Mokslininkai nustatė keturis maisto produktus, kurie turi įtakos veido patrauklumui

Naujausi tyrimai rodo, kad tam tikri maisto produktai daro didelę įtaką veido patrauklumui per biocheminius kelius. Mokslininkai išskiria keturias pagrindines grupes: Karotenoidų turtingos daržovės gerina odos tonusą, omega-3 riebalų turinčios žuvys mažina uždegimą, antioksidantų kupinos uogos kovoja su senėjimu, o drėkinantys maisto produktai, pavyzdžiui, agurkai, gerina odos turgorą. Tokia mityba gali turėti didesnę įtaką išvaizdai nei genetika – per kelias savaites pastebimai pagerėja veido simetrija ir skaistumas. Įrodymai, kuriais grindžiamos šios mitybos permainos, suteikia įtikinamų įžvalgų tiems, kurie siekia natūralaus grožio puoselėjimo.

Mokslas apie maisto poveikį veido bruožams

Nors daugelis žmonių, norėdami pagerinti savo išvaizdą, daugiausia dėmesio skiria odos priežiūros priemonėms ir kosmetinėms procedūroms, moksliniai tyrimai vis dažniau rodo, kad mityba vaidina esminį vaidmenį veido patrauklumui.

Reklama

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad tam tikri maisto produktai tiesiogiai veikia veido bruožus įvairiais biologiniais keliais. Karotinoidų turtingi maisto produktai prisideda prie odos atspalvio, nes šie junginiai kaupiasi epidermyje, todėl veido oda atrodo sveikesnė.

Taip pat daug antioksidantų turintys maisto produktai padeda sumažinti oksidacinį stresą ir uždegimą, galinčius sukelti ankstyvą senėjimą ir odos suglebimą.

Mitybos biochemijos tyrimai atskleidžia, kad su maistu gaunamas kolagenas ir specifinės aminorūgštys palaiko struktūrinius veido elementus, o omega-3 riebalų rūgštys reguliuoja riebalų gamybą ir palaiko odos elastingumą.

Reklama

Žarnyno ir odos ašis taip pat paaiškina, kaip tam tikri maisto produktai gali sukelti hormonines reakcijas, turinčias įtakos odos skaidrumui ir veido simetrijai – biologiniams patrauklumo rodikliams įvairiose kultūrose.

Keturi pagrindiniai maisto produktai, keičiantys išvaizdą

Nors nesuskaičiuojama daugybė maisto produktų prisideda prie bendros sveikatos būklės, moksliniais tyrimais nustatyta, kad keturi maisto produktai turi ypač didelę įtaką veido patrauklumui.

Uogos, kuriose gausu antioksidantų, kovoja su oksidaciniu stresu, kuris spartina odos senėjimą ir blukina veido spalvą.

Reklama

Riebios žuvys, turinčios omega-3 riebalų rūgščių, mažina uždegimus ir palaiko odos elastingumą, kartu suteikdamos jai natūralaus švytėjimo.

Saldžiosios bulvės suteikia beta karotino, kuris gerina odos tonusą ir suteikia subtilų, sveiką oranžinį atspalvį – moksliškai susietą su suvokiamu patrauklumu.

Galiausiai, drėkinantys maisto produktai, tokie kaip agurkai ir arbūzai, skatina idealų odos turgorą ir mažina smulkių raukšlelių atsiradimą.

Reklama

Šie maisto produktai įvairiais biocheminiais būdais veikia išvaizdą – reguliuoja kolageno gamybą, reguliuoja riebalų išsiskyrimą, gerina kraujotaką ir aprūpina odą, plaukus ir veido bruožus struktūriniais komponentais.

Kaip mityba lemia patrauklumą, o ne genetika

Nepaisant paplitusios nuomonės, kad veido patrauklumą pirmiausia lemia genetika, nauji tyrimai rodo, kad mitybos pasirinkimas gali turėti dar didesnę įtaką išvaizdai nei paveldėti bruožai.

Niukaslo universitete atlikti tyrimai atskleidė, kad mityba turi įtakos veido simetrijai, odos skaistumui ir veido struktūrai – visiems pagrindiniams suvokiamo patrauklumo komponentams.

Reklama

Genetiniai veiksniai lemia pagrindinius bruožus, o mitybos epigenetika parodo, kaip maisto vartojimas aktyvina arba slopina tam tikrus genus ir daro tiesioginę įtaką fizinei išvaizdai.

Žurnale „Journal of Nutrition” publikuotas svarbus dvynių tyrimas parodė, kad skirtingai besimaitinantys identiški dvyniai laikui bėgant įgijo pastebimai skirtingus veido bruožus.

Dvyniai, besilaikantys maistinių medžiagų turinčios mitybos, pasižymėjo simetriškesniais bruožais, skaistesne veido spalva ir sveikesne oda, palyginti su genetiškai identiškais dvyniais, vartojančiais perdirbtą maistą ir rafinuotą cukrų.

Reklama

Pastebimi pokyčiai: Prieš ir po mitybos pokyčių

Po mitybos pakeitimų matomi veido išvaizdos pokyčiai gali būti ryškūs net ir per palyginti trumpą laiką, nes jie užfiksuoti išsamiose nuotraukose „prieš” ir „po”.

Tiriamiesiems, kurie atsisakė perdirbto cukraus, paprastai per 2-3 savaites sumažėja veido paburkimas ir uždegimas, o tiems, kurie padaugino karotinoidų turinčių daržovių, per mėnesį pastebimai pagerėjo odos tonusas.

Tyrimų dalyviai, vartojantys daugiau omega-3 riebalų rūgščių, po 8-10 savaičių mitybos korekcijos pasižymėjo padidėjusiu odos elastingumu ir sumažėjusiomis smulkiomis raukšlėmis.

Reklama

Galbūt labiausiai stebina rezultatai, gauti asmenų, kurie vienu metu atsisakė itin apdorotų maisto produktų ir kartu padidino vandens suvartojimą, – palyginus jų rezultatus prieš ir po, jau po 6 savaičių pastebimai pagerėjo veido simetrija, sumažėjo ratilai po akimis ir išryškėjo veido kontūrai.

Šie dokumentuose užfiksuoti pokyčiai akivaizdžiai įrodo, kaip konkretūs mitybos pasirinkimai tiesiogiai veikia veido estetiką.

Grožį puoselėjančių maisto produktų įtraukimas į kasdienį maistą

Dabar, kai vaizdiniai įrodymai patvirtina, kaip mitybos pasirinkimai daro įtaką veido išvaizdai, kitas logiškas žingsnis – įtraukti šiuos grožį puoselėjančius maisto produktus į kasdienę mitybą.

Reklama

Mitybos specialistai rekomenduoja palaipsniui integruoti, o ne kardinaliai keisti mitybą.

Kad gautų didžiausią naudą, žmonės turėtų vartoti daug karotinoidų turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, morkas, saldžiąsias bulves ir lapinius žalumynus, su nedideliu kiekiu sveikų riebalų, kad pagerėtų jų įsisavinimas.

Omega-3 šaltiniai, tokie kaip lašiša ir graikiniai riešutai, gali būti vartojami du kartus per savaitę, o antioksidantų turtingos uogos yra puikus užkandis ar pusryčių priedas.

Reklama

Drėkinimas išlieka labai svarbus – ekspertai rekomenduoja vieną saldų gėrimą per dieną pakeisti vandeniu, pagardintu agurkais ar citrusiniais vaisiais.

Mitybos planavimo strategijos apima grožio stiprinimo kokteilių ruošimą, odą puoselėjančių ingredientų įtraukimą į esamus receptus ir maistinių medžiagų turinčių patiekalų ruošimą partijomis, kad būtų užtikrintas pastovumas nepaisant įtempto grafiko.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like