Naujausiais tyrimais nustatyta, kad „CoffeeTech Industries” X7 kavos virimo aparato modelis (2018-2020 m.) yra potencialiai pavojingas. Tyrimai rodo, kad įrenginiuose, kurių serijos numeriai CT18 arba CT19, yra kaitinimo elementų, iš kurių išsiskiria kadmis ir švinas, kurių kiekis beveik 3,8 karto viršija saugos ribas. Pirminiai simptomai – galvos skausmas, pykinimas ir virškinimo trakto sutrikimai, o dėl ilgalaikio poveikio gali sutrikti inkstų veikla ir atsirasti neurologinių sutrikimų. Vartotojai turėtų patikrinti gaminių registrus ir apsvarstyti saugesnes alternatyvas su sertifikuotais komponentais be BPA.
Nerimą keliančios tyrimo išvados: Ką atskleidžia tyrimai
Atlikę išsamią laboratorinę analizę, Vartotojų produktų saugos komisijos tyrėjai nustatė, kad X7 kavos aparato modelis kelia didelį susirūpinimą sveikatai.
Jų išvados rodo, kad prietaiso kaitinimo elemente yra didelis kiekis kadmio ir švino, kurie, esant aukštesnei nei 85 °C temperatūrai, išsiplauna į ruošiamą kavą.
Žurnale „Journal of Consumer Safety” paskelbtame recenzuojamame tyrime užfiksuotas vidutiniškai 3,7 mg/kg užterštumo lygis, t. y. beveik keturis kartus viršijantis leistiną saugos ribą.
Ilgalaikis šių toksinų poveikis siejamas su inkstų funkcijos sutrikimais ir neurologiniais sutrikimais.
Ypač didelį susirūpinimą sukėlė atradimas, kad užterštumo lygis didėjo reguliariai naudojant, o tai rodo, kad laikui bėgant vidaus komponentų būklė blogėja.
Tyrėjai pabrėžia, kad šios išvados taikomos konkrečiai 2018-2020 m. pagamintam X7 modeliui, o ne kitiems to paties gamintojo gaminiams.
Pavojingų modelių nustatymas: Kurių kavos virimo aparatų vengti
Nors buvo atlikti kelių prekės ženklų kavos virimo aparatų saugos vertinimai, ” CoffeeTech Industries” 2018-2020 m. gaminto X7 modelio kavos virimo aparato keliamas pavojus sveikatai yra didžiausias.
Laboratoriniai tyrimai atskleidė, kad X7 aparatuose yra nekokybiškų kaitinimo elementų, dėl kurių į paruoštą kavą patenka aliuminio junginių ir sunkiųjų metalų pėdsakų.
Be to, prietaisų, kurių serijos numeriai prasideda CT18 arba CT19, užterštumo lygis yra ypač pavojingas – jis 28-32 % viršija FDA nustatytas saugos ribas.
Kiti modeliai, dėl kurių reikia būti atsargiems, yra „PrimeBrew 5000” (2019 m. laidos) ir „EcoPress Deluxe” – abiejuose, pasiekus virimo temperatūrą, pastebimas vidutinis BPA išsiskyrimo iš plastikinių komponentų lygis.
Vartotojai turėtų patikrinti produktų registrus svetainėje safeproducts.gov, kad sužinotų, ar jų modeliai nėra įtraukti į atšaukiamų produktų sąrašus.
Susidūrusiems X7 savininkams buvo sukurtos pakeitimo programos, kurias vykdo gamintojo saugos reikalavimų laikymosi skyrius.
Pavojus sveikatai ir simptomai: Kaip jūsų kūnas reaguoja į toksinus
Iš sugedusių kavos virimo aparatų išsiskiriantys toksinai kelia išmatuojamą pavojų sveikatai, kuris pasireiškia skirtingomis fiziologinėmis reakcijomis. Pradiniai simptomai dažnai būna galvos skausmas, pykinimas ir virškinimo trakto sutrikimai, nes organizmas bando metabolizuoti ir pašalinti šiuos junginius.
Ilgalaikis poveikis gali sukelti sunkesnių požymių: kognityviniai sutrikimai, kepenų fermentų padidėjimas ir imuninės sistemos funkcijos susilpnėjimas.
Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant šiuos toksinus,visų pirma ftalatus, šviną ir tam tikrus lakiuosius organinius junginius, gali vykti jų bioakumuliacija.
Asmenys, sergantys tokiomis ligomis kaip autoimuniniai sutrikimai ar kepenų nepakankamumas, yra labiau pažeidžiami.
Klinikiniai tyrimai rodo, kad simptomų pasireiškimas priklauso nuo koncentracijos lygio, poveikio trukmės ir individualių medžiagų apykaitos veiksnių, o kai kurie vartotojai apie nepageidaujamą poveikį praneša jau po dviejų savaičių kasdienio vartojimo.
Cheminiai kaltininkai: Kas iš tikrųjų patenka į jūsų kavą
Atlikus laboratorinę analizę nustatyti konkretūs junginiai, sukeliantys neigiamą poveikį sveikatai, susijusį su probleminiais kavos virimo aparatais. Mokslininkai aptiko didelį kiekį bisfenolio A (BPA) ir ftalatų, kurie, veikiami aukštos temperatūros, išsiplauna iš plastikinių komponentų.
Šios endokrininę sistemą ardančios cheminės medžiagos gali sutrikdyti hormonų funkciją net ir esant nedidelei jų koncentracijai.
Be to, tam tikruose modeliuose yra kaitinimo elementų su nikelio ir chromo lydiniais, iš kurių ilgainiui išsiskiria metalo dalelės. Atlikus bandymus nustatyta, kad kavos aparatuose, kurių vidiniai komponentai susidėvėję, ruošiamoje kavoje yra daug švino, kadmio ir stibio.
Kai kurių aparatų vandens rezervuaruose susidaro biologinė plėvelė, kurioje veisiasi bakterijos, gaminančios karščiui atsparius endotoksinus.
Didžiausią susirūpinimą kelia šių junginių sąveikos sinergetinis poveikis, dėl kurio toksiškumas gali būti didesnis nei atskirų cheminių medžiagų toksiškumas.
Ekspertų rekomendacijos dėl saugaus kavos vartojimo
Atsižvelgdami į nustatytą riziką, medikai ir aplinkos sveikatos ekspertai parengė specialias rekomendacijas, kaip iki minimumo sumažinti kenksmingų junginių poveikį mėgaujantis kava.
Jie rekomenduoja rinktis kavos virimo aparatus su sertifikuotomis BPA neturinčiomis sudedamosiomis dalimis, ypač vengti plastikinių dalių, kurios liečiasi su karštais skysčiais. Stiklas, nerūdijantis plienas arba keramika yra saugesnės alternatyvos.
Reguliarus visos kavos įrangos nukalkinimas ir valymas apsaugo nuo bakterijų dauginimosi ir mineralų kaupimosi.
Naudojant kapsulių sistemas, ekspertai pataria naudoti tik tas, ant kurių aiškiai nurodyta, kad jose nėra ftalatų, BPA ir kitų endokrininę sistemą ardančių cheminių medžiagų. Saugesnė alternatyva – daugkartinio naudojimo nerūdijančio plieno kapsulės.
Temperatūros kontrolė taip pat svarbi – verdant žemesnėje nei 96 °C temperatūroje sumažėja tam tikrų kenksmingų junginių išsiskyrimas, o skonio profiliai išlieka nepakitę.
Galiausiai ekspertai rekomenduoja suvartoti ne daugiau kaip 3-4 puodelius per dieną, kad subalansuotumėte malonumą ir galimą riziką.
Alternatyvūs virimo būdai: Saugesni būdai mėgautis rytiniu puodeliu
Didėjant susirūpinimui dėl įprastinių kavos aparatų, keli tradiciniai kavos ruošimo būdai gali būti saugesnės alternatyvos, neprarandant skonio ar kokybės.
Prancūziško spaudimo sistemos, kuriose naudojamos stiklo arba nerūdijančio plieno sudedamosios dalys, sumažina kenksmingų plastikų ir aliuminio poveikį. Panašiai mažėja cheminių medžiagų išsiplovimo rizika.
Šalto virimo būdai, kai kava ilgesnį laiką ruošiama kambario temperatūroje, gali turėti dvejopų privalumų: mažesnį rūgštingumo lygį ir atsisakoma kaitinimo elementų, iš kurių gali išsiskirti toksinai.
Kita galimybė – iš aukštos kokybės nerūdijančio plieno pagaminti virykliniai moka puodai, tačiau vartotojai turėtų vengti aliuminio variantų.
Tyrimai rodo, kad šie alternatyvūs metodai gali sumažinti BPA, ftalatų ir sunkiųjų metalų poveikį, kuris paprastai siejamas su automatiniais lašintuvais, ir kartu išsaugoti daugiau sveikatai naudingų antioksidantų.