Mokslininkai atskleidžia: Juodasis ridikas gali būti pigiausias supermaistas, kurio nevalgote

affordable black radish superfood

Juodieji ridikai pasižymi išskirtine maistine verte už nedidelę įprasto supermaisto kainą. Mokslininkai pabrėžia įspūdingą vitamino C kiekį, unikalius sieros junginius ir kepenis palaikančias savybes. Kilogramas kainuoja nuo 1,50 iki 3,00 EUR, todėl jo kaina yra gerokai mažesnė nei populiarių supermaisto produktų, tokių kaip acai uogos (15-20 EUR) ir goji uogos (10-15 EUR), o nauda sveikatai yra panaši. Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad jos veiksmingos virškinimo, detoksikacijos ir imuninės sistemos palaikymo srityse. Ši nebrangi šakniavaisinė daržovė nusipelno daugiau dėmesio iš sveikata besirūpinančių vartotojų, siekiančių maksimalios maistinės grąžos.

Stebinantis juodojo ridiko maistingumo profilis

Potencija apibūdina juodąjį ridiką, dažnai nepastebimą šakninę daržovę, kuri pasižymi nepaprasta maistine verte. Šioje kryžmažiedėje daržovėje yra įspūdingas kiekis vitamino C, kurio 100 g porcijoje yra apie 30 % rekomenduojamos paros normos.

Reklama

Juodasis ridikas išsiskiria išskirtiniais sieros junginiais, ypač gliukozinolatais, kurie moksliniais tyrimais siejami su detoksikacijos palaikymu ir galimomis priešvėžinėmis savybėmis. Juose yra daug kalio, magnio ir geležies, o kalorijų kiekis minimalus – tik 84 kJ vienoje porcijoje.

Daržovėse esančios skaidulos gerina virškinimą ir padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. Be to, juoduosiuose ridikuose yra unikalių antioksidantų, kovojančių su oksidaciniu stresu.

Skirtingai nuo brangesnių supermaisto produktų, juodieji ridikai yra nebrangūs ir ištisus metus prieinami daugumoje rinkų, todėl jų išskirtinės maistinės savybės prieinamos beveik visiems vartotojams.

Reklama

Kaip juodieji ridikėliai palaiko kepenų sveikatą ir detoksikaciją

Juodieji ridikai išsiskiria tarp natūralių kepenų palaikymo priemonių dėl savo stiprių junginių, kurie suaktyvina detoksikacijos kelius. Juodajame ridike esantys gliukozinolatai skatina fermentų, padedančių kepenims neutralizuoti ir pašalinti iš organizmo toksinus, gamybą.

Tyrimai rodo, kad juodųjų ridikų ekstraktas skatina tulžies gamybą, palengvina riebalų skaidymą ir gerina bendrą virškinimą. Pagerėjęs tulžies tekėjimas padeda efektyviau šalinti atliekas iš kepenų, todėl sumažėja organo toksinė našta.

Tyrimai taip pat rodo, kad juodajame ridike yra mirozinazės – fermento, kuris gliukozinolatus paverčia biologiškai aktyviais junginiais, pasižyminčiais antioksidacinėmis savybėmis.

Reklama

Šie antioksidantai apsaugo kepenų ląsteles nuo oksidacinės pažaidos ir palaiko I ir II fazės detoksikacijos procesus,t. y. pagrindinius organizmo mechanizmus, skirtus kenksmingoms medžiagoms perdirbti ir paruošti jas pašalinimui.

Juodieji ridikai ir populiarūs supermaistai: Juodieji ridikėliai: kainų palyginimas.

Nors juodųjų ridikų nauda sveikatai yra įspūdinga, ši šakniavaisinė daržovė iš tiesų išsiskiria tuo, kad, palyginti su kitais maistingųjų medžiagų turinčiais maisto produktais, yra itin prieinama.

Rinkos analizė parodė, kad juodasis ridikas paprastai kainuoja nuo 1,50 iki 3,00 EUR už kilogramą, t. y. gerokai mažiau nei tokie populiarūs supermaisto produktai kaip acai uogos (15-20 EUR už kilogramą), goji uogos (10-15 EUR už kilogramą) ar quinoa (4-8 EUR už kilogramą).

Reklama

Net lyginant su prieinamesniais supermaistais, tokiais kaip lapiniai kopūstai (2,50-4,00 EUR už kilogramą) ar mėlynės (4-6 EUR už kilogramą), juodieji ridikai išlieka nepaprastai ekonomiški.

Šis ekonomiškumas yra ypač vertingas, atsižvelgiant į jo koncentruotą maistingumą, kurį sudaro gliukozinolatai, vitaminas C ir įvairūs mineralai.

Sveikata besirūpinantiems vartotojams, kurių biudžetas ribotas, juodieji ridikai suteikia išskirtinę investicijų grąžą, nes jų maistingumas yra aukščiausios kokybės ir kainuoja tik nedidelę dalį madingesnių alternatyvų kainos.

Reklama

Moksliniais tyrimais patvirtinta nauda virškinimo ir imuninei sveikatai

Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai patvirtino tradicinius teiginius apie juodojo ridiko gydomąsias savybes, ypač susijusias su virškinimo ir imuninės sistemos veikla. Tyrimai rodo, kad juodajame ridike yra gliukozinolatų, kurie skatina tulžies gamybą ir kepenų fermentų veiklą, gerina virškinimą ir maistinių medžiagų įsisavinimą.

2018 m. žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry” paskelbtame tyrime įrodyta, kad juodojo ridiko ekstraktas, palyginti su kontrolinėmis grupėmis, iki 30 % sumažina uždegimo žymenis. Be to, didelis vitamino C kiekis – maždaug 25 % daugiau nei apelsinuose pagal svorį – palaiko imuninių ląstelių gamybą ir funkciją.

Klinikiniais tyrimais taip pat nustatyta, kad juodasis ridikas pasižymi antimikrobinėmis savybėmis prieš įprastus ligų sukėlėjus, įskaitant E. coli ir H. pylori, o mokslininkai šį poveikį sieja su rafanino junginiu.

Reklama

Šie moksliniai duomenys paaiškina, kodėl tradicinės medicinos sistemos visame pasaulyje jau seniai vertina šią nebrangią šakninę daržovę sveikatai palaikyti.

Paprasti būdai, kaip įtraukti juoduosius ridikėlius į kasdienę mitybą

Nepaisant stipraus skonio, juoduosius ridikėlius galima įtraukti į kasdienį maistą keliais paprastais paruošimo būdais. Susmulkinus žalius juoduosius ridikėlius į salotas ar mišraines, jie įgauna pipirinį traškumą, o apkepinus su alyvuogių aliejumi jų aštrumas sušvelnėja, o saldumas padidėja.

Daugelis kulinarijos ekspertų rekomenduoja marinuoti juodojo ridiko griežinėlius, kad jie pikantiškai papildytų sumuštinius ar mėsos gaminius. Tiems, kurie jautriai reaguoja į intensyvų ridikėlių skonį, nedidelius jų kiekius į maišykite į kokteilius su saldžiais vaisiais, kurie veiksmingai užmaskuoja aštrumą ir išlaiko maistinę vertę.

Reklama

Tradiciniai europietiški preparatai – tarkuoti juodąjį ridiką ir maišyti su medumi, taip sukuriant natūralią priemonę nuo kvėpavimo takų ligų. Šią daržovę taip pat galima išspausti sultis, supjaustyti plonais griežinėliais ir gaminti traškučius arba dėti į sriubas kaip stipraus skonio pagrindą.

Net lapai yra valgomi ir gali būti troškinami kaip ir kiti žalumynai.

Kodėl ši nebrangi šakniavaisinė daržovė vis dar nepakankamai vertinama

Juodasis ridikas, nepaisant visų jo maistinių savybių ir kulinarinio universalumo, vis dar nėra įtrauktas į pirkinių sąrašus ir pietų stalus visoje Šiaurės Amerikoje. Šį nepakankamą vertinimą lemia keletas veiksnių, įskaitant ribotą prieinamumą didžiuosiuose prekybos centruose ir nežinojimą apie paruošimo būdus.

Reklama

Skirtingai nuo švelnesnių raudonųjų ridikėlių, juodieji ridikėliai pasižymi aštresniu skoniu, kuris gali išgąsdinti pirmą kartą besirenkančius vartotojus. Daugelis pirkėjų aplenkia šią šakninę daržovę dėl jos bauginančios išvaizdos – tamsios išorės ir neįprastos formos – nežinodami apie išskirtinę jos naudą sveikatai.

Be to, šiuolaikinė rinkodara retai atkreipia dėmesį į juoduosius ridikėlius, o didžiausią dėmesį skiria madingesniems supermaistui, iš kurio gaunamas didesnis pelnas. Vartotojų švietimo apie jo įperkamumą ir maistingumą trūkumas dar labiau prisideda prie jo nežinomybės, nors įrodymai rodo, kad jo nauda sveikatai yra panaši į brangesnių alternatyvų.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like