Į daržovių sriubą pridėjus česnako, imbiero, ciberžolės, raudonėlio, čiobrelio ir rozmarino, gaunama stipri antimikrobinė nauda. Česnakuose yra alicino, kuris kovoja su bakterijomis ir virusais, o ciberžolėje esantis kurkuminas ardo patogenų ląstelių membranas. Vaistiniai grybai, pavyzdžiui, šitake, suteikia imunitetą stiprinančių beta gliukanų. Rauginti maisto produktai gali sustiprinti sriubos probiotinę apsaugą. Šviežios žolelės suteikia ir skonio, ir gydomųjų junginių, kurie padeda kovoti su įprastomis ligomis. Šie natūralūs ingredientai skaniai apsaugo nuo sezoninių ligų sukėlėjų.
Česnakai: Stipri gamtos antimikrobinė jėgainė
Česnakas, moksliškai vadinamas Allium sativum, jau šimtmečius pripažįstamas kaip viena veiksmingiausių gamtos antimikrobinių medžiagų. Šio česnako veiksmingumą pirmiausia lemia alicinas– junginys, kuris išsiskiria česnaką susmulkinus arba supjausčius.
Tyrimai rodo, kad alicinas pasižymi plataus spektro poveik iu bakterijoms, virusams, grybeliams ir parazitams. Tyrimais įrodyta, kad česnakas veiksmingai veikia įprastus ligų sukėlėjus, įskaitant E. coli, stafilokokus ir gripo virusus.
Reguliarus česnakų vartojimas stiprina imuninę sistemą, nes skatina baltųjų kraujo kūnelių gamybą. Kad česnakas būtų maksimaliai antimikrobiškai veiksmingas, vartokite jį žalią, nes šiluma sumažina alicino stiprumą. Šviežiai susmulkintą česnaką įdėjus į daržovių sriubą prieš pat patiekiant, išsaugomos jo gydomosios savybės.
Imbieras ir ciberžolė: Auksinis priešuždegiminis duetas: ciberžolė ir imbieras
Imbieras ir ciberžolė, kaip ir česnakas, dėl savo antimikrobinių savybių pelnė pripažinimą įvairių kultūrų tradicinės medicinos sistemose.
Šiuose auksiniuose šakniastiebiuose yra stipriai veikiančių biologiškai aktyvių junginių, kurie kovoja su patogenais ir mažina uždegimą.
Imbiero sudėtyje esantys gingeroliai ir shogaoliai stabdo bakterijų augimą ir virusų dauginimąsi. Tyrimai rodo jo veiksmingumą prieš kvėpavimo takų virusus ir per maistą plintančias bakterijas.
Ciberžolės veiklioji medžiaga kurkuminas suardo bakterijų ląstelių membranas ir stabdo virusų patekimą į šeimininko ląsteles. Tyrimai rodo, kad jis ypač veiksmingas prieš gripo virusus ir antibiotikams atsparias bakterijas.
Sudėjus šiuos šakniastiebius į sriubas, jie veikia sinergiškai, sustiprindami ir skonį, ir gydomąjį potencialą kovojant su įprastais ligų sukėlėjais.
Vaistiniai grybai: imunitetą stiprinantys miško turtai
Tūkstantmečius Rytų medicinos tradicijose gerbiami vaistiniai grybai yra vieni stipriausiai imunitetą stiprinančių gamtos organizmų.
Tokiose rūšyse kaip reiši, šiitakė, maitakė ir kalakuto uodega yra beta gliukanų, kurie suaktyvina imunines ląsteles ir sustiprina jų gebėjimą kovoti su patogenais.
Tyrimai rodo, kad šie grybai pasižymi antivirusinėmis ir antibakterinėmis savybėmis ir palaiko bendrą imuninės sistemos funkciją.
Šitake grybuose yra lentinano, kuris pasižymi dideliu antimikrobiniu aktyvumu. Reiši turi triterpenų, kovojančių su įvairiais patogenais, o kalakutienos uodegos polisacharidas K pasižymi puikiu imunomoduliuojančiu poveikiu.
Pridėjus šių grybų į daržovių sriubas, sultiniuose atsiranda imunitetą palaikančių junginių, o sultiniai įgauna sodrų umami skonį.
Gydančios žolelės: raudonėlis, čiobrelis ir rozmarinas
Vaistiniai grybai yra miško kilmės imuninės sistemos palaikymo priemonė, o įprastos virtuvės žolelės iš sodo ar prieskonių spintelės suteikia stiprių antimikrobinių savybių.
Raudonėlio sudėtyje yra karvakrolio ir timolio – moksliškai įrodytų junginių, kovojančių su bakterijomis ir virusais. Tyrimai rodo, kad raudonėlių aliejus veiksmingai naikina tokius patogenus kaip E. coli ir stafilokokai.
Čiobrelio sudėtyje esantis timolis ardo bakterijų ląstelių membranas ir slopina virusų dauginimąsi. Tyrimai rodo jo veiksmingumą prieš kvėpavimo takų infekcijas.
Rozmarinas turi karnozinės ir rozmarino rūgšties, kurios pasižymi antibakterinėmis ir antivirusinėmis savybėmis. Šie junginiai ypač stipriai veikia vaistams atsparias bakterijas.
Raugintas maistas: Probiotinė apsauga jūsų žarnynui:
Be pikantiško skonio ir kulinarinio įvairiapusiškumo, fermentuoti maisto produktai pasižymi galinga antimikrobine nauda, nes jų sudėtyje yra daug probiotikų. Tokiuose maisto produktuose kaip kimči, rauginti kopūstai, kefyras ir kombuča yra naudingųjų bakterijų, kurios konkuruoja su patogenais dėl virškinamojo trakto išteklių.
Šios gyvosios kultūros gamina organines rūgštis ir bakteriocinus – natūralius antibiotikus, kurie slopina kenksmingus mikroorganizmus. Reguliarus vartojimas sukuria įvairų žarnyno mikrobiomą, stiprina žarnyno barjerus prieš virusinius ir bakterinius įsibrovėlius.
Tyrimai rodo, kad fermentuotas maistas stiprina imuninę sistemą, nes didina reguliuojančiųjų T-ląstelių ir natūraliųjų ląstelių žudikių aktyvumą. Į kasdienę sriubą įdėjus vos šaukštą raugintų daržovių, užtikrinama nuolatinė apsauga ir palaikoma bendra virškinimo sistemos sveikata.
Citrusiniai vaisiai ir vitamino C turinčios daržovės, saugančios nuo virusų
Citrusiniai vaisiai ir daug vitamino C turinčios daržovės yra kasdienėje mityboje esančių natūralių apsaugos nuo virusų mechanizmų priešakyje.
Vitaminas C stiprina imuninę sistemą, nes didina baltųjų kraujo kūnelių, būtinų kovojant su infekcijomis, gamybą.
Didelė šios svarbios maistinės medžiagos koncentracija yra paprikose, brokoliuose, lapiniuose kopūstuose ir citrusiniuose vaisiuose, pavyzdžiui, apelsinuose, citrinose ir greipfrutuose.
Tyrimai rodo, kad vitaminas C gali sutrumpinti kvėpavimo takų infekcijų trukmę ir sumažinti jų sunkumą.
Kad šie maisto produktai būtų kuo naudingesni, juos reikia vartoti šviežius, nes veikiant karščiui, šviesai ir deguoniui vitaminas C suyra.
Reguliarus šių daržovių įtraukimas į kasdien ruošiamas sriubas užtikrina nuolatinį imuninės sistemos palaikymą.
Mokslas apie imunitetą stiprinančias sriubas ir kaip jas ruošti
Imunitetą stiprinančios sriubos – tai praktinis mitybos mokslo pritaikymas , derinant daugybę su virusais kovojančių sudedamųjų dalių biologiškai prieinamu pavidalu. Šildymo procesas suardo daržovių ląstelių sieneles, todėl išsiskiria naudingi junginiai, o vandenyje tirpūs vitaminai išlieka sultinyje.
Tyrimai rodo, kad vištienos sriuba pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, slopinančiomis neutrofilų migraciją ir mažinančiomis viršutinių kvėpavimo takų simptomus.
Kaulų sultiniuose yra tokių aminorūgščių kaip glicinas ir prolinas, kurios palaiko žarnyno vientisumą ir imuninę funkciją.
Kad sriubos būtų maksimaliai veiksmingos, ruoškite jas su įvairiais česnakų, svogūnų, imbierų, ciberžolių, grybų ir lapinių žalumynų deriniais.
Sudedamąsias dalis virkite lėtai, kad išgautumėte fitonutrientus ir išlaikytumėte maistinę vertę.