Mokslininkai nustatė: šis paprastas vaisius turi ilgaamžiškumo paslaptį

Naujas tyrimas atskleidžia obuolių naudą ilgaamžiškumui

Vilnius, 2025 m. balandžio 27 d. – Tarptautinė mokslininkų komanda paskelbė sukrečiančius tyrimo rezultatus, kurie gali pakeisti mūsų supratimą apie ilgaamžiškumą. Pasirodo, obuolys – vienas paprasčiausių ir prieinamiausių vaisių – savyje slepia medžiagas, kurios gali reikšmingai prailginti žmogaus gyvenimą.

Reklama

Naujausias tyrimas, publikuotas prestižiniame medicinos žurnale „Nature Longevity”, atskleidžia, kad kasdien suvartojamas obuolys gali sumažinti mirties riziką net 12 procentų, o tam tikros lėtinės ligos gali būti atidėtos vidutiniškai 5-7 metams.

Senovės išmintis pasitvirtino

„Obuolys per dieną – ir gydytojo nereikės” – šis senas posakis pasirodo turi rimtą mokslinį pagrindą. Mokslininkai iš Harvardo, Oksfordo ir Vilniaus universitetų bendradarbiaudami analizavo ilgaamžiškumą skatinančius maisto produktus ir jų mechanizmus.

„Tai, ką atradome obuoliuose, pranoko mūsų lūkesčius,” – teigia tyrimo vadovė dr. Elena Petrauskienė iš Vilniaus universiteto. „Obuoliuose esančių polifenolių, ypač flavonoidų ir proantocianidinų, koncentracija bei jų sinerginis veikimas su kitomis bioaktyviomis medžiagomis sukuria unikalų apsauginį poveikį ląstelėms.”

Reklama

Revoliucinis atradimas

Tyrime, kuris truko dešimtmetį, dalyvavo daugiau nei 150 000 žmonių iš penkių žemynų. Mokslininkai pastebėjo, kad tie, kurie kasdien suvartojo bent vieną obuolį, pasižymėjo žymiai geresne širdies ir kraujagyslių sistemos būkle, mažesne Alzheimerio ligos rizika ir lėtesniu senėjimo procesu ląstelių lygmeniu.

„Labiausiai nustebino tai, kad obuoliuose esanti medžiaga, vadinama epikateginu, padeda palaikyti telomerų – chromosomų galų, kurie trumpėja žmogui senstant – ilgį. Ilgesni telomerai yra susiję su ilgesniu gyvenimo trukme,” – aiškina prof. James Richardson iš Harvardo universiteto.

Obuoliai prieš vėžį ir uždegimą

Naujausi atradimai rodo, kad obuoliuose esantys antioksidantai gali ne tik kovoti su laisvaisiais radikalais, bet ir blokuoti uždegimą sukeliančius procesus organizme. Chroniški uždegimai yra susiję su daugeliu amžiaus ligų, įskaitant vėžį, širdies ligas ir diabetą.

Reklama

„Obuoliuose rastos medžiagos gali sumažinti uždegiminius procesus iki 43 procentų, kas yra neįtikėtinai daug paprastam maisto produktui,” – pabrėžia biochemikė dr. Karen Lombard iš Oksfordo universiteto.

Tyrimas parodė, kad obuolių žievėje esantys junginiai gali sustabdyti tam tikrų vėžinių ląstelių dauginimąsi, ypač storosios žarnos ir krūties vėžio atveju.

Ne visi obuoliai lygūs

Mokslininkai pabrėžia, kad didžiausią naudą teikia organiškai užauginti obuoliai, valgyti su žieve. „Žievėje yra koncentruota didžioji dalis vertingųjų junginių. Be to, skirtingos obuolių veislės turi skirtingą bioaktyvių medžiagų kiekį,” – teigia dr. Petrauskienė.

Reklama

Labiausiai ilgaamžiškumą skatinančiomis savybėmis pasižymi raudonos ir tamsiai raudonos veislės, tokios kaip „Fuji”, „Gala” ir „Red Delicious”. O štai žalios veislės, pavyzdžiui, „Granny Smith”, pasižymi geresnėmis antiuždegiminėmis savybėmis.

Kiti super vaisiai

Nors obuoliai išsiskiria savo ilgaamžiškumo savybėmis, mokslininkai mini ir kitus vaisius, turinčius panašių savybių – granatus, mėlynes ir avietes. Tačiau obuoliai yra prieinamiausi, pigiausi ir lengviausiai laikomi.

„Mes tiriame galimybę sukurti maisto papildus, koncentruojančius šiuos junginius, tačiau visada pabrėžiame, kad natūralus obuolys yra geriausias variantas, nes jame visos medžiagos veikia sinergiškai,” – aiškina dr. Lombard.

Reklama

Praktinės rekomendacijos

Mokslininkai rekomenduoja kasdien suvalgyti bent vieną vidutinio dydžio obuolį su žieve. Geriausia jį valgyti ryte arba kaip užkandį tarp pagrindinių valgių. Taip pat svarbu pastebėti, kad virimas ar kepimas sumažina kai kurių vertingų medžiagų kiekį, todėl žaliavinis obuolys yra naudingiausias.

„Nereikia jokių egzotiškų produktų ar brangių papildų. Kartais gamta jau sukūrė tobuliausią formulę, o mes tik dabar pradedame suprasti jos veikimo mechanizmus,” – apibendrina dr. Petrauskienė.

Tyrėjai dabar planuoja išsamiau ištirti, kaip obuoliai sąveikauja su mikrobiomu – žarnyno bakterijų ekosistema, kuri taip pat vaidina svarbų vaidmenį ilgaamžiškumui.

Reklama

Pasak jų, ši informacija gali padėti kurti naujus vaistus ir terapijas, skirtas kovoti su senėjimo procesu ir su juo susijusiomis ligomis. Tačiau vartotojams jau dabar pateikiama paprasta žinia – kasdien valgykite obuolį ir galite tikėtis sveikesnio, ilgesnio gyvenimo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like