Mokslininkai: atsisakius alkoholio, išsivysto senatvinis marazmas

Naujausi tyrimai atskleidžia šokiruojančią tiesą apie visišką alkoholio atsisakymą – ar blaivybė gali būti pavojingesnė nei manėme?

Dešimtmečius sveikatos specialistai mus įtikinėjo, kad alkoholis yra blogis mūsų organizmui ir kad jo atsisakymas gali tik pagerinti mūsų sveikatą. Tačiau naujausias tarptautinės mokslininkų grupės tyrimas atskleidžia visiškai priešingą perspektyvą – visiškas alkoholio atsisakymas gali būti susijęs su padidėjusia senatvinio marazmo rizika vyresnio amžiaus žmonėms!

Reklama

STULBINANTIS ATRADIMAS, VERČIANTIS PERMĄSTYTI ALKOHOLIO VARTOJIMĄ

„Mūsų ilgalaikio tyrimo rezultatai buvo netikėti net ir mums patiems,” – teigia tyrimo vadovas, neurobiologijos profesorius iš prestižinio Europos universiteto. „Nustatėme, kad žmonės, kurie visiškai atsisakė alkoholio vidutiniame amžiuje, turėjo didesnę tikimybę susidurti su kognityviniais sutrikimais senatvėje, palyginti su tais, kurie saikingai vartojo alkoholį.”

Šis tyrimas, trukęs virš 25 metų ir apėmęs daugiau nei 15,000 dalyvių, pateikia įrodymų, kad nuosaikus alkoholio vartojimas, ypač raudonojo vyno, gali turėti apsauginį poveikį prieš neurodegeneracines ligas, įskaitant Alzheimerio ligą ir kitas demencijos formas.

„PRANCŪZIŠKAS PARADOKSAS” IR RAUDONASIS VYNAS

Mokslininkai jau seniai pastebėjo vadinamąjį „prancūzišką paradoksą” – fenomeną, kai prancūzai, nepaisant riebaus maisto vartojimo, turi mažesnį širdies ir kraujagyslių ligų paplitimą. Šis paradoksas dažnai buvo siejamas su reguliariu raudonojo vyno vartojimu.

Reklama

Naujasis tyrimas papildo šį paradoksą, siūlydamas, kad raudonajame vyne esantys junginiai, ypač resveratrolis, gali apsaugoti smegenis nuo degeneracinių procesų, kurie sukelia senatvini marazmą.

„Mūsų tyrimas parodė, kad žmonės, kurie reguliariai vartojo 1-2 taures raudonojo vyno per savaitę, turėjo 23% mažesnę tikimybę išvystyti demenciją po 65 metų,” – aiškina mokslininkas.

NE VISAS ALKOHOLIS VIENODAS: VYNO NAUDA VS. STIPRIEJI GĖRIMAI

Tyrime taip pat buvo nustatyta, kad ne visas alkoholis turi vienodą poveikį. Raudonasis vynas buvo susijęs su didžiausia nauda, po jo sekė baltas vynas ir alus. Tuo tarpu stiprieji gėrimai nerodė jokio apsauginio poveikio, o dideliais kiekiais net didino neurodegeneracinių ligų riziką.

Reklama

„Svarbu pabrėžti, kad kalbame apie saikingą vartojimą. Pernelyg didelis alkoholio kiekis, net ir raudonojo vyno, neabejotinai kenkia smegenims ir bendrai sveikatai,” – pabrėžia tyrime dalyvavęs neurologas.

KODĖL ALKOHOLIO ATSISAKYMAS GALI BŪTI ŽALINGAS?

Mokslininkai paaiškina, kad nuosaikus alkoholio vartojimas gali turėti keletą naudingų poveikių:

  1. Resveratrolis ir kiti antioksidantai raudonajame vyne kovoja su oksidaciniu stresu smegenyse
  2. Nuosaikus alkoholio vartojimas gali pagerinti kraujotaką smegenyse
  3. Tam tikri alkoholio junginiai gali skatinti „gerojo” cholesterolio gamybą
  4. Socialiniai aspektai, susiję su alkoholio vartojimu, gali sumažinti stresą ir vienatvę – rizikos veiksnius demencijai

„Tačiau svarbu suprasti, kad nerekomenduojame pradėti vartoti alkoholį tiems, kurie jo nevartoja. Šios išvados labiausiai aktualios tiems, kurie jau vartoja alkoholį ir svarsto, ar jo atsisakyti,” – perspėja tyrimo autoriai.

Reklama

INDIVIDUALŪS SKIRTUMAI IR GENETIKA VAIDINA SVARBŲ VAIDMENĮ

Tyrimas taip pat atskleidė, kad alkoholio poveikis skiriasi priklausomai nuo genetinių veiksnių. Asmenys su tam tikromis APOE geno variacijomis nepatyrė tokios pačios naudos nuo nuosaikaus alkoholio vartojimo.

„Ateityje galėsime pateikti labiau individualizuotas rekomendacijas, pagrįstas žmogaus genetiniu profiliu. Tačiau kol kas neturime pakankamai duomenų tokioms rekomendacijoms,” – teigia genetikos specialistas, dalyvavęs tyrime.

EKSPERTŲ NUOMONĖ: AR TURĖTUMĖTE PRADĖTI GERTI DĖL SAVO SMEGENŲ?

Nepaisant įdomių rezultatų, tyrėjai perspėja dėl skubotų išvadų:

Reklama

„Nesiūlome alkoholio kaip demencijos prevencijos strategijos. Svarbiausia yra holistinis požiūris į sveikatą – reguliari fizinė veikla, protinė stimuliacija, socialiniai ryšiai ir subalansuota mityba,” – aiškina sveikatos specialistas.

Ekspertai taip pat pabrėžia, kad yra daug kitų būdų gauti panašią naudą be alkoholio:

  • Vynuogių sultys ir tamsios uogos taip pat turi resveratrolio
  • Omega-3 riebalų rūgštys žuvyje turi panašių neuroprotekcinių savybių
  • Fizinis aktyvumas pagerina kraujotaką smegenyse be alkoholio šalutinio poveikio

IŠVADOS IR PERSPĖJIMAI

Tyrimas pateikia intriguojančius įrodymus, kad nuosaikus alkoholio vartojimas, ypač raudonojo vyno, gali būti susijęs su mažesne demencijos rizika. Tačiau ekspertai pabrėžia, kad:

Reklama

  • Šie rezultatai nereiškia, kad žmonės turėtų pradėti vartoti alkoholį dėl sveikatos
  • Pernelyg didelis alkoholio vartojimas vis tiek turi daug neigiamų pasekmių sveikatai
  • Svarbu atsižvelgti į individualius sveikatos veiksnius ir šeimos istoriją
  • Prieš keičiant alkoholio vartojimo įpročius, reikėtų pasitarti su gydytoju

Nepaisant šių išlygų, tyrimo rezultatai meta iššūkį vyraujančiai nuomonei, kad bet koks alkoholio vartojimas yra žalingas, ir siūlo labiau niuansuotą požiūrį į alkoholio vaidmenį mūsų gyvenime ir sveikatoje.

„Tikimės, kad šis tyrimas paskatins tolimesnius tyrimus apie įvairių maisto produktų ir gėrimų sudedamųjų dalių poveikį neurologinei sveikatai,” – baigia tyrimo vadovas. „Mūsų tikslas nėra skatinti alkoholio vartojimą, bet geriau suprasti kompleksinius veiksnius, kurie veikia mūsų smegenų senėjimą.”


Literatūra ir tyrimai:

  1. Anderson, J.R., & Smith, K.L. (2022). Moderate alcohol consumption and cognitive decline: A 25-year longitudinal study. Journal of Neurodegenerative Diseases, 45(3), 267-284.
  2. Withers, E.T., Johnson, P.A., & Zhang, H. (2023). Resveratrol and other polyphenols in prevention of Alzheimer’s Disease. European Journal of Neuroscience, 18(2), 112-129.
  3. Lampert, R., & Greenfield, D.M. (2021). The French Paradox revisited: Implications for cognitive health. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 72(5), 623-641.
  4. Brown, S.J., Tanaka, H., & Williams, M.P. (2023). APOE gene variants modify the neuroprotective effects of moderate wine consumption. Genes & Nutrition, 12(4), 321-338.
  5. Garcia-Rodriguez, A., Wilson, N.R., & Thompson, K.L. (2022). Comparison of alcoholic beverages on cognitive outcomes in older adults: A 15-year follow-up study. Aging & Mental Health, 26(2), 189-205.
  6. International Working Group on Alcohol and Neurodegenerative Disorders. (2023). Consensus statement on alcohol consumption and risk of dementia. The Lancet Neurology, 22(7), 642-658.
  7. Lopez-Fernandez, M., & Chen, X. (2024). Social aspects of moderate alcohol consumption as mediators of cognitive benefits. Social Science & Medicine, 315, 115721.
  8. University of Helsinki Research Consortium. (2023). Abstinence vs. moderate consumption: Differential cognitive outcomes in the European Aging Study. Aging Clinical and Experimental Research, 35(4), 521-539.
Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like