Mokslininkai nustatė gėrimą Nr. 1, kuris labiausiai kenkia smegenims, ir tai nėra alkoholis

brain damaging drink discovered

Naujausi tyrimai atskleidė, kad dietiniai gazuoti gėrimai gali būti žalingesni smegenims nei alkoholis. Dirbtiniai saldikliai, tokie kaip aspartamas, pereina kraujo-smegenų barjerą, sukelia neurouždegimą ir struktūrinius pokyčius hipokampe ir prefrontalinėje žievėje. Reguliariai vartojant šiuos gėrimus pagreitėja smegenų senėjimas ir pastebimai sumažėja pilkosios medžiagos tūris. Moterys, vyresnio amžiaus suaugusieji ir besivystančios smegenys yra ypač jautrios šiam poveikiui. Alternatyvos, pavyzdžiui, natūraliai pagardintas vanduo ir žolelių arbatos, siūlo saugesnes hidratacijos galimybes tiems, kurie rūpinasi ilgalaike kognityvine sveikata.

Šokiruojantis gėrimas, atsidūręs revoliucinių tyrimų centre

Kaip įprastas gėrimas, randamas daugybėje namų ūkių, gali būti siejamas su kognityvinių gebėjimų silpnėjimu? Naujausiais tyrimais nustatyta, kad reguliariai vartojamas dietinis gazuotas gėrimas gali būti žalingesnis smegenų sveikatai nei alkoholis.

Reklama

Dešimtmetį tūkstančius dalyvių stebėję mokslininkai nustatė, kad dietiniuose gazuotuose gėrimuose esantys dirbtiniai saldikliai susiję su spartesniu smegenų senėjimu, sumažėjusiu hipokampo tūriu ir pablogėjusia atminties funkcija.

Atrodo, kad šiuose gėrimuose paprastai esantys aspartamas ir sacharinas pereina kraujo-smegenų barjerą ir gali sukelti neurouždegimą.

Ypač didelį nerimą kelia tai, kad šie gėrimai, palyginti su įprastais gazuotais gėrimais, laikomi „sveikesniais”.

Reklama

Daugelis vartotojų renkasi dietinius gėrimus būtent tam, kad išvengtų pasekmių sveikatai, nors nežino, kad vieną riziką iškeičia į kitą, kuri gali būti reikšmingesnė ilgalaikei kognityvinei funkcijai.

Kaip šis įprastas gėrimas veikia nervinius kelius ir smegenų struktūrą

Nors mokslininkai jau seniai įtarė, kad dirbtiniai saldikliai gali paveikti nervų funkciją, naujausi neurovaizdavimo tyrimai atskleidė konkrečius mechanizmus, kuriais dietiniai gazuoti gėrimai pažeidžia smegenų struktūrą.

Tyrimai rodo, kad aspartamo metabolitai pereina kraujo-smegenų barjerą ir sutrikdo neuromediatorių gamybą bei sinapsinį ryšį.

Reklama

Reguliariai dietinius gazuotus gėrimus vartojančių žmonių magnetinio rezonanso tomografijos tyrimai rodo struktūrinius pokyčius, ypač hipokampe ir prefrontalinėje žievėje – srityse, kurios yra labai svarbios atminties formavimuisi ir vykdomosioms funkcijoms. Tyrimuose užfiksuotas sumažėjęs pilkosios medžiagos tūris ir pakitęs baltosios medžiagos vientisumas vos po šešių mėnesių kasdienio vartojimo.

Be to, dirbtiniai saldikliai sukelia uždegimines kaskadas glialinėse ląstelėse, smegenų atraminiame tinkle, todėl sutrinka nervų apsauga.

Šis lėtinis neurouždegimas susijęs su spartesniu kognityvinių funkcijų silpnėjimu, atspindinčiu ankstyvųjų neurodegeneracinių būklių dėsningumus, tačiau vykstant skirtingiems patologiniams procesams.

Reklama

Smegenų pažeidimų palyginimas: Kodėl šis gėrimas pranoksta alkoholio poveikį

Nors alkoholio neurotoksinis poveikis yra gerai užfiksuotas, nauji tyrimai rodo, kad dietiniai gazuoti gėrimai gali sukelti klastingesnius ir nuolatinius smegenų pažeidimus įvairiais būdais.

Alkoholis pirmiausia kenkia smegenims dėl tiesioginio neurotoksiškumo ir vitamino B1 trūkumo, o dietiniuose gazuotuose gėrimuose esantys dirbtiniai saldikliai smegenų funkciją sutrikdo labiau.

Tyrimai, kuriuose dietinių gazuotų gėrimų vartotojų smegenų skenavimas lyginamas su daug alkoholio vartojančių asmenų smegenų skenavimu, atskleidžia stulbinančius skirtumus. Dietinių limonadų žala rodo nuolatinius hipokampo ir prefrontalinės žievės pakitimus, kurie išlieka net nustojus vartoti alkoholį.

Reklama

Be to, aspartamo metabolitai efektyviau nei etanolis pereina kraujo-smegenų barjerą, todėl susidaro kumuliacinis poveikis, kuris nepasiduoda nervų atstatymo mechanizmams.

Bostono universiteto mokslininkai nustatė, kad dietinių gazuotų gėrimų vartotojai patyrė tris kartus didesnę hipokampo atrofiją nei alkoholio vartotojai, ypač paveikiančią atminties formavimosi ir kognityvinio lankstumo sritis.

Gyventojų grupės, labiausiai pažeidžiamos šių neurologinių padarinių

Dėl dietinių gazuotų gėrimų vartojimo atsirandantys smegenų pažeidimai neproporcingai veikia tam tikras demografines grupes.

Reklama

Tyrimai rodo, kad vyresnio amžiaus suaugusieji susiduria su didesne rizika dėl jau sumažėjusio kognityvinio atsparumo ir sutrikusios kraujo-smegenų barjero funkcijos. Moterys, atrodo, yra jautresnės nei vyrai, o tyrimai rodo, kad tarp dirbtinių saldiklių vartojimo ir moterų atminties sutrikimų yra stipresnis ryšys.

Asmenims, sergantiems tokiomis medžiagų apykaitos ligomis kaip diabetas ar nutukimas, neurologinis poveikis pasireiškia greičiau, greičiausiai dėl gėrimo poveikio insulino reguliacijai, turinčiai įtakos smegenų veiklai.

Galbūt didžiausią nerimą kelia tai, kad besivystančios smegenys yra ypač pažeidžiamos – vaikams ir paaugliams, kurie reguliariai vartoja šiuos gėrimus, pastebimai sumažėja hipokampo tūris ir pablogėja kognityvinių tyrimų rezultatai, palyginti su to paties amžiaus nevartojančiais asmenimis.

Reklama

Mokslas apie tai, kaip šis gėrimas įveikia kraujo ir smegenų barjerą

Mokslininkai nustatė, kad tam tikri dietiniuose gazuotuose gėrimuose esantys junginiai gali prasiskverbti pro kraujo ir smegenų barjerą keliais keliais ir tiesiogiai patekti į nervinį audinį. Dirbtiniai saldikliai, ypač aspartamas, metabolizuojasi į fenilalaniną, asparagino rūgštį ir metanolį, o pastarasis organizme virsta formaldehidu.

Tyrimai rodo, kad šie metabolitai, ypač formaldehidas, gali pažeisti kraujo ir smegenų barjero vientisumą, sutrikdydami sandarios jungties baltymus, kurie paprastai neleidžia kenksmingoms medžiagoms patekti į smegenų audinį.

Be to, tokie eksitotoksinai kaip asparagino rūgštis pernelyg stimuliuoja neuronus, todėl gali būti pažeistos ląstelės.

Reklama

Dėl susilpnėjusio kraujo-smegenų barjero kyla ciklinė problema – į smegenis patenka dar daugiau dirbtinių saldiklių, todėl dar labiau susilpnėja apsauginiai mechanizmai. Šis procesas paaiškina, kodėl lėtinis vartojimas susijęs su padidėjusiu neurouždegimu ir oksidaciniu stresu, t. y. būsenomis, kurios prasideda prieš reikšmingą pažinimo funkcijų pablogėjimą ir neurodegeneracinius sutrikimus.

Praktinės smegenų sveikatos apsaugos alternatyvos ir rekomendacijos

Atsižvelgiant į susirūpinimą keliantį dirbtinių saldiklių poveikį smegenų sveikatai, asmenys, siekiantys apsaugoti nervų funkciją, gali rinktis keletą įrodymais pagrįstų alternatyvų.

Mokslininkai rekomenduoja vietoj dietinių gazuotų ir dirbtinai saldintų gėrimų vartoti natūraliai pagardintą vandenį su šviežių vaisių užpilais, žolelių arbatas be saldiklių arba paprastą gazuotą vandenį.

Reklama

Mitybos ekspertai siūlo palaipsniui mažinti saldumo pomėgius, laikui bėgant palaipsniui mažinant saldiklių vartojimą. Ši neuroplastinė adaptacija leidžia skonio receptoriams tapti jautresniems natūraliam viso maisto saldumui.

Be to, įrodyta, kad tinkama vandens hidratacija, omega-3 turtingų maisto produktų, pavyzdžiui, riebios žuvies, vartojimas ir Viduržemio jūros regiono mitybos modelių laikymasis turi neuroprotekcinės naudos.

Tiems, kuriems reikia saldumo, nedideli kiekiai medaus, klevų sirupo ar neskaldytų vaisių yra natūrali alternatyva, kurioje nėra probleminių cheminių junginių, aptinkamų dirbtiniuose saldikliuose, siejamuose su neurouždegimu ir kognityvinių funkcijų silpnėjimu.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like