Maisto produktai, atkuriantys plaučių sveikatą po ligos – vienas iš jų auga šiltnamyje

lung health restoring foods

Kvėpavimo sistemos atsigavimui po ligos reikia specialios mitybos paramos. Šiltnamio pomidorai, kuriuose yra daugiau likopeno nei lauke auginamų veislių pomidoruose, pasižymi kaip galingas gydomasis maisto produktas, atstatantis pažeistą plaučių audinį. Kiti naudingi produktai – antioksidantų turtingos uogos, omega-3 riebalų turinčios žuvys ir priešuždegiminiai lapiniai žalumynai. Pomidorų virimas alyvuogių aliejuje padidina likopeno biologinį įsisavinamumą 40 %. Tinkamas šių maisto produktų derinys sukuria veiksmingą plaučių atstatymo strategiją, kurią verta toliau tyrinėti.

Kvėpavimo sistemos atkūrimo supratimas: Kaip mityba palaiko gijimą?

Kai kvėpavimo sistema susiduria su ligos, taršos ar gyvenimo būdo veiksnių keliamais sunkumais, tinkama mityba tampa labai svarbiu sveikimo komponentu.

Reklama

Plaučiams reikia specifinių maistinių medžiagų, kad būtų atkurti pažeisti audiniai, sumažintas uždegimas ir atkurta geriausia funkcija.

Antioksidantai kovoja su oksidaciniu stresu, kurį sukelia kvėpavimo takų ligos, o priešuždegiminiai junginiai padeda nuraminti sudirgusius kvėpavimo takus.

Baltymai yra audinių atstatymo pagrindas, o tam tikri vitaminai palaiko kvėpavimo takų sveikatai svarbią imuninę funkciją.

Reklama

Tyrimai rodo, kad mitybos pasirinkimas gali turėti didelę įtaką organizmo gebėjimui atkurti plaučių audinį ir pagerinti kvėpavimo pajėgumą, todėl strateginė mityba yra esminis išsamių plaučių atkūrimo protokolų elementas.

Šiltnamio pomidorai: Stebinanti plaučių atstatymo jėgainė

Nors diskusijose apie kvėpavimo takų sveikatą dažnai pamirštama, šiltnamio pomidorai dėl išskirtinio likopeno kiekio yra didelė plaučių atstatymo jėgainė.

Skirtingai nuo lauke auginamų veislių, kontroliuojamoje aplinkoje auginamuose šiltnamio pomidoruose šio stipraus antioksidanto koncentracija yra didesnė.

Reklama

Tyrimai rodo, kad likopenas padeda atkurti pažeistą plaučių audinį neutralizuodamas kenksmingus laisvuosius radikalus, susidarančius sergant kvėpavimo takų ligomis.

Be to, šiltnamio pomidoruose yra vitamino C ir beta karotino, kurie palaiko imuninę funkciją ir skatina alveolių atstatymą.

Veiksmingiausia, kad pomidorus verdant alyvuogių aliejuje iki 40 % padidėja likopeno biologinis įsisavinamumas, todėl maksimaliai padidėja jų terapinis potencialas tiems, kurie sveiksta po bronchų ligų ar KOVID sukeltų plaučių pažeidimų.

Reklama

Uogos ir vyšnios: Antioksidantai, kovojantys su kvėpavimo takų uždegimu.

Dėl išskirtinio antocianinų kiekio uogos ir vyšnios yra vienos iš stipriausių natūralių priemonių nuo kvėpavimo takų uždegimo.

Šie junginiai pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, neutralizuojančiomis laisvuosius radikalus plaučių audinyje.

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant mėlynių, braškių, gervuogių ir vyšnių mažėja kvėpavimo takų uždegimo žymenų.

Reklama

Priešuždegiminis poveikis ypač naudingas sveikstantiems po kvėpavimo takų infekcijų arba sergantiems lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, astma ar LOPL.

Kad nauda būtų ideali, mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvalgyti 240-470 ml mišrių uogų.

Šviežios uogos turi daugiausia maistingųjų medžiagų, tačiau šaldytos uogos išsaugo daugiausia naudingųjų medžiagų, kai nėra šviežių.

Reklama

Riebi žuvis: Omega-3 mažina plaučių uždegimą

Lašišos, skumbrės, sardinės ir kitos riebios žuvys pasižymi išskirtiniu omega-3 riebalų rūgščių kiekiu, kuris tiesiogiai veikia plaučių uždegimą.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad EPA ir DHA, pagrindinės omega-3 rūgštys žuvyje, slopina uždegiminių citokinų gamybą plaučių audinyje. Reguliarus šių naudingų riebalų vartojimas klinikiniuose tyrimuose siejamas su geresniais FEV1 (priverstinio iškvėpimo tūrio) rodikliais ir mažesniu bronchų hiperreaktyvumu.

Sveikatos specialistai rekomenduoja riebią žuvį vartoti 2-3 kartus per savaitę. Šis maisto papildas gali būti ypač naudingas tiems, kurie sveiksta po kvėpavimo takų ligų.

Reklama

Žuvų taukų papildai gali būti alternatyva, tačiau visaverčiai maisto šaltiniai paprastai pasižymi geresniu biologiniu prieinamumu ir papildomomis maistinėmis medžiagomis.

Lapiniai žalumynai: Žalieji žalumynai: gyvybiškai svarbios maistinės medžiagos kvėpavimo takų audinių atstatymui

Lapiniai kopūstai, špinatai, šveicariški mangoldai ir kiti lapiniai žalumynai – tai kvėpavimo takų audinių atstatymui ir palaikymui būtinų maistinių medžiagų šaltinis.

Šiose daržovėse yra daug antioksidantų, įskaitant vitaminus A, C ir E, kurie kovoja su oksidaciniu stresu plaučių audinyje.

Reklama

Lapiniuose žalumynuose taip pat yra folio rūgšties ir vitamino K, palaikančių kvėpavimo sistemos ląstelių regeneraciją. Šiuose augaluose esantys natūralūs nitratai gali pagerinti plaučių kraujotaką ir padidinti deguonies pasisavinimo efektyvumą.

Tyrimai rodo, kad vartojant 2-3 porcijas per dieną gali labai sumažėti uždegimo žymenys, susiję su lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis, ypač atsigavimo po kvėpavimo takų infekcijų metu.

Imbieras ir ciberžolė: Imbieras ir ciberžolė: senovinės šaknys ir šiuolaikinė nauda plaučiams

Imbieras ir ciberžolė, tūkstančius metų gerbiami tradicinės medicinos sistemose, šiuolaikiniuose moksliniuose tyrimuose išryškėjo kaip stiprios gydomosios medžiagos kvėpavimo takų sveikatai.

Reklama

Šių šakniastiebių sudėtyje yra biologiškai aktyvių junginių, pasižyminčių stipriomis priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Imbiero sudėtyje esantys gingeroliai ir shogaoliai padeda atpalaiduoti kvėpavimo takų raumenis, mažina susiaurėjimą, susijusį su astma ir LOPL.

Tuo tarpu ciberžolėje esantis kurkuminas slopina uždegiminius citokinus, kurie didina plaučių pažeidimus.

Tyrimai rodo, kad reguliarus ciberžolės vartojimas gali pagerinti plaučių funkciją, sumažinti gleivių gamybą ir sustiprinti organizmo apsaugą nuo kvėpavimo takų infekcijų.

Reklama

Abi šios medžiagos gali būti įtrauktos į kasdienę mitybą, vartojant arbatas, kokteilius ar kulinarinius patiekalus, ir gali padėti atsigauti plaučių audiniui.

Riešutai ir sėklos: Sėklos ir sėklos: esminiai statybiniai blokai plaučių audinių regeneracijai.

Tokios šaknys kaip imbieras ir ciberžolė padeda kovoti su uždegimu, o riešutai ir sėklos suteikia pagrindinių maistinių medžiagų, reikalingų struktūriniam plaučių audinio atstatymui.

Graikiniai riešutai, linų sėmenys ir ispaninio šalavijo sėklos aprūpina omega-3 riebalų rūgštimis, kurios reguliuoja uždegimines kvėpavimo sistemos reakcijas.

Reklama

Migdolų ir saulėgrąžų sėklų sudėtyje yra vitamino E, galingo antioksidanto, saugančio alveoles nuo oksidacinės pažaidos.

Moliūgų sėklose yra magnio ir cinko – mineralų, būtinų imuninei funkcijai ir audinių regeneracijai.

Brazilijos riešutai, kuriuose gausu seleno, aktyvina fermentus, saugančius plaučių ląsteles nuo laisvųjų radikalų.

Reklama

Kanapių sėklos suteikia visaverčių baltymų, reikalingų pažeistiems audiniams atkurti.

Vos vienas valgomasis šaukštas šių maistingųjų medžiagų turinčių maisto produktų per dieną gali padėti atsigauti plaučiams.

Plaučių atsigavimo po ligos mitybos plano sudarymas

Mitybos plano po plaučių ligos sudarymas

Reklama

Pasveikus po kvėpavimo takų ligos, plaučių atkūrimui labai svarbus tinkamas maisto produktų derinys. Subalansuotame mitybos plane pusryčiams turėtų būti daug antioksidantų turinčių uogų, pietums – kryžmažiedžių daržovių, pavyzdžiui, brokolių, o vakarienei kelis kartus per savaitę – riebios žuvies.

Tarp valgymų užkandžiaukite riešutais, sėklomis ir citrusiniais vaisiais. Labai svarbu drėkinti organizmą, o žaliosios arbatos ir imbiero užpilai suteikia papildomos naudos kvėpavimo takams.

Ypatingo dėmesio nusipelno šiltnamyje auginami pomidorai dėl juose esančio likopeno kiekio.

Reklama

Šiame atsigavimo plane turėtų būti laikomasi nuoseklaus laiko tarp valgymų, pabrėžiant sveiką maistą ir sumažinant perdirbtų produktų su dirbtiniais priedais, kurie gali dirginti gyjantį plaučių audinį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like