Manguose yra svarbiausių vitaminų, kurie gali labai sustiprinti jūsų imuninę sistemą. Viename mango yra daugiau kaip 70 % vitamino C, kuris padeda skatinti baltųjų kraujo kūnelių gamybą ir kovoti su infekcijomis. Juose taip pat gausu beta karoteno, kuris virsta vitaminu A, būtinu gleivinės barjerams prieš patogenus palaikyti. Be to, manguose yra antioksidantų, pavyzdžiui, vitamino E, kurie apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso. Didelis maistinių skaidulų kiekis juose taip pat skatina žarnyno sveikatą– itin svarbią imuninės sistemos veiklai. Įtraukti mangus į savo mitybą gali būti paprasta ir skanu, o apie jų naudą sveikatai galima sužinoti kur kas daugiau.
Mangų maistingumas
Mangai ne tik skanūs; juose taip pat gausu svarbiausių maistinių medžiagų, kurios gali padėti jūsų imuninei sistemai. Užkąsdami prinokusį mangą mėgaujatės vaisiais, kuriuose gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Viena iš išskirtinių mangų savybių – didelis vitamino C kiekis, kuris atlieka svarbų vaidmenį stiprinant imuninę apsaugą. Vienas mangas gali suteikti daugiau kaip 70 % šio svarbaus vitamino rekomenduojamos paros normos.
Be vitamino C, manguose yra beta karotino, antioksidanto, kurį jūsų organizmas paverčia vitaminu A, būtinu sveikai odai ir gleivinių membranoms palaikyti – pirmajai organizmo gynybos linijai nuo ligų sukėlėjų. Juose taip pat yra nedidelis kiekis vitamino E ir kelių B grupės vitaminų, kurie prisideda prie bendros sveikatos ir imuninės sistemos veiklos.
Be to, mangai yra maistinių skaidulų, kurios palaiko žarnyno sveikatą, šaltinis. Sveikas žarnynas yra labai svarbus gerai veikiančiai imuninei sistemai, nes jame yra didelė dalis imuninių ląstelių.
Imunitetui būtini vitaminai
Kai kalbama apie imuninės sistemos palaikymą, tam tikri vitaminai atlieka nepakeičiamą vaidmenį palaikant jos veiksmingumą ir atsparumą.
Vitaminas C yra vienas iš labiausiai žinomų imunitetą stiprinančių medžiagų. Jis padeda stimuliuoti baltųjų kraujo kūnelių, kurie yra būtini kovojant su infekcijomis, gamybą. Vitamino C gausu manguose, kurie yra skanus būdas padidinti suvartojamo vitamino kiekį.
Vitaminas A yra dar viena svarbi imuninei sistemai maistinė medžiaga. Jis padeda išlaikyti gleivinės paviršių vientisumą, pvz., kvėpavimo takų, kurie yra barjeras, apsaugantis nuo patogenų. Manguose gausu beta karotino, vitamino A pirmtako, todėl jie yra puikus pasirinkimas gynybinėms funkcijoms stiprinti.
Vitaminas E taip pat prisideda prie imuninės sistemos stiprinimo. Jis veikia kaip antioksidantas, padedantis apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų ir palaikantis imuninį atsaką.
Įtraukdami mangus į savo mitybą ne tik gausite šių nepakeičiamų vitaminų, bet ir mėgausitės skaniu skanėstu, palaikančiu bendrą savijautą. Pirmenybę teikdami šiems vitaminams ir vartodami mangus, imatės aktyvių veiksmų, kad sustiprintumėte savo imuninės sistemos atsparumą.
Antioksidantai ir jų vaidmuo
Antioksidantai atlieka svarbų vaidmenį palaikant imuninę sistemą, nes kovoja su oksidaciniu stresu ir uždegimu organizme. Šie galingi junginiai neutralizuoja laisvuosius radikalus– nestabilias molekules, kurios gali pažeisti ląsteles ir sukelti lėtines ligas. Vartojant daug antioksidantų turinčius maisto produktus, pavyzdžiui, mangus, organizmui suteikiama priemonių, reikalingų apsisaugoti nuo oksidacinės žalos.
Manguose gausu įvairių antioksidantų, įskaitant vitaminą C, beta karotiną ir polifenolius. Tyrimai rodo, kad vitaminas C labai svarbus skatinant baltųjų kraujo kūnelių, kurie būtini kovojant su infekcijomis, gamybą.
Beta karotinas, vitamino A pirmtakas, padeda išlaikyti odos ir gleivinių ląstelių vientisumą ir tarnauja kaip barjeras prieš patogenus.
Įtraukdami mangus į savo mitybą ne tik gausite šių antioksidantų, bet ir skatinsite subalansuotą požiūrį į mitybą. Nors jie naudingi, svarbu prisiminti, kad antioksidantai geriausiai veikia kaip įvairios mitybos, kurioje gausu vaisių, daržovių ir neskaldytų grūdų, dalis.
Toks kruopštus požiūris garantuoja, kad nepasikliaujate tik vienu maisto šaltiniu, o stiprinate savo imuninę sistemą įvairiomis maistinėmis medžiagomis, kad pasiektumėte geriausią sveikatą.
Mangai ir žarnyno sveikata
Šimtmečius žmonės gėrėjosi mangais ne tik dėl jų skanaus skonio, bet ir dėl įspūdingos naudos sveikatai, ypač žarnyno sveikatai palaikyti. Manguose gausu maistinių skaidulų, kurios atlieka svarbų vaidmenį palaikant sveiką virškinimo sistemą. Skaidulinės medžiagos padeda reguliuoti žarnyno judesius, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo ir skatina bendrą žarnyno sveikatą.
Be to, manguose yra prebiotikų– medžiagų, kurios maitina gerąsias žarnyno bakterijas. Tokia žarnyno mikrobiotos pusiausvyra yra labai svarbi geriausiam virškinimui ir gali pagerinti maistinių medžiagų įsisavinimą. Tyrimai parodė, kad sveikas žarnynas gali turėti teigiamos įtakos imuninei sistemai, nuotaikai ir net svorio kontrolei.
Be to, manguose gausu svarbiausių vitaminų ir antioksidantų, įskaitant vitaminą C ir polifenolius. Šie junginiai gali padėti sumažinti žarnyno uždegimą ir taip dar labiau sustiprinti virškinimo sistemos sveikatą.
Mango įtraukimas į mitybą
Įtraukti mangus į savo mitybą – skanus būdas pagerinti bendrą sveikatą, ypač ištyrus jų naudą žarnyno sveikatai. Šie atogrąžų vaisiai yra universalūs, todėl juos lengva įtraukti į įvairius patiekalus ir užkandžius. Šviežiais mango griežinėliais galite mėgautis kaip greitu užkandžiu arba įmaišyti juos į salotas, kad pagyvintumėte jų skonį.
Įmaišykite mangus į kokteilius, kurių natūralus saldumas gali pakeisti pridėtinį cukrų. Taip pat galite naudoti mangų tyrę padažams ar marinatams, kad suteiktumėte unikalų skonį. Jei mėgstate kepti, pabandykite į keksiukus ar pyragus įmaišyti kubeliais supjaustyto mango, kad jie įgautų tropinį atspalvį.
Jei norite gaivinančio deserto, užšaldykite mangų gabalėlius ir sumaišykite juos į šerbetą. Be to, apsvarstykite galimybę mangus derinti su kitais imunitetą stiprinančiais maisto produktais, pavyzdžiui, špinatais ar jogurtu, kad gautumėte kuo daugiau maistinių medžiagų.
Atminkite, kad nors mangai yra maistingi, dėl juose esančio natūralaus cukraus svarbiausia yra saikingumas. Stenkitės juos įtraukti į subalansuotą mitybą kartu su įvairiais vaisiais ir daržovėmis. Taip ne tik mėgausitės jų skoniu, bet ir veiksmingai palaikysite savo imuninę sistemą.
Kita mango nauda sveikatai
Per visą istoriją mangai buvo vertinami ne tik dėl savo saldaus, sultingo skonio, bet ir dėl įspūdingos naudos sveikatai. Vienas iš svarbiausių privalumų – didelis antioksidantų kiekis. Turtingi tokiais junginiais kaip kvercetinas, beta karotenas ir įvairūs polifenoliai, mangai padeda kovoti su oksidaciniu stresu, kuris gali sukelti lėtines ligas.
Mangai taip pat palaiko virškinimo sistemos sveikatą. Juose yra maistinių skaidulų, kurios padeda reguliariai tuštintis ir skatina sveiką žarnyno mikrobiomą. Be to, juose esantys fermentai, pavyzdžiui, amilazė, padeda skaidyti angliavandenius, todėl geriau pasisavinamos maistinės medžiagos.
Be to, mangai gali padėti stiprinti širdies sveikatą. Juose esantys kalio ir magnio kiekiai padeda reguliuoti kraujospūdį, o juose esančios skaidulos gali sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Vitaminai A ir C taip pat palaiko odos sveikatą, skatina jos drėkinimą ir mažina senėjimo požymius.
Be to, vaisiuose esantys natūralūs cukrūs greitai suteikia energijos, todėl tai puikus užkandis prieš treniruotę arba po jos.