Mokslininkai įvardija maisto produktus, sukeliančius širdies ligas

heart disease inducing foods

Mokslininkai įspėja, kad vartojant perdirbtą mėsą, saldžius gėrimus, transriebalus, daug natrio turinčius maisto produktus ir rafinuotus angliavandenius kyla didesnė širdies ligų rizika. Šie kaltininkai kenkia kraujagyslėms, skatina uždegimus ir sutrikdo medžiagų apykaitos procesus.

Perdirbta mėsa 42 % padidina širdies ligų riziką, o saldūs gėrimai ir transriebalai sutrikdo cholesterolio pusiausvyrą. Jūsų lėkštė atlieka labai svarbų vaidmenį širdies ir kraujagyslių sveikatai – sekite naujienas, kad sužinotumėte daugiau apsaugos strategijų.

Perdirbta mėsa ir širdies ir kraujagyslių rizika

Nors perdirbta mėsa jau seniai yra pagrindinė daugelio mitybos raciono dalis, vis dažniau pripažįstama, kad ji turi didelę įtaką širdies ligų rizikai. Didelis natrio kiekis, konservantai ir sotieji riebalai šiuose maisto produktuose gali smarkiai padidinti tikimybę susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Tyrimai rodo, kad perdirbtos mėsos, tokios kaip šoninė, dešra ir delikatesai, vartojimas iki 42 % padidina širdies ligų riziką. Kaip konservantai naudojami nitratai ir nitritai gali pažeisti kraujagyslių sieneles, o per didelis druskos kiekis skatina aukštą kraujospūdį.

Ekspertai rekomenduoja riboti perdirbtos mėsos vartojimą, kad sumažintumėte galimą pavojų širdies sveikatai. Jei nerimaujate dėl savo širdies ir kraujagyslių gerovės, apsvarstykite galimybę pakeisti šiuos maisto produktus liesais baltymais, žuvimi ir augalinės kilmės alternatyviais produktais, kurie palaiko širdies sveikatą ir bendrą mitybą.

Paslėpti saldžiųjų gėrimų pavojai

Nors cukrumi saldinti gėrimai gali atrodyti nekenksmingi, iš tikrųjų jie stipriai prisideda prie širdies ligų rizikos. Reguliariai vartodami šiuos gėrimus organizmą užtvindote kalorijų pertekliumi ir rafinuotu cukrumi, kuris gali labai padidinti trigliceridų kiekį ir uždegimo žymenis.

Tyrimai nuolat rodo, kad asmenys, kasdien geriantys daug saldžiųjų gėrimų, turi gerokai didesnę tikimybę susirgti širdies ir kraujagyslių komplikacijomis. Šie gėrimai ne tik prideda tuščių kalorijų, bet ir aktyviai trikdo medžiagų apykaitos procesus, didina kraujospūdį ir skatina atsparumą insulinui.

Gazuoti gėrimai, energiniai gėrimai ir saldintos arbatos gali greitai padidinti nutukimo, diabeto ir širdies ligų riziką. Keisdami šiuos gėrimus vandeniu, nesaldinta arbata ar gazuotu vandeniu, aktyviai apsaugosite savo širdies ir kraujagyslių sveikatą ir sumažinsite galimą ilgalaikę medicininę riziką.

Transriebalai: tylusis širdies naikintojas

Transriebalai: tylusis širdies naikintojas

Kaip ir saldūs gėrimai, transriebalai yra dar viena mitybos grėsmė širdies sveikatai, apie kurią dažnai nutylima. Šie dirbtiniai riebalai, dažniausiai randami perdirbtuose maisto produktuose, gali gerokai padidinti širdies ligų riziką, nes didina kenksmingo MTL cholesterolio kiekį ir mažina apsauginį DTL cholesterolio kiekį.

Transriebalų paprastai rasite supakuotuose užkandžiuose, keptuose maisto produktuose, kepiniuose ir kai kuriuose margarinuose. Jie susidaro vykstant hidrinimo procesui, kurio metu skystas aliejus paverčiamas kietaisiais riebalais. Tyrimai rodo, kad net ir nedideli jų kiekiai gali sukelti uždegimą ir pažeisti kraujagyslių sieneles.

Širdies asociacija rekomenduoja beveik nevartoti transriebalų. Atidžiai tikrinkite maisto produktų etiketes ir venkite produktų, kuriuose nurodyta „iš dalies hidrinta”, kad apsaugotumėte savo širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Daug natrio turintys maisto produktai ir kraujospūdis

Atsižvelgiant į didelę natrio įtaką širdies ir kraujagyslių sveikatai, daug natrio turintys maisto produktai gali nejučia padidinti kraujospūdį ir apkrauti širdį. Perdirbti maisto produktai, pavyzdžiui, šaldyti pietūs, konservuotos sriubos, mėsos gaminiai ir greitas maistas, garsėja dideliu natrio kiekiu. Dėl šių maisto produktų jūsų organizmas gali sulaikyti vandenį, todėl padidėja spaudimas kraujagyslių sienelėms ir širdis priversta dirbti sunkiau.

Amerikos širdies asociacija rekomenduoja per parą suvartoti ne daugiau kaip 2300 miligramų natrio, o daugumai suaugusiųjų rekomenduojama suvartoti 1500 miligramų natrio. Lėtinis didelio natrio kiekio vartojimas gali sukelti hipertenziją, kuri yra pagrindinis širdies priepuolių ir insulto rizikos veiksnys. Sumažinę perdirbtų maisto produktų vartojimą ir rinkdamiesi šviežius, sveikus ingredientus, gerokai sumažinsite širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Rafinuoti angliavandeniai ir metabolinis sindromas

Kadangi rafinuoti angliavandeniai sukelia greitus cukraus kiekio kraujyje šuolius, jie labai prisideda prie metabolinio sindromo ir širdies ligų rizikos. Vartojant tokius maisto produktus kaip balta duona, pyragaičiai ir saldūs gėrimai, sudaromos sąlygos pavojingiems medžiagų apykaitos pokyčiams.

Pagrindiniai pavojai:

  1. Atsparumas insulinui
  2. Padidėjęs uždegimas
  3. Didesnis trigliceridų kiekis

Šie perdirbti maisto produktai greitai virsta gliukoze ir apsunkina įprastus organizmo medžiagų apykaitos procesus. Jūsų kasa dirba viršvalandžius gamindama insuliną, todėl ilgainiui gali sumažėti jautrumas insulinui. Ilgainiui ši įtampa prisideda prie metabolinio sindromo – susirgimų, kurie smarkiai padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Tyrimai nuosekliai rodo, kad rafinuotus angliavandenius pakeitus viso grūdo produktais, liesais baltymais ir sudėtiniais angliavandeniais galima gerokai sumažinti tikimybę susirgti medžiagų apykaitos sutrikimais ir apsaugoti ilgalaikę širdies sveikatą.

Daug riebalų turintys pieno produktai ir širdies sveikata

Nors tradicinės mitybos rekomendacijos kadaise smerkė visus sočiuosius riebalus, nauji moksliniai tyrimai rodo, kad daug riebalų turintys pieno produktai nėra vienodai kenksmingi širdies sveikatai. Naujausi tyrimai parodė, kad nenugriebto pieno, sūrio ir jogurto poveikis širdies ir kraujagyslių sistemos rizikai yra nevienodas.

Norėtumėte suprasti, kad ne visi sotieji riebalai vienodai veikia jūsų širdį. Pilno riebumo piene yra kompleksinių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitamino K2 ir naudingų riebalų rūgščių, kurios iš tikrųjų gali apsaugoti širdies veiklą. Tačiau svarbiausia yra saikingumas. Vartojant per daug riebių pieno produktų, vis tiek gali padidėti cholesterolio kiekis ir padidėti širdies ir kraujagyslių sistemos apkrova.

Rinkdamiesi pieno produktus, apsvarstykite galimybę rinktis kuo mažiau perdirbtus. Rinkitės fermentuotus pieno produktus, pavyzdžiui, kefyrą ar jogurtą, kurie pasižymi probiotinėmis savybėmis. Suderinkite su kitais širdžiai naudingais maisto produktais ir pasikonsultuokite su gydytoju dėl individualių mitybos rekomendacijų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like