Pavojingiausi greito maisto produktai: Ko vengti valgiaraštyje?

hazardous fast food menu items

Pavojingiausi greitojo maisto produktai dažnai slepiasi visiems matomoje vietoje. Norėtumėte atsisakyti transriebalų turinčių mėsainių su specialiais padažais, daug natrio turinčių ant grotelių keptos vištienos sumuštinių, kurių vienoje porcijoje yra iki 1400 mg, ir kaloringų pusryčių patiekalų, kuriuose gali būti iki 26 259 kJ.

Saugokitės ir apgaulingų desertų – dideliame vaniliniame kokteilyje yra 3 975 kJ ir 140 g cukraus. Suprasdami šiuos paslėptus pavojus sveikatai, galėsite protingiau rinktis prie prekystalio.

Reklama

Mėsainiai ir sumuštiniai, kuriuose yra transriebalų, kuriuos verta praleisti

Nors nuo 2018 m. JAV restoranuose iš esmės atsisakyta transriebalų, kai kuriuose greito maisto mėsainiuose ir sumuštiniuose vis dar yra nedideli kiekiai iš dalies hidrintų aliejų, esančių padažuose, bandelėse ir lydytame sūryje.

Skenuodami greitojo maisto meniu, atkreipkite dėmesį į gaminius su lydyto sūrio griežinėliais, majonezo pagrindu pagamintais specialiais padažais ar sviestinėmis bandelėmis, nes juose gali būti pėdsakų dirbtinių transriebalų. Net ir nedidelis transriebalų kiekis gali padidinti MTL („blogojo”) cholesterolio kiekį ir sumažinti DTL („gerojo”) cholesterolio kiekį, todėl padidėja širdies ligų ir insulto rizika.

Kad apsaugotumėte savo širdies ir kraujagyslių sveikatą, rinkitės paprastesnius sumuštinius su pilno grūdo bandelėmis, šviežiomis daržovėmis ir natūraliu sūriu. Jei trokštate mėsainių, rinkitės tokius be specialių padažų ir prašykite įprastų viso grūdo bandelių, o ne skrudintų svieste.

Reklama

Populiariuose valgiaraščiuose paslėptos natrio bombos

Trys didžiausi natrio šaltiniai greitojo maisto restoranuose yra tie produktai, kurių mažiausiai tikėtumėtės: iš pažiūros sveikos salotos, ant grotelių kepti sumuštiniai su vištiena ir daržovių sriubos. Dėl daug druskos turinčių prieskonių, padažų ir konservantų šiuose valgiaraščiuose dažnai yra daugiau natrio nei keptuose patiekaluose.

  1. Tipiškame greito maisto sumuštinyje su ant grotelių kepta vištiena yra 1 000-1 400 mg natrio, t. y. beveik 60 % leistinos paros normos.
  2. Restoranų salotose su padažu vienoje porcijoje gali būti 1 500-2 000 mg natrio
  3. Vidutinio dydžio dubenėlyje daržovių sriubos vien iš sultinio gali būti 1 200 mg natrio
  4. Azijos įkvėpti patiekalai dažnai viršija 2 500 mg natrio viename patiekale

Atidžiai tikrinkite maistingumo faktus, nes per didelis natrio kiekis siejamas su hipertenzija ir širdies bei kraujagyslių ligomis. Net produktai, parduodami kaip „lengvi” ar „sveiki”, gali labai prisidėti prie kasdienio natrio pertekliaus.

Kalorijų gausūs pusryčiai, kurie žlugdo jūsų dieną

Nors daugelis žmonių dėl patogumo renkasi greito maisto pusryčius, šie rytiniai patiekalai gali sužlugdyti visos dienos mitybos tikslus. Vidutinis greitojo maisto pusryčių sumuštinis turi 2090-2930 kilodžaulių, o kai kurie sumuštiniai su gruzdintomis bulvytėmis ir saldžiais gėrimais – beveik 4184 kilodžaulių.

Reklama

Didžiausi pažeidėjai yra tie, kuriuose derinami keli baltymai, pavyzdžiui, dešros, lašinių ir kiaušinių deriniai, arba tie, kuriuose yra sirupe mirkytos duonos. Vienoje pusryčių lėkštėje gali būti iki 6276 kilodžaulių – beveik visa rekomenduojama dienos norma. Dar daugiau nerimo kelia tai, kad šiuose patiekaluose dažnai trūksta svarbiausių maistinių medžiagų, o sočiųjų riebalų ir rafinuotų angliavandenių yra per daug.

Kad apsaugotumėte savo sveikatą, rinkitės paprastesnius, 1674 kilodžaulių neviršijančius patiekalus, pavyzdžiui, kiaušinių patiekalus su pilno grūdo angliškomis bandelėmis, arba apsvarstykite galimybę namuose pasigaminti greitų pusryčių alternatyvų.

Apgaulingai nesveiki desertai ir kokteiliai

Greitojo maisto desertai ir kokteiliai gali atrodyti nekalti skanėstai po valgio, tačiau jie dažnai kenkia sveikatai labiau nei pats pagrindinis patiekalas. Šiuose patiekaluose paprastai yra dirbtinių ingredientų, didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupo ir pavojingų sočiųjų riebalų, kurie gali padidinti cukraus kiekį kraujyje ir prisidėti prie širdies ir kraujagyslių ligų.

Reklama

  1. Dideliame vaniliniame kokteilyje gali būti iki 950 kalorijų ir 140 g cukraus, t. y. beveik trigubai daugiau nei rekomenduojama paros cukraus norma.
  2. Daugumoje šokoladinių desertų yra iš dalies hidrintų aliejų, siejamų su padidėjusia insulto rizika.
  3. į plaktus priedus dažnai įeina karageninas, siejamas su virškinimo sistemos uždegimu
  4. „Mažo riebumo” šaldyto jogurto variantai dažnai kompensuojami cukraus pertekliumi, kuris kartais siekia 80 g vienoje porcijoje.

Kai po valgio norisi ko nors saldaus, apsvarstykite šviežių vaisių ar nedidelių porcijų juodojo šokolado kaip sveikesnių alternatyvų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like