Kiaušiniai jau ilgą laiką yra neatsiejama daugelio žmonių mitybos dalis. Jie yra puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis, tačiau mitybos specialistai atkreipia dėmesį į potencialius pavojus, susijusius su virtų kiaušinių vartojimu. Šiame straipsnyje aptarsime, kokie rizikos veiksniai slypi už šio iš pažiūros nekenksmingo maisto produkto.
Salmonelės rizika netinkamai išvirtuose kiaušiniuose
Vienas didžiausių pavojų, susijusių su kiaušinių vartojimu, yra salmonelės bakterijos. Nors virinimas paprastai sunaikina šias bakterijas, nepakankamai išvirti kiaušiniai gali kelti rimtą riziką. Mitybos ekspertai pabrėžia, kad kiaušinius būtina virti mažiausiai 8-10 minučių, kad būtų užtikrintas visiškas bakterijų sunaikinimas.
„Mūsų laboratorijoje atlikti tyrimai parodė, kad net po 6 minučių virimo kai kuriuose kiaušiniuose vis dar galima aptikti gyvybingų salmonelės bakterijų, ypač jei kiaušinis buvo užkrėstas prieš virimą,” – teigia vienas mitybos mokslų instituto tyrėjas.
Salmonelės infekcija gali sukelti tokius simptomus kaip karščiavimas, viduriavimas, pilvo skausmai ir vėmimas. Kai kuriems žmonėms, ypač turintiems silpnesnę imuninę sistemą, vaikams ir vyresnio amžiaus asmenims, ši infekcija gali būti ypač pavojinga.
Ilgai laikomi virti kiaušiniai ir bakterijų dauginimasis
Kitas rizikos veiksnys yra susijęs su virtų kiaušinių laikymu. Mitybos specialistai įspėja, kad ilgai kambario temperatūroje laikomi virti kiaušiniai tampa puikia terpe bakterijoms daugintis.
„Virti kiaušiniai neturėtų būti laikomi kambario temperatūroje ilgiau nei dvi valandas. Po to jie tampa pavojingi dėl potencialaus bakterijų dauginimosi,” – aiškina vienas maisto saugos ekspertas.
Šaldytuve laikomi virti kiaušiniai išlieka saugūs vartoti iki septynių dienų, tačiau svarbu juos laikyti originalioje pakuotėje arba uždarame inde, kad būtų išvengta kryžminės taršos su kitais maisto produktais.
Alergijos ir netoleravimas
Kiaušiniai yra vienas dažniausių alergenų pasaulyje. Mitybos specialistai pabrėžia, kad kiaušinių alergija gali pasireikšti įvairiais simptomais – nuo lengvo odos išbėrimo iki gyvybei pavojingos anafilaksinės reakcijos.
„Dažnai žmonės mano, kad jei jie toleruoja virtus kiaušinius, jie nėra alergiški kiaušiniams. Tačiau tai nėra tiesa. Kai kurie asmenys reaguoja tik į žalius kiaušinius, bet yra nemažai tokių, kurie negali vartoti jokia forma paruoštų kiaušinių,” – aiškina alergologijos centro specialistas.
Be alergijų, kai kurie žmonės gali patirti kiaušinių netoleravimą, kuris pasireiškia virškinimo sutrikimais, tokiais kaip pilvo pūtimas, diegliai ar viduriavimas.
Cholesterolio kiekis ir širdies ligos
Ilgą laiką buvo manoma, kad kiaušiniai, dėl juose esančio cholesterolio, yra pavojingi širdies sveikatai. Nors naujausi tyrimai rodo, kad šis ryšys nėra toks tiesioginis, kaip anksčiau manyta, mitybos specialistai vis dar rekomenduoja atsargumą.
„Žmonėms, turintiems aukštą cholesterolio kiekį kraujyje ar širdies ir kraujagyslių ligas, reikėtų apriboti kiaušinių vartojimą iki 3-4 vienetų per savaitę,” – rekomenduoja kardiologijos centro dietologas.
Virti kiaušiniai, nors ir laikomi sveikesniu pasirinkimu nei kepti, vis tiek turi reikšmingą kiekį cholesterolio, kuris gali būti rizikingas tam tikroms žmonių grupėms.
Tinkama higiena ruošiant kiaušinius
Mitybos ekspertai pabrėžia, kad tinkama higiena ruošiant kiaušinius yra ypač svarbi. Netgi virti kiaušiniai gali tapti pavojingi dėl netinkamo tvarkymo.
„Po kiaušinių virimo būtina kruopščiai nusiplauti rankas, valyti visus paviršius, su kuriais lietėsi žali kiaušiniai, ir nenaudoti tų pačių indų žaliems ir jau paruoštiems kiaušiniams,” – pataria maisto saugos specialistas.
Išvados
Nors virti kiaušiniai yra maistinga ir vertinga maisto dalis, svarbu žinoti potencialius pavojus ir laikytis saugaus maisto ruošimo taisyklių. Mitybos specialistai rekomenduoja:
- Virti kiaušinius pakankamai ilgai (8-10 minučių)
- Laikyti virtus kiaušinius šaldytuve ne ilgiau kaip septynias dienas
- Būti atsargiems, jei turite kiaušinių alergiją ar netoleravimą
- Riboti kiaušinių vartojimą, jei turite aukštą cholesterolio kiekį ar širdies ir kraujagyslių ligas
- Laikytis tinkamos higienos ruošiant kiaušinius
Laikantis šių rekomendacijų, galima saugiai mėgautis virtais kiaušiniais ir jų teikiama nauda sveikatai.