Pavasaris – metas atgaivinti organizmą šaltibarščiais: kokią naudą jie teikia sveikatai?

Šaltibarščiai – tradicinis lietuviškas vasaros patiekalas, kuris ne tik atgaivina karštomis dienomis, bet ir teikia daug naudos mūsų organizmui. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kokį teigiamą poveikį sveikatai gali turėti reguliarus šio patiekalo vartojimas.

Burokėlių nauda širdies ir kraujagyslių sistemai

Burokėliai, pagrindinis šaltibarščių ingredientas, pasižymi natūraliais nitratais, kurie organizme virsta azoto oksidu. Šis junginys padeda išplėsti kraujagysles, pagerina kraujo cirkuliaciją ir gali padėti sumažinti kraujospūdį. Tyrimai rodo, kad reguliarus burokėlių vartojimas gali sumažinti širdies ligų riziką.

Reklama

Kefyras – probiotikų šaltinis

Šaltibarščių pagrindas – kefyras, kuris yra puikus probiotikų šaltinis. Probiotikai palaiko sveiką žarnyno mikroflorą, stiprina imuninę sistemą ir gali pagerinti virškinimą. Reguliarus probiotikų vartojimas padeda palaikyti gerą virškinimo sistemos veiklą ir gali sumažinti kai kurių virškinimo sutrikimų simptomus.

Mažai kalorijų, daug maistinių medžiagų

Šaltibarščiai yra palyginti mažo kaloringumo patiekalas, kuriame gausu vitaminų ir mineralų. Burokėliuose yra folio rūgšties, mangano, kalio ir vitamino C. Agurkai ir žalumynai (krapai, svogūnų laiškai) papildo patiekalą papildomais antioksidantais ir skaidulinėmis medžiagomis.

Hidratacija ir elektrolitų balansas

Karštu vasaros metu šaltibarščiai padeda ne tik atsigaivinti, bet ir palaikyti tinkamą organizmo hidratacijos lygį. Kefyras ir daržovės suteikia organizmui reikalingų elektrolitų, kurie ypač svarbūs aktyviai judant ar esant karštam orui.

Reklama

Lengvas virškinimas

Šaltibarščių ingredientai yra lengvai virškinami, todėl šis patiekalas tinka ir tiems, kas turi jautrų virškinimo traktą. Fermentuotas pieno produktas (kefyras) padeda geriau įsisavinti kitas maistines medžiagas ir lengvina virškinimo procesus.

Kaip pasigaminti sveikesnius šaltibarščius

  • Rinkitės natūralų kefyrą be pridėtinio cukraus
  • Naudokite šviežias, ekologiškas daržoves
  • Papildykite patiekalą virtais kiaušiniais, kurie suteiks papildomų baltymų
  • Vietoj bulvių garnyrui galite rinktis grikius ar kitas grūdines kultūras
  • Eksperimentuokite įdėdami avokadą ar sėklų, kurios papildys patiekalą sveikaisiais riebalais

Reguliariai įtraukdami šaltibarščius į savo vasaros mitybą, ne tik mėgausitės tradicinio lietuviško patiekalo skoniu, bet ir suteiksite savo organizmui vertingų maistinių medžiagų.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like