Pieno produktai gali apsaugoti nuo diabeto ir hipertenzijos, bet ne visiems

dairy benefits vary individually

Pieno produktai gali apsaugoti nuo diabeto ir hipertenzijos dėl sudedamųjų dalių, kurios gerina jautrumą insulinui ir gliukozės reguliavimą. Tačiau individualios reakcijos labai skiriasi dėl genetinių veiksnių, žarnyno mikrobiomo sudėties ir medžiagų apykaitos skirtumų. Tyrimai rodo, kad išrūgų baltymai, kalcis ir probiotikai, esantys raugintuose pieno produktuose, vieniems žmonėms yra naudingi medžiagų apykaitos požiūriu, o kitiems tai neturi jokios naudos arba net turi neigiamą poveikį. Suprasdami savo asmeninius reakcijos veiksnius, galite nuspręsti, ar pieno produktai turi būti įtraukti į jūsų prevencinę sveikatos strategiją.

Mokslas apie galimą pieno produktų naudą medžiagų apykaitai

Nors pieno produktų vartojimo ir diabeto rizikos ryšys tiriamas jau dešimtmečius, naujausi tyrimai atskleidė keletą galimų mechanizmų, kuriais pieno produktai gali paveikti medžiagų apykaitos sveikatą.

Reklama

Atrodo, kad apsauginis poveikis yra susijęs su unikaliu pieno produktų maistiniu profiliu. Kalcis, magnis ir vitaminas D gali pagerinti jautrumą insulinui, o pieno baltymai,ypač išrūgos, stimuliuoja inkretinių hormonų išsiskyrimą ir padeda reguliuoti gliukozės kiekį.

Fermentuotuose pieno produktuose yra probiotikų, galinčių pakeisti žarnyno mikrobiotą ir pagerinti medžiagų apykaitą.

Tyrimai rodo, kad pieno riebalų struktūra gali būti naudinga, o ne žalinga. Biologiškai aktyvios riebalų rūgštys, įskaitant konjuguotą linolo rūgštį ir trans-palmitolio rūgštį, klinikiniuose tyrimuose rodo teigiamą ryšį su insulino reakcija.

Reklama

Be to, vidutinis pieno produktų glikemijos indeksas padeda geriau kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje, palyginti su daug glikemijos turinčiais angliavandeniais.

Tačiau individuali reakcija priklauso nuo genetinių veiksnių, pradinės sveikatos būklės ir konkrečių vartojamų pieno produktų.

Genetiniai pokyčiai, lemiantys jūsų reakciją į pieno produktus

Nors moksliniai įrodymai patvirtina galimą pieno produktų naudą cukrinio diabeto prevencijai, individualūs genetiniai profiliai daro didelę įtaką organizmo reakcijai į pieno produktų vartojimą. Mokslininkai nustatė konkrečius genetinius variantus, turinčius įtakos laktozės apykaitai, kalcio įsisavinimui ir reakcijai į insuliną, nuo kurių gali priklausyti, ar pieno produktai duos teigiamų, ar neigiamų rezultatų sveikatai.

Reklama

Pavyzdžiui, asmenys, turintys laktazės persistencijos mutacijų, gali efektyviai virškinti pieno cukrų visą suaugusiųjų amžių, todėl pieno produktai gali būti naudingi medžiagų apykaitai. Ir atvirkščiai, asmenims, turintiems tam tikrų kalcio jutimo receptorių polimorfizmų, vartojant pieno produktus gali pakisti gliukozės homeostazė.

Šie genetiniai veiksniai paaiškina, kodėl populiacijos tyrimų rezultatai dažnai būna nevienareikšmiai – pieno produktų vartojimas, kuris vienai genetinei grupei yra naudingas, kitai gali būti neutralus ar net žalingas.

Individualizuoti mitybos metodai, kuriuos taikant atsižvelgiama į šiuos genetinius skirtumus, gali padėti optimizuoti pieno produktų prevencinį potencialą cukrinio diabeto atžvilgiu.

Reklama

Kaip žarnyno mikrobiomo sudėtis veikia pieno perdirbimą

Didžioji dalis pieno produktų poveikio medžiagų apykaitai priklauso nuo to, kaip žmogaus žarnyno mikrobiota apdoroja šiuos maisto produktus. Tyrimai rodo, kad mikrobų populiacijos tarp atskirų žmonių labai skiriasi, todėl jų medžiagų apykaitos reakcijos į vienodus pieno produktus skiriasi.

Pavyzdžiui, žmonės, turintys daug Bifidobacterium ir Lactobacillus rūšių, paprastai efektyviau metabolizuoja laktozę, todėl sumažėja uždegimas ir pagerėja glikemijos kontrolė. Ir atvirkščiai, asmenims, kurių organizme yra disbiozė, vartojant pieno produktus, gali padidėti uždegimas, o tai gali panaikinti apsauginį poveikį nuo diabeto.

Kai kurios žarnyno bakterijos pieno produktų junginius paverčia naudingais metabolitais, pavyzdžiui, trumpos grandinės riebalų rūgštimis, gerinančiomis jautrumą insulinui, o kitos gamina junginius, kurie gali padidinti uždegimo žymenis.

Reklama

Šis kintamumas paaiškina, kodėl populiacijos tyrimai rodo prieštaringus rezultatus dėl pieno produktų naudos medžiagų apykaitai. Norint nustatyti, ar pieno produktai padės išvengti diabeto, labai svarbu suprasti savo mikrobiomo sudėtį.

Pieno produktų sudedamosios dalys: Kurios sudedamosios dalys padeda ar kenkia?

Pieno komponentai: Kurios sudedamosios dalys padeda ar kenkia?

Pieno produktuose yra įvairių biologiškai aktyvių junginių, kurie daro skirtingą poveikį medžiagų apykaitos sveikatai ir diabeto rizikai. Tyrimai rodo, kad pieno baltymai, ypač išrūgos ir kazeinas, gali pagerinti jautrumą insulinui ir gliukozės reguliavimą. Kalcis gerina insulino sekreciją ir riebalų apykaitą, o vitaminas D palaiko kasos beta ląstelių funkciją.

Reklama

Priešingai, sotieji riebalai, esantys visaverčiuose pieno produktuose, gali skatinti uždegimą ir jautrių asmenų atsparumą insulinui. Laktozės kiekis gali sukelti virškinimo sutrikimų tiems, kurie netoleruoja laktozės, o tai gali sustiprinti medžiagų apykaitos sutrikimus.

Fermentuotuose pieno produktuose, pavyzdžiui, jogurte, yra probiotikų, kurie palankiai moduliuoja žarnyno mikrobiotą ir gerina gliukozės homeostazę.

Šie skirtingi komponentai paaiškina, kodėl pieno produktų poveikis medžiagų apykaitai skiriasi priklausomai nuo produkto rūšies, perdirbimo metodų ir individualių medžiagų apykaitos profilių. Šių niuansų supratimas padeda paaiškinti prieštaringus tyrimų rezultatus apie pieno produktų vartojimo poveikį diabeto prevencijai.

Reklama

Individualus požiūris į pieno produktų vartojimą

Kodėl žmonės turėtų laikytis universalaus požiūrio į pieno produktų vartojimą, kai tyrimai aiškiai rodo, kad medžiagų apykaitos reakcijos yra skirtingos?

Genetiniai veiksniai, žarnyno mikrobiomo sudėtis ir sveikatos būklė – visa tai turi įtakos pieno produktų poveikiui gliukozei ir jautrumui insulinui.

Ekspertai rekomenduoja stebėti asmeninę reakciją atliekant gliukozės tyrimą po pieno produktų vartojimo, kad būtų nustatytas individualus tolerancijos lygis.

Reklama

Tiems, kurie netoleruoja laktozės, gali būti naudingi fermentuoti produktai, pavyzdžiui, jogurtas ar kefyras, kuriuose yra naudingų probiotikų, o laktozės juose yra mažiau.

Asmenims, turintiems atsparumą insulinui, gali būti naudinga rinktis riebius pieno produktus su mažesniu glikemijos poveikiu.

Prieš atliekant reikšmingus mitybos pokyčius, ypač tiems, kurie turi diabeto rizikos veiksnių, būtina pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais dėl individualių rekomendacijų, pagrįstų metabolinės sveikatos žymenimis, genetiniais tyrimais ir mitybos įpročiais.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like