Pavojingiausios sveikatai yra dirbtinai saldintos uogienės, kurių sudėtyje yra aspartamo ir sukralozės, galinčių sutrikdyti žarnyno mikrobiomą ir medžiagų apykaitą.
Masiškai gaminamos užtepėlės su cheminiais konservantais, tokiais kaip natrio benzoatas ir BHA, kelia uždegimo ir galimo kancerogeninio poveikio riziką.
Didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupo pagrindu pagamintos uogienės skatina nutukimą ir kepenų problemas, o užterštų biudžetinių prekių ženklų gaminiuose gali būti mikotoksinų ir bakterijų.
Suprasdami šiuos konkrečius pavojus, galėsite pasirinkti saugesnius produktus savo gerovei.
Dirbtinai saldintos uogienės: Paslėpti cukraus pakaitalų pavojai
Nors dirbtinai saldintos uogienės gali atrodyti sveikesnė alternatyva tradiciniams konservams, tyrimai atskleidė nerimą keliantį šiuose produktuose naudojamų įprastų cukraus pakaitalų poveikį.
Daugelyje uogienių be cukraus rasite dirbtinių saldiklių, tokių kaip aspartamas, sukralozė ir sacharinas. Tyrimai rodo, kad šios medžiagos gali pakeisti žarnyno mikrobiomą ir sukelti gliukozės netoleravimą bei medžiagų apykaitos pokyčius. Žurnale „Journal of Toxicology” paskelbtuose tyrimuose nustatyta, kad reguliariai vartojant dirbtinius saldiklius didėja rizika priaugti svorio ir susirgti 2 tipo diabetu.
Be to, susiduriate su cheminiais junginiais, kurie gali sukelti galvos skausmus, virškinimo sutrikimus ir uždegimines reakcijas. FDA reikalauja įspėjamųjų etikečių ant produktų, kurių sudėtyje yra aspartamo, dėl fenilketonurijos rizikos. Jei ieškote sveikesnių variantų, apsvarstykite natūraliai saldintas uogienes, kurioms naudojami vaisių koncentratai arba stevijos pagrindu pagamintos alternatyvos.
Masiškai gaminamos uogienės su cheminiais konservantais
Nors masinės gamybos uogienės užtikrina patogumą ir ilgesnį galiojimo laiką, jose paprastai būna nemažai cheminių konservantų, kurie gali turėti įtakos ir skoniui, ir sveikatai. Šie komerciniai konservantai padeda gamintojams prailginti galiojimo laiką ir kartu sumažinti gamybos sąnaudas, tačiau dažnai jie gali kelti pavojų sveikatai.
Dažniausiai masiškai gaminamose uogienėse aptinkami šie konservantai:
- natrio benzoatas – susijęs su uždegimu ir oksidaciniu stresu
- Kalio sorbatas – gali sukelti alergines reakcijas ir odos sudirginimą
- sieros dioksidas – gali sukelti astmos simptomus ir kvėpavimo takų sutrikimus
- BHA (butilintas hidroksianizolas) – klasifikuojamas kaip galimas žmogaus kancerogenas
Geriau rinkitės uogienes, kuriose naudojami natūralūs konservavimo būdai, pavyzdžiui, tinkamas pH balansas ir cukraus kiekis. Atidžiai tikrinkite etiketes – jei negalite ištarti sudedamųjų dalių, greičiausiai jose yra sintetinių konservantų, kurie laikui bėgant gali pakenkti jūsų sveikatai.
Didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupo pagrindu pagaminti tepalai
Didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupo (HFCS) pagrindu pagaminti užtepai sudaro susirūpinimą keliantį šiuolaikinės uogienių rinkos segmentą – šiuo metu net 70 % komercinių vaisių užtepų sudėtyje yra šio pigaus saldiklio.
Vartojant HFCS pagrindu pagamintus tešlos gaminius, susiduriama su labai perdirbta sudedamąja dalimi, kuri yra susijusi su daugeliu sveikatos problemų. Tyrimai parodė, kad HFCS labiau nei įprastas cukrus prisideda prie nutukimo, 2 tipo diabeto ir kepenų ligų. Jūsų organizmas kitaip perdirba HFCS, todėl jame kaupiasi daugiau riebalų ir sutrinka medžiagų apykaita.
Šiuose užtepuose dažnai būna minimalus tikrų vaisių kiekis, kartais tik 20 %, o pagrindinė sudedamoji dalis yra HFCS. Juos rasite paženklintus kaip „vaisių užtepėlės” arba „vaisių užpilai”, o ne kaip tikrus džemus, o tai rodo, kad jie yra dirbtiniai. Jie taip pat susiję su didesniu kenksmingų junginių, pavyzdžiui, hidroksimetilfurfurolo (HMF), kiekiu.
Užterštos ir netinkamai apdorotos biudžetinės uogienės
Dėl gamybos sąnaudų mažinimo priemonių biudžetinėse uogienėse dažnai būna pavojingų teršalų ir perdirbimo defektų, kurių niekada nerastumėte aukščiausios kokybės produktuose. Šiuose pigiuose drebučiuose dažnai apeinami svarbiausi saugos protokolai ir kokybės kontrolės priemonės, todėl kyla pavojus jūsų sveikatai.
Dažniausi pavojai, su kuriais galite susidurti prastai apdorotose biudžetinėse uogienėse, yra šie:
- mikotoksinai, atsirandantys iš supelijusių vaisių, kurie nebuvo tinkamai surūšiuoti ar išvalyti prieš perdirbimą.
- Bakterinė tarša dėl netinkamo įrangos ir talpyklų sterilizavimo
- svetimkūniai, pavyzdžiui, metalo drožlės iš susidėvėjusių įrenginių arba stiklo šukės
- nesaugus konservantų kiekis, naudojamas siekiant kompensuoti nekokybiškas sudedamąsias dalis
Prieš įsigydami pigių uogienių, norėsite patikrinti gamintojo maisto saugos sertifikatus ir atšaukimo iš rinkos istoriją. Kai kainos atrodo neįprastai mažos, dažnai už jų sumažinimo slypi susirūpinimą kelianti priežastis.