimą per dieną moterims arba du vyrams, didina mirtingumo riziką dėl kepenų ligų, vėžio ir širdies ir kraujagyslių komplikacijų.

Gausus alkoholio vartojimas pažeidžia ląstelių atstatymo mechanizmus ir pagreitina biologinio senėjimo procesus.

Reklama

Rizikos riba priklauso nuo genetikos, gretutinių sveikatos sutrikimų ir vaistų vartojimo.

Naujausi didelės apimties tyrimai kvestionuoja ankstesnes „saugaus” alkoholio vartojimo lygio sampratas ir rodo, kad idealiam ilgaamžiškumui pasiekti gali reikėti apriboti alkoholio vartojimą iki atsitiktinio vartojimo arba visiškai nuo jo susilaikyti.

Paprasti šešių gyvenimą trumpinančių gėrimų pakaitalai

Užuot visiškai atsisakius mėgstamų maisto produktų, strategiškai pakeitus šešias labiausiai gyvenimą trumpinančias maisto produktų kategorijas, galima pastebimai pagerinti ilgaamžiškumo rezultatus, kartu išlaikant pasitenkinimą mityba.

Reklama

Perdirbtą mėsą pakeiskite šviežia paukštiena arba augalinės kilmės alternatyviais produktais.

Rafinuotus grūdus pakeiskite pilno grūdo produktais.

Saldžius gėrimus keiskite vandeniu ar nesaldinta arbata.

Reklama

Iškeiskite itin perdirbtus užkandžius į riešutus, sėklas ar šviežius vaisius.

Rinkitės alyvuogių aliejų, o ne transriebalų turinčius sutrintus produktus.

Alkoholio perteklių pakeiskite kombučia arba putojančiu vandeniu su citrusiniais vaisiais.

Reklama

Šie pakaitalai išlaiko žinomus mitybos įpročius ir kartu sumažina gyvenimą trumpinančių ingredientų vartojimą, todėl tai yra praktiškas požiūris į mitybos gerinimą, nereikalaujantis visiško mitybos pertvarkymo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like