Nuotaika po maisto: 7 kasdieniai produktai, kurie gali sukelti nerimą ar liūdesį

heart health boosters include onions

Jūs galite to nepastebėti, bet kai kurie kasdieniai maisto produktai gali stipriai paveikti jūsų nuotaiką, potencialiai sukeldami nerimo ar liūdesio jausmus.

Daug cukraus turintys skanėstai ir perdirbti saldumynai dažnai sukelia energijos nuosmukius, o kofeinas gali padidinti nerimo lygį.

Reklama

Alkoholis iš pradžių gali jus atpalaiduoti, tačiau dažnai pablogina nuotaikos svyravimus.

Kepti maisto produktai ir rafinuoti angliavandeniai prisideda prie uždegimo.

Suprasti šiuos poveikius emocinei gerovei yra būtina, ir yra dar daugiau ką sužinoti apie tai, kaip maistas veikia jūsų nuotaiką.

Reklama

Cukrus ir Perdirbti Saldumynai

Nors jie gali suteikti greitą energijos antplūdį, cukrus ir perdirbti saldumynai gali turėti reikšmingą poveikį jūsų nuotaikai. Šių maisto produktų vartojimas sukelia staigius cukraus kiekio kraujyje šuolius, po kurių seka nuosmukiai, galintys sukelti dirglumą ar nuovargį. Tyrimai rodo, kad dietos, kuriose gausu rafinuoto cukraus, gali padidinti depresijos ir nerimo riziką. Kai valgote saldų maistą, jūsų smegenys išskiria serotoniną, neuromediatorių, kuris laikinai padidina laimės jausmą. Tačiau šis poveikis yra trumpalaikis, dažnai sukeliantis nuotaikų svyravimų ciklą, kai jūsų kūnas trokšta daugiau cukraus. Svarbu atkreipti dėmesį į suvartojamo cukraus kiekį, renkantis natūralius šaltinius, tokius kaip vaisiai, kurie suteikia skaidulų ir būtinų maistinių medžiagų, užtikrinančių stabilesnį energijos tiekimą ir emocinę pusiausvyrą.

Kavos Gėrimai Su Daug Kofeino

Po to, kai ištyrinėjote cukraus ir perdirbtų saldumynų poveikį jūsų nuotaikai, svarbu apsvarstyti, kaip daug kofeino turintys gėrimai taip pat gali paveikti jūsų emocinę gerovę. Gėrimų, tokių kaip kava, energetiniai gėrimai ir kai kurios arbatos, vartojimas dideliais kiekiais gali sukelti padidėjusį nerimą ir sutrikdytus miego įpročius. Tyrimai rodo, kad kofeinas stimuliuoja centrinę nervų sistemą, o tai gali sustiprinti neramumo ir nervingumo jausmus jautriems asmenims. Nors vidutinis kofeino vartojimas gali pagerinti budrumą, pernelyg didelis jo vartojimas gali sukelti nutraukimo simptomus, įskaitant dirglumą ir nuovargį, kai vartojimas sumažinamas. Be to, kofeino diuretinės savybės gali sukelti dehidrataciją, kas dar labiau neigiamai veikia jūsų nuotaiką. Norėdami išlaikyti subalansuotą nuotaiką, apsvarstykite galimybę riboti kofeino vartojimą ir palaikyti hidrataciją gerdami vandenį ar žolelines arbatas.

Alkoholiniai Gėrimai

Nors alkoholis dažnai vartojamas dėl jo atpalaiduojančio poveikio, svarbu suprasti jo galimą įtaką jūsų nuotaikai ir bendrai psichinei sveikatai. Alkoholis yra centrinės nervų sistemos depresantas, kuris gali sustiprinti liūdesio ir nerimo jausmus. Nors iš pradžių jis gali priversti jus jaustis labiau atsipalaidavusiais, jis gali sutrikdyti jūsų smegenų neurotransmiterių pusiausvyrą, dėl to atsiranda nuotaikų svyravimai ir padidėjęs nerimas, kai poveikis praeina.

Reklama

Kai geriate per daug, jūsų kūnas taip pat gamina daugiau kortizolio, streso hormono, kuris prisideda prie padidėjusio streso lygio. Be to, alkoholis gali trukdyti miego režimui, dėl to atsiranda prasta miego kokybė, kuri dar labiau neigiamai veikia jūsų nuotaiką. Sąmoningas alkoholio vartojimas ir jo poveikio jūsų psichinei sveikatai supratimas yra labai svarbūs emocinei gerovei išlaikyti.

Kepti ir Greiti Maistai

Nors kepti ir greitieji maisto produktai dažnai yra patogūs ir teikia pasitenkinimą, jie gali turėti žalingą poveikį jūsų nuotaikai ir bendrai psichinei sveikatai. Šiuose maisto produktuose paprastai yra daug nesveikų transriebalų ir omega-6 riebalų rūgščių, kurios gali prisidėti prie uždegimo ir paveikti jūsų smegenų funkciją. Dažnas vartojimas dėl šių fiziologinių pokyčių gali sukelti nerimo ar liūdesio jausmus. Tyrimai rodo, kad dietos, kuriose gausu šių riebalų, yra siejamos su didesniu depresijos paplitimo dažniu. Be to, perteklinis natris ir konservantai greituosiuose maisto produktuose gali sutrikdyti natūralią jūsų kūno hormonų pusiausvyrą, toliau veikdami nuotaiką ir streso lygį. Sumažindami šių maisto produktų vartojimą, galite palaikyti sveikesnę psichinę būseną ir ilgainiui pagerinti savo emocinį atsparumą.

Rafinuoti Angliavandeniai

Nors rafinuoti angliavandeniai yra daugelio mitybos pagrindas dėl greito energijos išskyrimo ir malonaus skonio, jie gali neigiamai paveikti jūsų nuotaiką ir psichinę sveikatą. Maisto produktai, tokie kaip balta duona, konditerijos gaminiai ir saldūs javainiai, sukelia staigius cukraus kiekio kraujyje šuolius, po kurių seka staigūs nuosmukiai. Šie svyravimai gali sukelti irzlumo ir nerimo jausmus. Tyrimai rodo, kad dietos, kuriose gausu rafinuotų angliavandenių, gali padidinti depresijos riziką. Dažnas šių maisto produktų vartojimas taip pat gali sukelti atsparumą insulinui, ilgainiui sustiprinantį nuotaikos sutrikimus. Renkantis viso grūdo produktus vietoj jų, stabilizuojamas cukraus kiekis kraujyje, užtikrinama pastovi energija, kuri palaiko psichinę gerovę. Pasirinkdami sudėtinius angliavandenius, skatinate subalansuotą nuotaiką ir mažinate emocinių nuosmukių tikimybę.

Reklama

Dirbtiniai Saldikliai

Dirbtiniai saldikliai

Rafinuoti angliavandeniai nėra vienintelis mitybos komponentas, galintis paveikti jūsų nuotaiką – dirbtiniai saldikliai taip pat vaidina reikšmingą vaidmenį. Vartojami šie cukraus pakaitalai, tokie kaip aspartamas ar sacharinas, gali sukelti smegenų chemijos pokyčius. Tyrimai rodo, kad dirbtiniai saldikliai gali trukdyti neurotransmiterių, tokių kaip serotoninas, kuris reguliuoja nuotaiką, gamybai. Šis disbalansas gali potencialiai sukelti padidėjusius nerimo ar depresijos jausmus. Be to, kai kurie dirbtiniai saldikliai gali sutrikdyti žarnyno mikrobiotą, paveikdami žarnyno ir smegenų ryšį bei emocinę sveikatą. Svarbu atkreipti dėmesį į maistą ir gėrimus, kuriuos vartojate, ypač tuos, kurie pažymėti kaip „be cukraus” ar „dietiniai”. Natūralių saldiklių pasirinkimas arba bendro saldiklių vartojimo mažinimas gali padėti palaikyti stabilesnę nuotaiką ir bendrą gerovę.

Maistas su dideliu natrio kiekiu

Nors daugelis žmonių mėgsta daug natrio turinčių užkandžių patogumą ir skonį, svarbu žinoti apie jų galimą poveikį jūsų nuotaikai. Per didelis natrio vartojimas gali sukelti dehidrataciją, kuri gali paveikti jūsų smegenų funkciją ir prisidėti prie nerimo ir dirglumо jausmo. Tyrimai rodo, kad dieta su dideliu natrio kiekiu gali sutrikdyti trapią neurotransmiterių, cheminių medžiagų, padedančių reguliuoti nuotaiką, pusiausvyrą. Kai jūsų organizmas sulaiko perteklinį natrį, tai gali padidinti kraujospūdį, sukeliantį stresą ir įtampą. Labai svarbu tikrinti etiketes ir, kai įmanoma, rinktis mažo natrio kiekio alternatyvas. Ribodami sūrių užkandžių vartojimą, galite padėti palaikyti emocinį stabilumą ir bendrą psichinę gerovę. Pirmenybę teikite šviežiems, natūraliems maisto produktams, kurie maitina tiek jūsų kūną, tiek protą.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like