Maisto produktai, kuriuos mitybos ekspertai atsisako valgytiMitybos ekspertai paprastai vengia itin apdorotų mikrobangų krosnelės patiekalų, dirbtinių saldiklių, „sveikų” pusryčių dribsnių, perdirbtos mėsos ir mažo riebumo pagardintų jogurtų. Šiuose produktuose dažnai būna daug natrio, konservantų, tokių kaip BHA ir BHT, pridėtinio cukraus ir dirbtinių ingredientų, kurie gali sutrikdyti žarnyno sveikatą ir medžiagų apykaitą.
Daugelyje jų trūksta svarbiausių maistinių medžiagų, o tai skatina uždegimus ir didina ligų riziką. Suprasdami, kas iš tikrųjų yra šiuose įprastuose maisto produktuose, galėsite priimti labiau pagrįstus sprendimus dėl savo ilgalaikės sveikatos.
Itin perdirbti mikrobangų krosnelės patiekalai: Kas iš tikrųjų yra šių patogių pakuočių viduje
Daugelis iš mūsų, kai trūksta laiko, griebiasi šaldytų patiekalų mikrobangų krosnelėje, tačiau mitybos ekspertai nuolat vengia šių itin perdirbtų patiekalų. Jie nerimauja dėl didelio natrio kiekio – dažnai viršijančio 40 % rekomenduojamos paros normos viename patiekale – kuris gali prisidėti prie hipertenzijos ir širdies ir kraujagyslių ligų.
Šiuose patiekaluose paprastai yra cheminių konservantų, tokių kaip BHA, BHT ir natrio nitritas, kurie moksliniais tyrimais siejami su galimu kancerogeniniu poveikiu. Taip pat rasite dirbtinių dažiklių, didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupo ir rafinuotų aliejų, kurie neturi didelės maistinės vertės.
Didžiausią nerimą ekspertams kelia tai, ko trūksta: skaidulinių medžiagų, sudėtinių maistinių medžiagų ir pakankamo baltymų kiekio. Perdirbimo metu iš minimalaus daržovių kiekio dažnai pašalinamos maistingosios medžiagos. Vietoj to mitybos specialistai rekomenduoja ruošti viso maisto patiekalus partijomis ir užšaldyti porcijas, kad gautumėte tokias pat patogias, bet sveikesnes alternatyvas.
Dirbtiniai saldikliai: Karčioji cukraus pakaitalų tiesa
Mikrobangų krosnelėse gaminami patiekalai kelia susirūpinimą dėl to, kas dedama į maistą, o dirbtiniai saldikliai – tai, kas buvo sukurta vietoj natūralių ingredientų. Mitybos ekspertai vis dažniau vengia šių cukraus pakaitalų, nes daugėja įrodymų apie galimą pavojų sveikatai.
Tyrimai rodo, kad dirbtiniai saldikliai gali:
- sutrikdyti žarnyno mikrobiomo pusiausvyrą, o tai gali sukelti gliukozės netoleravimą
- didina potraukį saldiems patiekalams, o tai paradoksaliai prisideda prie svorio didėjimo
- susiję su didesne medžiagų apykaitos sutrikimų, įskaitant 2 tipo diabetą, rizika
- galimai keičia smegenų reakciją į saldumą ir veikia natūralius sotumo mechanizmus
Šių junginių, įskaitant aspartamą, sukralozę ir sachariną, galima rasti dietiniuose gazuotuose gėrimuose, produktuose be cukraus ir net vaistuose. Nepaisant FDA leidimo, daugelis mitybos specialistų rekomenduoja natūralias alternatyvas, pavyzdžiui, nedidelį kiekį medaus, klevų sirupo arba tiesiog išmokyti gomurį mėgautis mažesniu saldumu.
„Sveiki” pusryčių dribsniai: Rinkodaros magija vs. mitybos realybė.
Dauguma komercinių pusryčių dribsnių, nepaisant tokių etikečių kaip „pilno grūdo”, „daug skaidulinių medžiagų” ar „mažai cukraus”, nepasižymi tokia maistine verte, kokią reklamuoja. Mitybos specialistai atkreipia dėmesį, kad daugelyje „sveikų” dribsnių yra 3-5 arbatiniai šaukšteliai pridėtinio cukraus vienoje porcijoje, o tikrasis porcijos dydis dažnai būna daug mažesnis, nei vartotojai paprastai pila.
Pats gamybos procesas kenkia maistingumui. Ekstruzijos būdu, kai grūdai apdorojami dideliu karščiu ir slėgiu, sunaikinami naudingieji junginiai ir sukuriamas produktas, kurio glikemijos indeksas prilygsta baltos duonos indeksui. Be to, daugelyje prekių ženklų rasite dirbtinių dažiklių, konservantų ir BHT (butilintas hidroksitoluenas).
Mitybos ekspertai rekomenduoja rinktis tokias alternatyvas, kaip plieninės avižos, nesaldinti miuzeliai arba naminė granola su tikrais riešutais, sėklomis ir minimaliu kiekiu pridėtinių saldiklių.
Perdirbta mėsa: Paslėpti pavojai, slypintys jūsų pasirinktoje delikatesinėje mėsoje: Paslėpti pavojai, slypintys jūsų pasirinktoje delikatesinėje mėsoje
Daugelio epidemiologinių tyrimų duomenimis, perdirbta mėsa, įskaitant šoninę, dešreles, saliamį ir delikatesus, yra viena iš didžiausią susirūpinimą keliančių maisto produktų kategorijų, kurios mitybos ekspertai vengia reguliariai vartoti. Šiuose produktuose yra keletas junginių, kurie dažnai vartojami kelia didelį pavojų sveikatai.
- Natrio nitritai ir nitratai, naudojami kaip konservantai, organizme virsta kancerogeniniais nitrozaminais.
- Didelis natrio kiekis (dažnai 400-600 mg vienoje porcijoje) prisideda prie hipertenzijos ir širdies ir kraujagyslių sistemos apkrovos
- Pasaulio sveikatos organizacija apdorotą mėsą priskiria 1 grupės kancerogenams – tai yra tai pačiai kategorijai kaip ir tabakas
- Jų sudėtyje paprastai yra dirbtinių priedų, užpildų ir labai perdirbtų riebalų, susijusių su uždegimais.
Jei trokštate sumuštinio baltymų, verčiau apsvarstykite šviežiai supjaustytą keptą vištienos krūtinėlę, konservuotą laukinę lašišą arba augalinės kilmės alternatyvas.
Mažai riebalų turintys aromatizuoti jogurtai: Užmaskuotos cukraus bombos
Mažai riebalų turintys aromatizuoti jogurtai gali atrodyti sveikas pasirinkimas, tačiau mitybos specialistai nuolat perspėja dėl šių apgaulingų produktų, kuriuose dažnai būna nerimą keliančių pridėtinio cukraus kiekių. Viename 170 gramų indelyje gali būti iki 25 gramų cukraus – tai daugiau nei penki arbatiniai šaukšteliai.
„Kai gamintojai pašalina riebalus, paprastai tai kompensuoja cukrumi, kad išlaikytų skonį”, – aiškina mitybos biochemikė daktarė Sarah Johnson. Rezultatas? Produktas, kuris padidina cukraus kiekį kraujyje ir gali padidinti potraukį.
Vietoj to mitybos ekspertai rekomenduoja paprastą graikišką jogurtą su šviežiais vaisiais, kad jis būtų natūraliai saldus. Gausite baltymų ir probiotikų be cukraus pertekliaus. Jei reikia saldumo, pabandykite įdėti šaukštelį medaus arba klevų sirupo – vis tiek suvartosite mažiau cukraus nei iš anksto paruoštose skonio rūšyse, kartu išlaikydami ingredientų kontrolę.
Augaliniai aliejai: Uždegimą sukeliantys ingredientai, kurių vengia mitybos specialistai
Dauguma prekybos centruose esančių augalinių aliejų, įskaitant sojų, kukurūzų, rapsų ir dygminų aliejų, tapo pagrindiniais šiuolaikinio maisto ruošimo produktais, kurių mitybos specialistai aktyviai vengia savo mityboje. Šie labai perdirbti aliejai yra intensyviai rafinuojami aukštoje temperatūroje, todėl susidaro uždegiminiai junginiai, kurie gali prisidėti prie lėtinių sveikatos sutrikimų.
- Augaliniuose aliejuose yra daug omega-6 riebalų rūgščių, kurios gali sutrikdyti idealų omega-3 ir omega-6 santykį, jei jų vartojama per daug.
- ekstrahavimo procese dažnai naudojami cheminiai tirpikliai, pvz., heksanas, todėl gali likti pėdsakų
- Kaitinant šie aliejai lengvai oksiduojasi, todėl susidaro kenksmingi laisvieji radikalai ir transriebalai.
- Tyrimai rodo, kad dažnas jų vartojimas susijęs su padidėjusiais sisteminio uždegimo žymenimis
Mitybos ekspertai verčiau renkasi stabilesnius riebalus, pavyzdžiui, alyvuogių aliejų, avokadų aliejų, žole maitintą sviestą arba kokosų aliejų, kurie suteikia naudingų maistinių medžiagų ir kepant taip lengvai nesuyra.