Jūsų potraukis šokoladui prieš audrą nėra atsitiktinis – tai biocheminis organizmo atsakas į mažėjantį barometrinį slėgį. Artėjant orų sistemoms, sumažėjęs slėgis skatina jūsų pagumburį reguliuoti serotonino kiekį, o ląstelių membranos tampa pralaidesnės.
Jūsų organizmas instinktyviai ieško unikalių šokolado junginių, įskaitant triptofaną ir feniletilaminą, kurie padeda atkurti neuromediatorių pusiausvyrą. Šis sudėtingas ryšys tarp oro sąlygų ir smegenų chemijos atskleidžia įdomius veikiančius mechanizmus.
Nuo orų priklausančio potraukio maistui mokslas
Sudėtinga biocheminė organizmo reakcija į atmosferos slėgio pokyčius sukelia hormonų svyravimų kaskadą, kuri gali turėti įtakos potraukiui maistui. Kai barometrinis slėgis prieš lietų sumažėja, jūsų pagumburis išskiria serotoniną reguliuojančius junginius, kurie gali sustiprinti tam tikrus maisto troškimus, ypač angliavandenių turtingo maisto.
Pastebėsite, kad šie potraukiai sustiprėja, kai jūsų kūno slėgio receptoriai nustato aplinkos pokyčius. Jūsų ląstelės reaguoja keisdamos savo membranų pralaidumą ir paveikdamos neurotransmiterių, kontroliuojančių apetitą , kiekį. Šis biocheminis pokytis dažnai pasireiškia padidėjusiu potraukiu maistui, turinčiam daug triptofano ir feniletilamino – junginių, kurių gausu šokolade ir kituose patogiuose maisto produktuose.
Šis procesas nėra tik psichologinis – tai išmatuojama fiziologinė reakcija į artėjančias orų sistemas, susijusi su evoliuciniu organizmo prisitaikymu prie atmosferos svyravimų.
Barometrinio slėgio ir jūsų kūno supratimas
Nors barometrinis slėgis nuolat svyruoja aplink mus, būtent staigūs kritimai daro didelę įtaką organizmo ląstelių reakcijoms. Kai atmosferos slėgis sumažėja, oras tampa mažiau tankus, todėl jūsų kūno audiniai šiek tiek išsiplečia. Šis išsiplėtimas suaktyvina ląstelėse esančius mechanoreceptorius, todėl keičiasi organizmo biocheminiai signalai.
Jūsų kūno baroreceptoriai aptinka šiuos slėgio pokyčius ir suaktyvina simpatinę nervų sistemą. Šis suaktyvėjimas gali turėti įtakos hormonų, ypač serotonino ir endorfinų, kurie atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant apetitą, gamybai. Jūsų ląstelėms reaguojant į mažėjantį spaudimą, pasireikš subtilūs kraujotakos, audinių išsiplėtimo ir neuromediatorių aktyvumo pokyčiai. Šie fiziologiniai pokyčiai gali pasireikšti specifiniu potraukiu maistui, ypač šokolade esantiems junginiams, kurie padeda stabilizuoti organizmo cheminę pusiausvyrą.
Kaip šokoladas veikia smegenų chemiją
Sudėtingas šokolado biocheminis profilis stipriai sąveikauja su smegenų neuromediatorių sistemomis, kai keičiasi barometrinis slėgis. Vartojant šokoladą, išsiskiria serotoninas ir dopaminas, neurotransmiteriai, reguliuojantys nuotaiką ir atlygį. Šokolade esantys teobromino ir feniletilamino junginiai sustiprina šį poveikį.
Kai prieš lietų sumažėja atmosferos slėgis, jūsų organizme natūraliai sumažėja serotonino kiekis. Instinktyviai ieškosite maisto produktų, kurie padidintų šių išsekusių neuromediatorių kiekį. Dėl unikalaus triptofano – aminorūgšties, kuri virsta serotoninu, ir anandamido – kanabinoidų poveikį imituojančio junginio – derinio šokoladas ypač veiksmingai patenkina šiuos su oru susijusius potraukius. Šokolade esantis magnis taip pat padeda reguliuoti neuromediatorių funkciją, kuri tampa ypač svarbi esant barometriniams svyravimams.
Orai ir serotonino kiekis
Barometrinio slėgio svyravimai, vykstantys prieš lietų, daro tiesioginę įtaką serotonino gamybai ir reguliavimui jūsų organizme . Kai atmosferos slėgis sumažėja, jūsų kraujagyslės šiek tiek išsiplečia, o tai daro įtaką neuronų išsiskyrimo greičiui. Šiuos pokyčius dažnai pastebėsite likus 24-48 valandoms iki kritulių.
Jūsų pagumburis reaguoja į šiuos subtilius atmosferos pokyčius, pakoreguodamas hormonų išskyrimo modelius. Dėl to gali laikinai sumažėti serotonino kiekis ir atsirasti specifinis potraukis maistui. Kadangi šokolade yra junginių, skatinančių serotonino gamybą, ypač triptofano ir feniletilamino, jūsų organizmas instinktyviai ieško šių biocheminių sąjungininkų, kad atkurtų pusiausvyrą. Iš esmės veikiate natūralų kompensacinį mechanizmą, kuris išsivystė tam, kad išlaikytų idealų neurotransmiterių kiekį, nepaisant aplinkos spaudimo pokyčių.
Kodėl šokoladas tampa paguodos maistu
Be nuotaiką gerinančių junginių, šokoladas tampa jūsų organizmo pageidaujamu paguodos maistu dėl unikalaus biologiškai aktyvių sudedamųjų dalių derinio, kuris sinergiškai veikia orų sukeltus biocheminius pokyčius.
Kai prieš lietų sumažėja barometrinis slėgis, organizme sumažėja serotonino gamyba. Tuomet šokolade esantis triptofanas ir feniletilaminas tampa labai svarbūs, nes šie junginiai padeda atkurti neurotransmiterių pusiausvyrą. Šokolade esantis kofeinas ir teobrominas taip pat pasižymi lengvu stimuliuojamuoju poveikiu, neutralizuojančiu mieguistumą, kurį galite jausti keičiantis orams.
Pastebėsite, kad potraukis šokoladui sustiprėja būtent todėl, kad jame esantis magnis padeda sureguliuoti organizmo reakciją į stresą dėl atmosferos pokyčių. Be to, šokolade esantys sudėtingi angliavandeniai skatina insulino išsiskyrimą, stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje, kuris dažnai svyruoja keičiantis nuotaikai.
Natūralūs būdai, kaip organizmas ruošiasi orų permainoms
Nors potraukis šokoladui yra viena iš reakcijų į artėjančius orų pokyčius, jūsų organizmas naudoja daugybę sudėtingų mechanizmų, kad pasiruoštų atmosferos pokyčiams. Sumažėjus barometriniam slėgiui gali skaudėti sąnarius, todėl aplinkiniai audiniai išsiplečia. Tuo tarpu jūsų pagumburis stebi drėgmės svyravimus ir reguliuoja kūno termoreguliaciją.
Pastebėsite ir subtilius biocheminius pokyčius: prieš audrą natūraliai sumažėja serotonino kiekis, o reaguodamas į tamsesnį dangų organizmas padidina melatonino gamybą. Jūsų elektromagnetinis jautrumas padidėja, kai ore prieš audrą susikaupia įkrautų dalelių, galinčių paveikti jūsų kortizolio kiekį. Net jūsų vidinė ausis reaguoja į atmosferos slėgio pokyčius, kartais sukeldama lengvą galvos svaigimą ar pusiausvyros sutrikimus. Šios automatinės reakcijos išsivystė tam, kad padėtų jums numatyti ir prisitaikyti prie oro sąlygų.