Naujausi mitybos tyrimai rodo, kad tam tikri salotų deriniai gali apsunkinti kasos funkciją. Viduržemio jūros regiono mišrainės, kurių sudėtyje yra daug fruktozės turinčių padažų su alyvuogių aliejumi, gali sukelti fermentų veiklos sutrikimus. Probleminiai deriniai yra rūgštūs padažai su daug krakmolo turinčiais ingredientais, žali svogūnai su daug riebalų turinčiais riešutais ir brandinti sūriai su perdirbta mėsa. Ekspertai rekomenduoja subalansuoti makroelementus, riboti acto koncentraciją iki 5 % ir įtraukti priešuždegiminių žolelių. Strateginis ingredientų sluoksniavimas ir švelnūs gaminimo būdai yra apsauginės alternatyvos tiems, kurie rūpinasi virškinimo sveikata.
Mokslo žinios apie maisto derinius ir kasos sveikatą
Nors mitybos ir kasos sveikatos ryšys nustatytas jau ne vieną dešimtmetį, naujausi tyrimai atskleidė, kad tam tikri maisto produktų deriniai gali kelti išskirtinių sunkumų kasos funkcijai.
Tyrimai rodo, kad tam tikros fermentų sąveikos atsiranda, kai didelio rūgštingumo maisto produktai derinami su daug krakmolo turinčiais ingredientais, todėl gali kilti virškinimo konfliktų, dėl kurių kasa patiria stresą.
Mitybos mokslų universiteto mokslininkai nustatė, kad acto padažų maišymas su daug angliavandenių turinčiomis sudedamosiomis dalimis, kuriosdažnai būna populiariose restoranų salotose, gali sutrikdyti idealų fermentų aktyvumą.
Toks derinys verčia kasą vienu metu gaminti prieštaringus virškinimo fermentus, o tai gali sukelti uždegimą ir sumažinti efektyvumą.
Didelę reikšmę turi ir vartojimo laikas.
Kasai reikia skirtingų fermentų baltymų ir angliavandenių apdorojimui, o kai šie poreikiai chaotiškai sutampa, organas gali patirti metabolinį stresą, kuris prisideda prie ilgalaikės disfunkcijos.
„Viduržemio jūros regiono sintezės” tendencijos ir jos paslėptų pavojų atskleidimas
Nors Viduržemio jūros regiono virtuvė tradiciškai švenčiama dėl savo naudos sveikatai, pastaruoju metu paplitusi „Viduržemio jūros regiono sintezės” tendencija įnešė probleminių kulinarinių derinių, kurie gali pakenkti kasos sveikatai.
Tradiciniai Viduržemio jūros regiono patiekalai derinami su nevietiniais ingredientais, kuriuose yra daug rafinuoto cukraus ir uždegimą sukeliančių junginių.
Mitybos specialistai nustatė ypač problemiškus derinius: alyvuogių aliejus su daug fruktozės turinčiais padažais, humusas su perdirbtos mėsos konservantais ir graikiškas jogurtas su dirbtiniais saldikliais.
Šie deriniai sukuria biocheminę aplinką, kuri jautriems žmonėms gali sukelti kasos fermentų sutrikimus ir padidėjusią uždegiminę reakciją.
Žurnale „Journal of Nutritional Biochemistry” paskelbti tyrimai rodo, kad šie sintezės deriniai gali sutrikdyti natūralius kasos fermentinius procesus, vienu metu reikalaudami skirtingų, kartais prieštaringų virškinimo reakcijų – iš esmės sukeldami medžiagų apykaitos sumaištį, kuri ilgainiui apsunkina kasos funkciją.
Pagrindiniai ingredientai, kurių nereikėtų dėti į salotų dubenį
Kodėl tam tikri salotų ingredientų deriniai gali pakenkti kasos sveikatai? Tyrimai rodo, kad tam tikri deriniai gali paskatinti pernelyg didelę virškinimo fermentų gamybą ir apkrauti kasą.
Labai rūgštūs padažai, kuriuose yra acto ar citrusinių vaisių, kartu su daug baltymų turinčiais komponentais, pavyzdžiui, kiaušiniais ar sūriu, gali sukurti rūgščią aplinką, kuri ilgainiui gali dirginti kasos audinius.
Aliejaus pagrindo padažai su kryžmažiedėmis daržovėmis (brokoliais, lapiniais kopūstais) gali padidinti ir taip apkrautos sistemos virškinimo poreikius.
Be to, derinant žalius svogūnus su daug riebalų turinčiais riešutais ar sėklomis, susidaro junginiai, kurie kai kuriuose tyrimuose siejami su jautrių asmenų kasos uždegimu.
Didžiausią susirūpinimą kelia brandinti sūriai ir perdirbta mėsa, kurie kartu sukuria didelį natrio ir riebalų kiekį, reikalaujantį intensyvaus kasos fermentų išsiskyrimo, kad būtų tinkamai suvirškinti.
Mitybos specialistų įžvalgos apie saugią salotų konstrukciją
Registruoti dietologai ir gastroenterologijos mitybos specialistai pateikia praktinių patarimų, kaip sukurti kasai palankias salotas, kurios kuo mažiau apkrautų virškinimo traktą. Jie rekomenduoja subalansuoti makroelementus įtraukiant liesus baltymus, pavyzdžiui, ant grotelių keptą vištieną ar tofu, ir sudėtingus angliavandenius, pavyzdžiui, kvinoją ar saldžiąsias bulves.
Mitybos ekspertai pabrėžia strateginio ingredientų sluoksniavimosvarbą – skaidulinės daržovės turi būti pagrindas, o galimi trikdantys ingredientai įterpiami nedideliais kiekiais.
Specialistai sutartinai siūlo riboti rūgščių padažų, ypač tų, kuriuose acto koncentracija viršija 5 %, vartojimą, nes jie gali skatinti per didelį kasos fermentų išsiskyrimą.
Kad kasos sveikata būtų ideali, mitybos specialistai pataria nederinti daug riebalų turinčių baltymų su paprastaisiais cukrais to paties patiekalo metu.
Vietoj to jie rekomenduoja naudoti tokias žoleles kaip ciberžolė, imbieras ir raudonėlis, kurios pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, galinčiomis palaikyti kasos funkciją, kartu pagerindamos skonį ir nepakenkdamos virškinimui.
Alternatyvūs sveikų salotų receptai, saugantys kasą
Keletas naujoviškų salotų receptų, specialiai skirtų kasos sveikatai, siūlo skanių alternatyvų tradicinėms sudėtinėms salotoms, kurios gali sukelti uždegimą ar virškinimo sutrikimus.
Mitybos specialistai rekomenduoja antioksidantų turtingus derinius, pavyzdžiui, kopūstus su mėlynėmis, graikiniais riešutais ir alyvuogių aliejaus padažu, kurie palaiko kasos funkciją neapkraudami virškinimo fermentų.
Kitas naudingas variantas – garuose virtos daržovės, pavyzdžiui, brokoliai ir morkos, sumaišytos su kvinoja, pagardintos citrinos sultimis ir žolelėmis, o ne sunkiais vinegretais. Švelnus virimo procesas išsaugo maistingąsias medžiagas, o sudedamosios dalys tampa lengviau virškinamos jautriai organizmo sistemai.
Norėdami įtraukti baltymus, dietologai rekomenduoja nedideliais kiekiais dėti ne apdorotos mėsos, o troškintos lašišos arba ant grotelių kepto tofu.
Juos papildžius mažai glikemijos turinčiais ingredientais, tokiais kaip avinžirniai ir agurkai, sukuriami visaverčiai patiekalai, kurie palaiko stabilų cukraus kiekį kraujyje – labai svarbų kasos sveikatos palaikymo veiksnį.
1 comment
Gerbiamieji, kuo paprastesnis maistas, tuo jis yra sveikesnis. Alyvuogių aliejus apsunkina tūlžies. Rekomenduoju nusipirkti lietuviško nebrangaus ir sveiko šalto spaudimo ekologiško linų sėmenų aliejaus, vartoti du kartus per dieną po šaukštelį pusę valandos prieš valgį. Atsipratinkime kepti maistą, nes nuo tokio sugadinto maisto gaminasi akrilamidas, kuris turi įtakos ir vėžio atsiradimui: tai keptos bulvytės, gruzdintos kavos pupelės, duonos plutos, sausainiai, vafliai, meduoliai, kepinti riešutai. Vienu žodžiu, maistą t i k virkime, bet ne kepkime. Nemaišykime baltymų su angliavandeniais, baltymų su riebalais valgykime ekologišką gryną nesaldintą,,Žemaitijos pieno’’ bendrovės varškę ,,Džiugas’’, užsigeriant gręžinio vandens ,,akvilė’’ (negazuoto- mėlynos spalvos etikete). Per dieną suvartokime po 2 litrus geriamo vandens