Maistas, kuris lieknina, augina raumenis ir apsaugo nuo diabeto – viskas vienu metu

Mitybos mokslas nustatė grupę maisto produktų, kurie vienu metu įgyvendina tris svarbiausius sveikatos tikslus. Šie maisto produktai optimizuoja kūno sudėtį, nes skatina riebalų nykimą ir kartu išsaugo liesą audinį, taip pat stabilizuoja gliukozės kiekį kraujyje įvairiais medžiagų apykaitos būdais. Tyrimai rodo, kad jų veiksmingumą lemia unikalus makroelementų profilis ir biologiškai aktyvūs junginiai, darantys įtaką jautrumui insulinui, baltymų sintezei ir lipolizei. Daugėja įrodymų, patvirtinančių, kad šie „medžiagų apykaitos daugiafunkciniai įrenginiai” yra praktiški sprendimai, padedantys spręsti labiausiai paplitusias šiandienos sveikatos problemas.

Maisto produktai, keliantys trigubą grėsmę: Kokie jie yra ir kaip jie veikia

„Trigubos grėsmės” maisto produktai – tai tam tikros kategorijos maistinių medžiagų turintys produktai, kurie dėl savo unikalaus makroelementų profilio vienu metu padeda mažinti riebalų kiekį, stiprinti raumenis ir bendrą sveikatą.

Reklama

Šiuose maisto produktuose paprastai yra aukštos kokybės baltymų, sudėtinių angliavandenių ir sveikų riebalų naudingomis proporcijomis.

Tyrimai rodo, kad lašiša, kiaušiniai, graikiškas jogurtas, quinoa ir lapiniai žalumynai pasižymi šiomis trimis savybėmis. Jų sudėtyje esantys baltymai skatina raumenų baltymų sintezę, o skaidulos ir sudėtiniai angliavandeniai reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, apsaugodami nuo insulino šuolių, susijusių su diabeto rizika.

Be to, jų mikroelementų sudėtis, ypač magnio, kalio ir įvairių B grupės vitaminų, palaiko medžiagų apykaitos funkcijas, palengvinančias riebalų panaudojimą.

Reklama

Įtraukus šiuos maisto produktus į subalansuotą mitybą, sukuriama medžiagų apykaitos aplinka, palanki kūno atstatymui: vienu metu mažėja riebalų kiekis ir išsaugomi raumenys.

Moksliniai įrodymai: Metabolinė magija, slypinti už šių supermaisto produktų

Mokslininkų bendruomenė, atlikusi daugybę klinikinių ir stebėjimo tyrimų, pateikė įtikinamų įrodymų, patvirtinančių šių maistinių medžiagų turinčių supermaisto produktų naudą medžiagų apykaitai.

Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad daug baltymų ir skaidulų turintys maisto produktai vienu metu didina termogenezę ir ilgina sotumo jausmą, todėl suvartojama daugiau kalorijų ir mažėja jų kiekis.

Reklama

2021 m. metaanalizėje, kurioje išnagrinėti 27 tyrimai, nustatyta, kad vartojant maisto produktus, kuriuose yra tam tikrų polifenolių, jautrumas insulinui pagerėjo 14-22 %, o kartu padidėjo raumenų baltymų sintezė.

Šie junginiai veikia sinergiškai aktyvindami AMPK kelius, reguliuojančius gliukozės apykaitą, ir kartu stimuliuodami mTOR signalus, atsakingus už raumenų augimą.

Harvardo mokslininkai užfiksavo, kad tris kartus per savaitę šiuos maisto produktus vartojusių dalyvių kūno kompozicija ir glikemijos kontrolė gerokai pagerėjo, palyginti su kontrolinėmis grupėmis.

Reklama

Svorio valdymas: Kaip šie maisto produktai skatina riebalų nykimą

Nors įprasti svorio metimo būdai dažnai orientuoti tik į kalorijų ribojimą, strateginis maistingųjų medžiagų turinčių maisto produktų vartojimas gali aktyviai stimuliuoti fiziologinius riebalų deginimo mechanizmus.

Tam tikri maisto produktai, ypač tie, kuriuose gausu baltymų, skaidulų ir specifinių biologiškai aktyvių junginių, sukelia termogeninį poveikį, didina medžiagų apykaitos greitį ir energijos sąnaudas.

Daug baltymų turinčiam maistui, pavyzdžiui, kiaušiniams, liesai mėsai ir ankštinėms daržovėms, suvirškinti reikia 20-30 % kalorijų, o angliavandeniams – tik 5-10 %. Ši dietos sukelta termogenezė pagreitina svorio metimą, kartu išsaugant liesą raumenų masę.

Reklama

Be to, maisto produktai, kurių sudėtyje yra kapsaicino, katechinų ir vidutinės grandinės trigliceridų, tiesiogiai suaktyvina rudąjį riebalinį audinį ir skatina riebalų oksidaciją.

Tyrimai rodo, kad vartojant mažo glikemijos indekso maisto produktus, palaikomas jautrumas insulinui, užkertamas kelias riebalų kaupimo signalams ir skatinama riebalinio audinio mobilizacija – ypač pilvo srityje, kur dažnai kyla medžiagų apykaitos komplikacijų.

Raumenų vystymasis: Svarbūs aminorūgščių profiliai

Baltymų sudėtis, o ne jų kiekis lemia su maistu gaunamų baltymų veiksmingumą raumenų baltymų sintezei. Tyrimai rodo, kad leucinas, šakotosios grandinės aminorūgštis (BCAA), yra pagrindinis anabolinių procesų skatintojas skeleto raumenyse.

Reklama

Visaverčiai baltymai, kuriuose yra visų devynių nepakeičiamųjų aminorūgščių, ypač tie, kuriuose yra daug leucino, efektyviau stimuliuoja raumenų augimą nei nevisaverčiai baltymai.

Gyvūninės kilmės baltymai, pavyzdžiui, išrūgos, kiaušiniai ir liesa mėsa, pasižymi geresniu aminorūgščių profiliu, nes juose leucino koncentracija yra 8-13 %, o daugumoje augalinių baltymų – 6-8 %.

Tačiau strategiškai derinant augalinius baltymus galima pasiekti panašų raumenų stiprinimo poveikį. Kad raumenų baltymų sintezė būtų ideali, per vieną valgymą siūloma suvartoti 2,5-3 g leucino, t. y. maždaug 25-30 g aukštos kokybės baltymų, tolygiai paskirstytų per visą dieną, o ne sukoncentruotų viename valgyme.

Reklama

Cukraus kiekio kraujyje reguliavimas: Cukrinio diabeto prevencijos ryšys

Stabilaus gliukozės kiekio kraujyje palaikymas yra labai svarbus tiek svorio kontrolei, tiek raumenų išsaugojimui. Kai cukraus kiekis kraujyje smarkiai svyruoja, insulino šuoliai skatina riebalų kaupimąsi ir slopina raumenų baltymų sintezę.

Tyrimai rodo, kad baltymų turtingas maistas, turintis mažą glikemijos poveikį, sukuria palankią medžiagų apykaitos aplinką, skatinančią vienu metu mažinti riebalų kiekį ir išsaugoti raumenis. Maisto produktai, kurių sudėtyje yra chromo, magnio ir bioaktyvių junginių, pavyzdžiui, cinamono, įrodė klinikinį veiksmingumą didinant jautrumą insulinui.

2019 m. atlikta metaanalizė atskleidė, kad mityba, kurioje daug dėmesio skiriama sudėtiniams angliavandeniams ir pakankamam kiekiui baltymų, 32 % sumažino diabeto riziką, palyginti su daug glikemijos turinčiomis alternatyvomis. Šį prevencinį poveikį lemia mažesnė kasos apkrova ir ilgainiui išsaugota beta ląstelių funkcija.

Reklama

Todėl cukrinio diabeto prevencijos ryšys yra svarbi kryžkelė, kurioje pasirenkant maisto produktus vienu metu sprendžiami svorio valdymo, raumenų palaikymo ir medžiagų apykaitos sveikatos klausimai.

Praktinis įgyvendinimas: Kasdienės mitybos planai ir receptai

Norint mitybos mokslą paversti praktiniais kasdieniais įpročiais, reikia struktūruotai planuoti maistą, atsižvelgiant į kalorijų pasiskirstymą ir makroelementų vartojimo laiką.

Veiksmingas įgyvendinimas apima tris pagrindinius valgymus ir du strateginius užkandžius, skirtus medžiagų apykaitos funkcijai optimizuoti.

Reklama

Pusryčiuose turėtų būti daug baltymų (20-30 g) ir sudėtinių angliavandenių, o per pietus – liesų baltymų ir daug skaidulų turinčių daržovių.

Vakaro patiekalams naudingos saikingos baltymų porcijos su mažesniu angliavandenių kiekiu, kad išvengtumėte insulino šuolių per naktį.

Strateginiai užkandžiai (viduryje ryto ir po pietų) turėtų būti papildyti papildomomis maistinėmis medžiagomis – paprastai baltymai derinami su skaidulinėmis medžiagomis.

Reklama

Pavyzdžiui, graikiškas jogurtas su uogomis arba daržovių užkandžiai su humusu – taip užtikrinama ilgalaikė energija ir nesumažėja jautrumas insulinui.

Šie praktiniai metodai abstrakčius mitybos principus paverčia tvariais mitybos modeliais, padedančiais vystytis raumenims ir mažinti riebalų kiekį.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like