Pavojus, kurį slepia šviežiai spaustos sultys

Šviežiai spaustos sultys, nepaisant jų natūralaus patrauklumo, kelia paslėptą pavojų sveikatai. Nepasterizuotose sultyse gali būti pavojingų bakterijų, tokių kaip E. coli ir Salmonella, jei jos gaminamos iš neplautų vaisių arba prastomis higienos sąlygomis. Jų sudėtyje esantis koncentruotas cukrus greitai padidina gliukozės kiekį, o tai gali kelti problemų diabetikams ir asmenims, stebintiems cukraus kiekį kraujyje. Be to, šiuose gėrimuose gali būti pesticidų likučių, kurių standartinis plovimas visiškai nepašalina. Maistinė nauda, kurią daugelis sieja su žaliomis sultimis, dažnai paslepia šias svarbias problemas, dėl kurių reikėtų atidžiau pasidomėti.

Bakterinis užterštumas: Nematoma grėsmė jūsų stiklinėje

Nors šviežiai spaustos sultys dažnai šlovinamos dėl savo maistinės vertės, netinkamai tvarkomos jos kelia didelę bakterinės taršos riziką. Skirtingai nuo komerciškai apdorotų sulčių, šviežios sultys nėra pasterizuojamos – termiškai apdorojamos, kad būtų pašalinti kenksmingi mikroorganizmai, tokie kaip E. coli, Salmonella ir Listeria.

Reklama

Paprastai užteršiama keliais etapais: neplautais produktais, kryžmine tarša per pjaustymo lenteles ar sulčių spaudimo įrangą arba netinkamu laikymu po paruošimo. Šie patogenai gali greitai daugintis kambario temperatūroje, o per maistą plintančios ligos simptomai pasireiškia per 24-48 valandas po vartojimo.

Ypač pažeidžiamoms gyventojų grupėms,įskaitant nėščias moteris, mažus vaikus, pagyvenusius asmenis ir asmenis, kurių imuninė sistema susilpnėjusi, užkrėstos sultys kelia didesnį pavojų.

FDA rekomenduoja kruopščiai nuplauti produktus, dezinfekuoti įrangą ir iš karto suvartoti šviežias sultis arba nedelsiant jas atšaldyti, kad sumažėtų bakterijų dauginimasis.

Reklama

Cukraus kiekis: Užmaskuoti gamtos saldainiai

Nepasterizuotų sulčių keliamas bakterinis pavojus yra tik vienas iš galimų pavojų sveikatai aspektų. Daugelis vartotojų nepastebi didelio cukraus kiekio šiuose gėrimuose, klaidingai laikydami juos visiškai maistingomis alternatyvomis.

Standartinėje 350 mililitrų stiklinėje šviežiai spaustų apelsinų sulčių yra maždaug 36 gramai cukraus – beveik tiek pat, kiek skardinėje gazuoto gėrimo. Šis natūralus cukrus, daugiausia fruktozė, veikia gliukozės kiekį kraujyje panašiai kaip pridėtinis cukrus.

Tyrimai rodo, kad skysti cukrūs kelia ypatingų sunkumų medžiagų apykaitai, nes apeina įprastus sotumo mechanizmus. Asmenims, sergantiems cukriniu diabetu, ankstyvuoju diabetu ar atsparumu insulinui, šie koncentruoto cukraus gėrimai gali sukelti žalingus gliukozės kiekio kraujyje šuolius.

Reklama

Net ir sveikiems žmonėms reguliarus gėrimų vartojimas gali prisidėti prie dantų erozijos, svorio augimo ir padidėjusios medžiagų apykaitos sutrikimų rizikos. Maistinė sveikų vaisių nauda paprastai būna didesnė už jų sultyse išspaustų vaisių naudą dėl nepažeistų skaidulų kiekio.

Pesticidų likučiai ir cheminės medžiagos

Be bakterinės taršos ir didelio cukraus kiekio, šviežiai spaustose sultyse gali būti pesticidų likučių.

Tradiciniuose vaisiuose, naudojamuose sultims spausti, dažnai yra žemės ūkyje naudojamų cheminių medžiagų, kurios gali koncentruotis ekstrahavimo proceso metu. Skirtingai nuo nesmulkintų vaisių, kuriuos nulupus pašalinami kai kurie teršalai, spaudžiant sultis odelės likučiai patenka tiesiai į galutinį produktą.

Reklama

Tyrimai parodė, kad tam tikri pesticidai yra atsparūs standartinėms plovimo procedūroms, o kai kuriuose citrusiniuose vaisiuose ir obuoliuose reguliariai randama daug cheminių junginių. Tarp šių medžiagų gali būti organofosfatų ir fungicidų, siejamų su endokrininės sistemos sutrikimais ir neurologiniu poveikiu.

Nors individualus poveikis paprastai neviršija teisės aktais nustatytų normų, reikia atsižvelgti į bendrą cheminių medžiagų poveikį, ypač nėščioms moterims ir vaikams.

Ekologiški produktai yra dalinis sprendimas, nors sertifikavimo standartai pasaulyje skiriasi ir negarantuoja, kad juose visiškai nėra teršalų.

Reklama

Mitas apie sustiprintą detoksikaciją

Nepaisant rinkodaros teiginių, kad yra kitaip, šviežiai spaustos sultys nesuteikia jokios ypatingos detoksikacijos naudos, išskyrus tą, kurią jau užtikrina natūralūs organizmo mechanizmai. Žmogaus organizmas veiksmingai šalina toksinus per kepenis, inkstus ir virškinimo sistemą, nereikalaudamas specialaus sulčių režimo.

Tyrimai rodo, kad nors vaisiuose ir daržovėse yra naudingų maistinių medžiagų, sulčių spaudimo procese dažnai pašalinamos skaidulos– komponentas, būtinas tinkamam atliekų šalinimui.

„Valymo” vartojant sultis sąvoka nėra moksliškai pagrįsta, nes medžiagų apykaitos procesai negali būti pagreitinti ar sustiprinti vartojant vien tik skysčius.

Reklama

Mitybos ekspertai įspėja, kad sultimis pagrįstos detoksikacijos programos iš tikrųjų gali sutrikdyti normalias fiziologines funkcijas, nes apribojamos pagrindinės maistinės medžiagos ir sutrinka elektrolitų pusiausvyra.

Siekiant geriausios sveikatos, subalansuota mityba, kurią sudaro sveiki vaisiai ir daržovės, labai padeda natūralioms organizmo detoksikacijos sistemoms.

Sulčių baro higiena: Kas vyksta už prekystalio

Nors vartotojai daugiausia dėmesio skiria maistiniams sulčių aspektams, daugelis nepastebi svarbių maisto saugos problemų, kylančių komercinėje sulčių ruošimo aplinkoje.

Reklama

Tyrimai atskleidė, kad sulčių baruose dažnai pasitaiko tinkamų sanitarijos protokolų trūkumų, o produktai kartais laikomi netinkamoje temperatūroje arba apdorojami jų kruopščiai nenuplovus.

Kitas didelis pavojus – kryžminė tarša, nes daugelis įstaigų naudoja tą pačią įrangą kelioms sulčių rūšims ruošti, tinkamai nevalydamos sulčių ruošimo metu.

Maisto saugos institucijų tyrimuose užfiksuota daugybė pažeidimų, padarytų tikrinant sulčių barus, įskaitant netinkamas rankų plovimo priemones ir netinkamą sulčių spaudimo įrangos dezinfekavimą.

Reklama

Skirtingai nuo pasterizuotų produktų, šviežios sultys neturi apsauginio terminio apdorojimo, kuris pašalina kenksmingus ligų sukėlėjus.

Vartotojai turėtų stebėti sulčių ruošimo praktiką, atkreipti dėmesį į tai, ar darbuotojai mūvi pirštines, reguliariai dezinfekuoja įrangą ir palaiko švarias darbo vietas.

Sveikesnės kasdienio sulčių spaudimo alternatyvos

Nors šviežios sultys iš populiarėjo dėl jų numanomos naudos sveikatai, mitybos ekspertai rekomenduoja keletą saugesnių ir maistingesnių kasdienio vartojimo alternatyvų.

Reklama

Visuose vaisiuose ir daržovėse lieka skaidulų, kurios reguliuoja cukraus įsisavinimą ir gerina žarnyno sveikatą, o kokteiliuose su baltymais išsaugomas skaidulų kiekis ir kartu didinamas sotumas.

Įpilti vandenys drėkina ir suteikia subtilų skonį be koncentruoto cukraus, o žolelių arbatos suteikia antioksidantų be pasterizacijos.

Augalinis pienas, praturtintas kalciu ir vitaminais, gali suteikti maistinių medžiagų be bakterijų pavojaus, susijusio su žaliomis sultimis.

Reklama

Norintiems patogumo, komercinės pasterizuotos sultys su „šalto spaudimo” arba HPP etiketėmis yra saugesnės nei nepasterizuotos.

Dietologai pabrėžia, kad subalansuotas maistas, kurį sudaro visaverčiai maisto produktai, turi geresnes maistines savybes nei šviežiausios sultys.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like