Ne tik skani, bet ir turtinga selenu bei fosforu: patyrę žvejai įvardijo naudingiausią žuvį

Šiuolaikinis požiūris į sveiką mitybą neįsivaizduojamas be reguliaraus žuvies vartojimo. Tačiau tarp daugybės žuvų rūšių, kurias galima rasti parduotuvių lentynose, kyla klausimas – kuri iš jų yra naudingiausia mūsų organizmui? Į šį klausimą mums padėjo atsakyti ilgametę patirtį turintys žvejai, kurie ne tik puikiai išmano žvejybos meną, bet ir domisi žuvies maistine verte.

Lašiša – mineralų ir vitaminų lobynas

Patyrę žvejai vieningai sutinka, kad lašiša yra viena vertingiausių žuvų, kurią galite įtraukti į savo mitybą. Šios žuvies mėsa pasižymi ypatingai aukštu omega-3 riebalų rūgščių kiekiu, kurios yra būtinos širdies ir kraujagyslių sistemai, smegenų veiklai ir uždegiminių procesų mažinimui organizme.

Reklama

„Lašiša – tai tikras mineralų ir vitaminų lobynas. Joje gausu ne tik omega-3 riebalų rūgščių, bet ir seleno bei fosforo, kurie yra esminiai elementai imuninės sistemos stiprinimui ir kaulų sveikatai,” – teigia Baltijos jūros žvejys Tomas, turintis daugiau nei 20 metų patirties.

Selenas – galingas antioksidantas

Selenas yra vienas svarbiausių mikroelementų, randamų lašišoje. Šis mineralas veikia kaip galingas antioksidantas, padedantis apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų sukeliamų pažeidimų. Reguliarus seleno vartojimas:

  • Stiprina imuninę sistemą
  • Mažina uždegimą organizme
  • Palaiko skydliaukės veiklą
  • Gali sumažinti kai kurių vėžio formų riziką

Vos 100 gramų lašišos suteikia beveik 60% rekomenduojamos dienos seleno normos.

Reklama

Fosforas – svarbus kaulų ir dantų stiprinimui

Antrasis svarbus lašišos privalumas – didelis fosforo kiekis. Šis mineralas yra būtinas:

  • Kaulų ir dantų formavimuisi ir stiprinimui
  • Ląstelių membranų susidarymui
  • DNR ir RNR sintezei
  • Energijos gavimui iš maisto

„Reguliariai valgydami lašišą, jūs ne tik mėgaujatės puikiu skoniu, bet ir aprūpinate savo organizmą fosforu, kurio reikia tvirtiems kaulams išlaikyti. Tai ypač svarbu vyresnio amžiaus žmonėms,” – pabrėžia žvejybos meistras Marius.

Kaip išsirinkti šviežią lašišą?

Patyrę žvejai dalinasi patarimais, kaip parduotuvėje atpažinti tikrai šviežią lašišą:

Reklama

  1. Žiūrėkite į akis – šviežios žuvies akys yra skaidrios ir iškilios, ne įdubusios.
  2. Uoskite – šviežia lašiša turi švelnų, jūros kvapą, bet jokiu būdu ne stiprų „žuvies” kvapą.
  3. Tikrinkite žiaunas – jos turėtų būti ryškiai raudonos spalvos, ne pilkos ar rudos.
  4. Stebėkite mėsos struktūrą – ji turi būti stangriai prilimpanti prie kaulų, ne atsiskiriantį nuo jų.

Kaip išsaugoti lašišos naudingąsias savybes?

„Svarbu ne tik išsirinkti kokybišką žuvį, bet ir tinkamai ją paruošti, kad išsaugotumėte visas naudingąsias savybes,” – pabrėžia žvejai. Jie rekomenduoja:

  • Kepti lašišą žemoje temperatūroje, kad išsaugotumėte omega-3 riebalų rūgštis
  • Troškinti žuvį su daržovėmis – taip išsaugosite daugiau mineralų
  • Marinuoti citrinų sultyse – tai ne tik suteiks puikų skonį, bet ir padės išlaikyti maistinę vertę
  • Vengti per ilgo terminio apdorojimo, kad neprarastumėte vertingų medžiagų

Alternatyvos lašišai

Jei neturite galimybės įsigyti lašišos ar tiesiog norite paįvairinti savo mitybą, žvejai rekomenduoja ir kitas žuvis, turtingas selenu ir fosforu:

  • Skumbrė – taip pat turtinga omega-3 riebalų rūgštimis ir selenu
  • Sardinės – puikus kalcio, fosforo ir vitamino D šaltinis
  • Upėtakis – turi panašų maistinių medžiagų profilį kaip ir lašiša
  • Silkė – prieinama alternatyva, turtinga omega-3 riebalų rūgščių

Išvados

Lašiša užtarnautai laikoma viena naudingiausių žuvų mūsų mityboje. Jos turtinga maistinė sudėtis, ypač svarbus seleno ir fosforo kiekis, daro ją neįkainojama bet kurio wellness entuziastų raciono dalimi. Kaip patyrę žvejai teigia, reguliarus lašišos vartojimas – tai investicija į jūsų sveikatą, energiją ir ilgaamžiškumą.

Reklama

„Žuvis, ypač lašiša, turėtų būti ant jūsų stalo bent du kartus per savaitę. Tai ne tik skani, bet ir nepaprastai naudinga maisto rūšis, kuri suteiks jūsų organizmui viską, ko jam reikia optimaliam funkcionavimui,” – apibendrina žvejai.


Šis straipsnis parengtas konsultuojantis su patyrusiais žvejais ir mitybos specialistais. Prieš keisdami savo mitybos įpročius, visada rekomenduojama pasitarti su savo gydytoju ar dietologu.

Reklama
1 comment
  1. Gaila šiais laikais per mažai kalbama apie tai, kaip vandens tarša paveikė mūsų žuvį, pavyzdžiui – kiek daug mikroplastiko randama žuvyje ir visose jūros gėrybėse. Jau tampa diskusiniu klausimu, ar žuvies gausus vartojimas mums atneša daugiau žalos ar naudos. Nes tas pats plastikas, kurį suvartojame su žuvimi, gali kaip tik padidinti uždegimą kūne ir turėti kitų neigiamų pasekmių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like