Acetono kvėpavimas atsiranda, kai organizmas, degindamas riebalus, o ne angliavandenius, gamina ketonų perteklių. Tokia medžiagų apykaitos būsena būna laikantis mažai angliavandenių turinčios dietos, badaujant, intensyviai mankštinantis arba vartojant per daug alkoholio. Nors tokiais atvejais acetono kvapas paprastai yra nekenksmingas, diabetikams jis gali pranešti apie pavojingą diabetinę ketoacidozę, dėl kurios reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją. Kreipkitės pagalbos, jei acetono kvapas atsiranda kartu su sumišimu, dideliu nuovargiu, padažnėjusiu kvėpavimu, vėmimu ar stipriais pilvo skausmais. Nuo to, ar šis simptomas yra normalus organizmo procesas, ar skubi medicininė pagalba, priklauso, ar bus suprasta pagrindinė priežastis.
Kas sukelia acetono kvapą: Kuo pasireiškia ketonų kvapas?
Daugelis žmonių yra patyrę ryškų vaisių ar cheminį acetono kvapą burnoje, kuris atsiranda, kai organizme susidaro per didelis ketonų kiekis. Ši medžiagų apykaitos būsena, vadinama ketoze, paprastai išsivysto, kai organizmas pereina nuo gliukozės naudojimo energijai gauti prie riebalų deginimo.
Ketonai, įskaitant acetoną, yra šalutiniai šios riebalų apykaitos produktai. Nors kepenys didžiąją dalį ketonų naudoja energijai gauti, acetonas negali būti panaudotas ir pasišalina su kvėpavimu ir šlapimu.
Dažniausios priežastys yra mažai angliavandenių turinčios dietos, ilgalaikis badavimas, nekontroliuojamas diabetas, besaikis alkoholio vartojimas ir intensyvus fizinis krūvis. Nuo ketonų koncentracijos priklauso, ar ši būsena yra naudinga, ar potencialiai pavojinga.
Diabetas ir ketoacidozė: Potencialiai gyvybei pavojingas ryšys
Nors acetono kvapas gali atsirasti dėl gerų sąlygų, pavyzdžiui, ketogeninės dietos, cukriniu diabetu sergantiems pacientams jis gali reikšti pavojingą medicininį pavojų, vadinamą diabetine ketoacidoze (DKA).
DKA dažniausiai pasireiškia 1 tipo cukriniu diabetu sergantiems žmonėms, kai dėl insulino trūkumo ląstelės negali naudoti gliukozės energijai gauti. Tuomet organizmas sparčiai skaido riebalus, todėl susidaro per didelis ketonų kiekis, kuris užtvindo sistemą, todėl kraujo rūgštingumas padidėja iki pavojingo lygio.
Įspėjamieji požymiai, lydintys vaisvandenių kvapą, yra pernelyg didelis troškulys, dažnas šlapinimasis, pykinimas, vėmimas, pilvo skausmas, sumišimas ir nuovargis. Gliukozės kiekis kraujyje paprastai viršija 13,9 mmol/l.
Be skubios medicininės intervencijos DKA gali sukelti komą arba mirtį.
Mažai angliavandenių ir ketogeninės dietos: Kada acetono kvapas yra normalus
Asmenims, besilaikantiems mažai angliavandenių ar ketogeninės mitybos režimo, acetono kvapas yra normali medžiagų apykaitos reakcija, o ne medicininio susirūpinimo priežastis.
Kai angliavandenių suvartojama mažiau nei 50 g per parą, organizmas pereina į ketozę– vietoj gliukozės energijai gauti deginami riebalai. Šio proceso metu susidaro ketoniniai kūnai, įskaitant acetoną, kuris pasišalina kvėpuojant.
Dėl to atsirandantis vaisių ar metalo kvapas paprastai atsiranda per 2-3 dienas nuo dietos pradžios.
Skirtingai nuo diabetinės ketoacidozės, dietos sukeltos ketozės metu ketonų kiekis išlieka kontroliuojamose ribose (0,5-3,0 mmol/l), o kraujo pH išlieka normalus.
Dauguma gydytojų teigia, kad šis šalutinis poveikis mažėja, kai organizmas prisitaiko prie riebalų apykaitos.
Pasninko ir protarpinio badavimo poveikis burnos kvapui
Panašiai kaip ir ketogeninės dietos, badavimo ir protarpinio badavimo protokolai gali sukelti acetonu kvepiantį burnos kvapą, nes tuo metu, kai nevalgoma, organizmas persiorientuoja į riebalų apykaitą.
Ilgalaikio badavimo metu organizmas išeikvoja gliukozės atsargas ir pradeda gaminti ketoninius kūnus, įskaitant acetoną, kaip alternatyvų kurą. Dėl šio proceso, vadinamo ketoze, dažnai jaučiamas ryškus vaisių ar nagų lako valiklio kvapas.
Dauguma žmonių, praktikuojančių protarpinį badavimą, šį burnos kvapo pokytį pirmiausia patiria badavimo metu. Kuo ilgiau trunka pasninkas, tuo ryškesnis gali būti acetono kvapas.
Šis burnos kvapas paprastai yra nekenksmingas ir išnyksta, kai vėl pradedama reguliariai valgyti arba organizmas prisitaiko prie badavimo režimo.
Acetono kvapas – virškinimo sutrikimų simptomas
Be mitybos priežasčių, kai kurie virškinimo sutrikimai dėl skirtingų fiziologinių mechanizmų gali sukelti į acetoną panašų kvapą.
Dėl tokių būklių kaip gastroezofaginio refliukso liga (GERL) skrandžio turinys regurgituoja į stemplę, išskirdamas lakiuosius junginius, kurie lemia burnos kvapą.
Malabsorbcijos sindromai, tokie kaip celiakija ir uždegiminės žarnyno ligos, gali pakeisti žarnyno mikrobiotą ir virškinimo procesus, todėl gali susidaryti ketoninių kūnų.
Šie junginiai patenka į kraują ir galiausiai pašalinami kvėpuojant.
Dėl plonojo žarnyno bakterijų pertekliaus (SIBO) taip pat gali atsirasti į acetoną panašus kvapas, kai per didelis bakterijų kiekis nenormaliai fermentuoja angliavandenius ir susidaro šalutinių medžiagų apykaitos produktų, kurie atsispindi kvėpavime.
Kada nedelsiant kreiptis į gydytoją dėl acetono kvapo
Nors lengvas, trumpalaikis acetono kvapas gali išnykti pakoregavus gyvenimo būdą, tam tikrais atvejais būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją.
Kreipkitės į greitąją pagalbą, jei acetono kvapas pasireiškia kartu su sumišimu, dideliu nuovargiu, padažnėjusiu kvėpavimu, nuolatiniu vėmimu ar stipriu pilvo skausmu.
Šie simptomai gali reikšti diabetinę ketoacidozę, gyvybei pavojingą būklę, kurią reikia nedelsiant gydyti.
Kiti nerimą keliantys scenarijai: acetono kvapas su karščiavimu, kuris gali reikšti infekciją, arba neplanuotas svorio kritimas ir padidėjęs troškulys, galintys rodyti nediagnozuotą diabetą.
Asmenims, sergantiems cukriniu diabetu, kai acetono kvapas ir gliukozės kiekis kraujyje viršija 13,3 mmol/l, būtina skubiai atlikti medicininę apžiūrą, kad būtų išvengta komplikacijų.
Naminės priemonės ir gydymo būdai acetoniniam kvėpavimui malšinti
Keletas veiksmingų naminių priemonių gali padėti suvaldyti acetono kvapą, kai medicininės būklės atmestos arba gydomos kartu. Padidėjęs suvartojamo vandens kiekis padeda iš organizmo išplauti ketonus, o subalansuotas maistas su sudėtiniais angliavandeniais gali sumažinti ketonų gamybą.
Reguliarus dantų valymas šepetėliu, tarpdančių siūlu ir mėtų be cukraus naudojimas suteikia laikiną palengvėjimą.
Sergantiesiems su cukriniu diabetu susijusiu acetono kvapu būtina atidžiai stebėti gliukozės kiekį kraujyje ir laikytis paskirtų vaistų vartojimo režimo. Mažesnis ir dažnesnis valgymas padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje.
Sumažinus alkoholio vartojimą ir vengiant ilgesnio badavimo, taip pat galima sumažinti acetono gamybą ir dėl to atsirandantį burnos kvapą.
Prevencijos strategijos ir ilgalaikės gydymo galimybės
Prevencijos strategijos ir ilgalaikio valdymo galimybės
Norint užkirsti kelią acetono kvapui, reikia ne tik maskuoti simptomus, bet ir šalinti pagrindines priežastis. Sergantiesiems cukriniu diabetu tai reiškia nuoseklų cukraus kiekio kraujyje stebėjimą ir vaistų vartojimo laikymąsi.
Tie, kurie laikosi ketogeninės dietos, turėtų apsvarstyti galimybę saikingai riboti angliavandenių kiekį arba taikyti ciklinę mitybą.
Visiems labai svarbu išlikti hidratuotiems, taip pat išlaikyti reguliarų mitybos režimą, kad būtų išvengta medžiagų apykaitos poslinkių į ketozę.
Reguliariai tikrinant dantis galima nustatyti ankstyvąsias problemas, o gydant tokias ligas, kaip GERL, išvengiama rūgštinių pažeidimų, kurie blogina burnos kvapą.
Nuolatinio acetono kvapo atveju medikai gali rekomenduoti specifines mitybos korekcijas, vaistų keitimą arba išsamius gydymo planus, skirtus medžiagų apykaitos sutrikimams, skatinantiems ketonų gamybą.