Populiarus vakarienės patiekalas tyliai stabdo medžiagų apykaitą – kuo jį pakeisti?

Baltieji ryžiai, nepaisant jų populiarumo, dėl didelio glikemijos indekso labai apsunkina medžiagų apykaitą. Šie rafinuoti grūdai sukelia insulino šuolius, todėl ilgainiui gali sumažėti medžiagų apykaita ir padidėti atsparumas insulinui. Kiekviena dienos porcija padidina 2 tipo diabeto riziką 11 %. Sveikesni alternatyvūs produktai yra žiediniai ryžiai, kvinojos, rudieji ryžiai, farro ir trinti brokoliai. Šie pakaitalai pasižymi geresnėmis maistinėmis savybėmis – juose daugiau baltymų, skaidulų ir vitaminų. Toliau pateikiamos strategijos, kaip pakeisti mėgstamus ryžių patiekalus ir kartu palaikyti medžiagų apykaitos sveikatą.

Baltųjų ryžių poveikis medžiagų apykaitai

Nors baltieji ryžiai tebėra pagrindinė milijardų žmonių visame pasaulyje mitybos dalis, reikia atidžiai ištirti jų poveikį medžiagų apykaitai.

Reklama

Tyrimai rodo, kad rafinuojant ryžius pašalinamos skaidulinės sėlenos ir maistingieji gemalai, paliekant daugiausia krakmolo turtingą endospermą. Taip gaunamas didelio glikemijos indekso maisto produktas, kuris virškinimo metu greitai virsta gliukoze.

Vartojimas sukelia ryškius insulino šuolius, po kurių gali sumažėti cukraus kiekis kraujyje. Europos klinikinės mitybos žurnale (European Journal of Clinical Nutrition) paskelbti tyrimai rodo, kad reguliarus rafinuotų grūdų, pavyzdžiui, baltųjų ryžių, vartojimas susijęs su sumažėjusia medžiagų apykaita ir padidėjusia atsparumo insulinui rizika.

Greitas virškinimas užtikrina greitą energijos gavimą, tačiau sumažina maisto terminį poveikį – virškinimui reikalingų kalorijų sąnaudas – ir dar labiau susilpnina medžiagų apykaitą.

Reklama

Visi šie veiksniai kartu mažina medžiagų apykaitos efektyvumą ir gali pakenkti ilgalaikei medžiagų apykaitos sveikatai.

Kaip reguliarus vartojimas veikia ilgalaikę sveikatą

Baltųjų ryžių poveikis medžiagų apykaitai neapsiriboja tik tiesioginėmis reakcijomis po valgio, bet turi reikšmingų ilgalaikių pasekmių sveikatai. Reguliarus ryžių vartojimas siejamas su padidėjusia 2 tipo diabeto rizika, ypač tose populiacijose, kurių mityba labai priklauso nuo rafinuotų grūdų. Britų medicinos žurnale „British Medical Journal” paskelbtame metaanalizės tyrime nustatyta, kad kiekviena kasdienė baltųjų ryžių porcija padidina diabeto riziką 11 %.

Glikeminė našta, atsirandanti dėl įprasto baltųjų ryžių vartojimo, gali prisidėti prie atsparumo insulinui dėl pasikartojančių gliukozės šuolių kraujyje ir kompensacinės insulino sekrecijos. Toks medžiagų apykaitos modelis ilgainiui gali sukelti beta ląstelių disfunkciją ir sutrikdyti gliukozės reguliavimą.

Reklama

Be to, išilginiais tyrimais nustatyta, kad daug rafinuotų angliavandenių turinti mityba yra susijusi su padidėjusiu visceraliniu riebumu, kuris nepriklausomai nuo to turi įtakos medžiagų apykaitos sveikatai per uždegiminius procesus. Baltųjų ryžių pakeitimas pilno grūdo alternatyvomis galėtų sumažinti šią riziką, nes pagerėtų glikemijos kontrolė ir padidėtų mikroelementų suvartojimas.

Paslėpti požymiai, kad jūsų medžiagų apykaita sutrinka

Subtilūs fiziologiniai požymiai dažnai rodo medžiagų apykaitos sutrikimus gerokai anksčiau, nei nustatoma klinikinė diagnozė. Nuolatinis nuovargis, nepaisant pakankamo miego, nepaaiškinamas jautrumas temperatūrai ir sunkumai išlaikyti pastovų energijos lygį visą dieną gali signalizuoti apie medžiagų apykaitos sutrikimus.

Papildomi požymiai yra užsispyręs svorio augimas viduryje kūno, kuris nepaklūsta įprastinei mitybai, lūžinėjantys nagai, retėjantys plaukai ir užsitęsęs atsigavimo laikotarpis po vidutinio sunkumo fizinio aktyvumo.

Reklama

Virškinimo sutrikimai, ypač pilvo pūtimas suvalgius daug angliavandenių turinčio maisto, dažnai lydi sulėtėjusią medžiagų apykaitą.

Kognityviniai simptomai pasireiškia koncentracijos sunkumais ir nuotaikos svyravimais, ypač tarp valgymų.

Laboratoriniai rodikliai, kuriuos verta stebėti, yra šie: gliukozės kiekis nevalgius, viršijantis 5 mmol/l, padidėjęs trigliceridų kiekis, sumažėjęs DTL cholesterolio kiekis ir padidėjęs uždegimo žymenų, tokių kaip didelio jautrumo C reaktyvusis baltymas, kiekis; visi šie rodikliai atsiranda mėnesiais ar metais anksčiau nei akivaizdus metabolinis sindromas.

Reklama

5 geriausios maistinių medžiagų turinčios ryžių alternatyvos

Kadangi dėl medžiagų apykaitos problemų vartotojai vis dažniau ieško įprastinių baltųjų ryžių alternatyvų, atsirado keletas maistinių medžiagų turinčių pakaitalų, pasižyminčių geresniais makroelementų profiliais ir funkcine nauda.

Penki išskirtiniai pakaitalai: žiedinių kopūstų ryžiai, kuriuose yra tik 25 kilokalorijos 240 ml ir daug vitamino C; baltymų turtingi kvinojos ryžiai, kuriuose yra visos devynios nepakeičiamos aminorūgštys ir dvigubai daugiau baltymų nei baltuosiuose ryžiuose; Riešutų skonio rudieji ryžiai, išlaikantys skaidulų turtingą sėlenų sluoksnį; senoviniai grūdai farro, kurių vienoje porcijoje yra 7 g baltymų ir 5 g skaidulų; ir trinti brokoliai, kurių sudėtyje yra gliukorafanino – junginio, palaikančio detoksikacijos procesus.

Kiekviena alternatyva pasižymi gerokai mažesniais glikemijos rodikliais nei baltieji ryžiai, todėl išvengiama cukraus kiekio kraujyje šuolių, kurie ilgainiui gali paskatinti medžiagų apykaitos sutrikimus ir atsparumą insulinui.

Reklama

Mėgstamiausių receptų keitimas sveikesniais pakaitalais

Nors tradiciniuose receptuose dažnai naudojami didelį glikemijos kiekį turintys ingredientai, kurie kenkia medžiagų apykaitos sveikatai, strateginiai pakaitalai gali paversti žinomus patiekalus maistine prasme geresniais valgiais, neprarandant skonio ar tekstūros elementų.

Žiediniai kopūstai yra universalus pagrindas picos plutai ir ryžių patiekalams, sumažinantis angliavandenių kiekį ir kartu suteikiantis ląstelienos ir mikroelementų. Graikiškas jogurtas gali pakeisti grietinę kreminiuose patiekaluose, padidindamas baltymų kiekį ir sumažindamas sočiųjų riebalų kiekį.

Migdolų ir kokosų miltai yra mažesnio glikemiškumo alternatyva rafinuotiems kvietiniams miltams kepant, ypač kartu su psiliumo luobelėmis, kurios pagerina tekstūrą.

Reklama

Desertų gamyboje kaip metaboliškai neutralius saldiklius rinkitės steviją, monko vaisius arba alulozę. Šie pakaitalai išlaiko kulinarinį funkcionalumą ir kartu pašalina gliukozės šuolius, kurie ilgainiui gali pabloginti jautrumą insulinui ir medžiagų apykaitos funkciją.

Ekspertų patvirtintos mitybos planavimo strategijos geresnei medžiagų apykaitos sveikatai

Pasak pirmaujančių mitybos tyrėjų, struktūruotas patiekalų planavimas yra ne tik ingredientų keitimas, bet ir kertinis požiūris į medžiagų apykaitos optimizavimą.

Tyrimai rodo, kad nuoseklus valgymo laiko planavimas reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje ir hormonų ciklus, darančius įtaką medžiagų apykaitai.

Reklama

Mitybos specialistai rekomenduoja laikytis principo „pirmiausiai baltymai” – valgio pradžioje vartoti baltymus, kad būtų sušvelninta insulino reakcija ir padidintas sotumas.

Be to, 12-16 valandų naktinis badavimas gali pagerinti medžiagų apykaitos lankstumą ir padėti efektyviau panaudoti riebalus.

Kita įrodymais pagrįsta strategija apima kalorijų suvartojimą iš anksto, valgant didesnius kiekius anksčiau, kai jautrumas insulinui yra didžiausias.

Reklama

Tyrimai rodo, kad toks valgymo būdas sumažina gliukozės kiekį po valgio ir padeda reguliuoti svorį.

Efektyviai planuojant maistą taip pat akcentuojamas pakankamas skaidulinių medžiagų kiekis (10-15 g per dieną), strategiškai paskirstant sudėtinguosius angliavandenius tarp valgymų.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like