Konservuoti vaisiai yra sveikesni nei manote – štai kodėl

healthy canned fruit alternative surprisingly

Konservuoti vaisiai yra sveikesni nei manote – štai kodėl

Nustebsite sužinoję, kad konservuoti vaisiai išsaugo didžiąją dalį savo pirminių maistingųjų medžiagų, nes yra konservuojami didžiausio sunokimo metu. Juose gausu stabilių vitaminų, mineralinių medžiagų ir antioksidantų – kai kuriais atvejais net daugiau nei šviežiuose vaisiuose.

Reklama

Nors vitamino C kiekis gali šiek tiek sumažėti, konservavimo procesas ilgiems mėnesiams išsaugo kitas svarbias maistines medžiagas. Be to, jie yra 20-50 % pigesni nei švieži, todėl yra protingas mitybos pasirinkimas.

Sužinokite, kuo kiekviena veislė yra išskirtinai naudinga jūsų sveikatai.

Maistinių medžiagų sulaikymas: Konservavimo mokslas

Maistinių medžiagų išlaikymas: Konservavimo mokslas

Reklama

Galbūt manote, kad švieži vaisiai savo maistingumu visada pranoksta konservuotus, tačiau tai nebūtinai tiesa. Konservavimo procesas, kurio metu vaisiai kaitinami, kad būtų sunaikinti kenksmingi mikroorganizmai, iš tikrųjų padeda išsaugoti maistingąsias medžiagas, kai vaisiai yra labiausiai prinokę.

Tyrimai rodo, kad konservuotuose vaisiuose vitaminai ir mineralai išlieka ištisus mėnesius, o kartais net metus. Nors perdirbimo metu vitamino C kiekis gali šiek tiek sumažėti, kitos maistinės medžiagos, pavyzdžiui, skaidulos ir mineralai, išlieka stabilios. Tiesą sakant, kai kuriuose konservuotuose vaisiuose tam tikrų antioksidantų yra daugiau nei šviežiuose. Pavyzdžiui, nustatyta, kad konservuotuose persikuose yra daugiau beta karotino nei šviežiuose.

Svarbiausia yra laikas – konservuoti skirti vaisiai skinami maksimaliai prinokę ir apdorojami per kelias valandas, taip išsaugant jų maistinę vertę dėl apsauginio sandarinimo.

Reklama

Prieinamumas ištisus metus ir ekonominė nauda

Šviežių vaisių prieinamumas svyruoja priklausomai nuo metų laikų, o konservuoti vaisiai užtikrina nuolatinę prieigą prie maistingų produktų ištisus metus. Konservuoti vaisiai paprastai kainuoja 20-50 proc. pigiau nei švieži, be to, jų nereikia suvartoti iš karto, todėl mažiau švaistomas maistas ir sutaupoma pinigų už sugedusius produktus.

Dėl ilgo konservuotų vaisių galiojimo laiko konservai yra ekonomiškas pasirinkimas norint turėti gerai aprūpintą sandėliuką. Daugelį rūšių galite laikyti iki dvejų metų, neprarasdami daug maistinių medžiagų, todėl visada turėsite vaisių kokteiliams, desertams ar greitiems užkandžiams. Rinkdamiesi vandenyje ar natūraliose sultyse, o ne sirupe konservuotus vaisius, gaunate panašios maistinės vertės kaip ir švieži vaisiai už mažesnę kainą, todėl ištisus metus galite lengviau suvartoti rekomenduojamą dienos vaisių kiekį.

Dažniausiai pasitaikantys mitai apie konservuotus vaisius paneigti

Nepaisant paplitusių klaidingų įsitikinimų, konservuoti vaisiai konservavimo procese išsaugo didžiąją dalį savo pirminės maistinės vertės. Pastebėsite, kad daugelis maistinių medžiagų, įskaitant ląstelieną, mineralus ir daugumą vitaminų, konservavimo metu išlieka stabilios. Nors vitamino C kiekis gali šiek tiek sumažėti, sandariai uždaryta aplinka apsaugo kitas maistines medžiagas nuo oksidacijos.

Reklama

Galbūt esate girdėję, kad konservuotuose vaisiuose yra pridėtinio cukraus, tačiau galite lengvai rasti rūšių, supakuotų į natūralias sultis arba vandenį. Kitas mitas – kad konservuotuose vaisiuose yra kenksmingų konservantų – iš tikrųjų konservuojant aukštoje temperatūroje cheminių konservantų nereikia. Be to, susirūpinimą kelia BPA, esantis skardinių įdėkluose, ir daugelis gamintojų dabar naudoja BPA neturinčias alternatyvas. Tyrimai parodė, kad konservuoti vaisiai gali būti tokie pat veiksmingi, kaip ir švieži, siekiant patenkinti kasdienį vaisių poreikį ir palaikyti bendrą sveikatą.

Populiariausių konservuotų vaisių nauda sveikatai

Kiekviena populiari konservuotų vaisių rūšis pasižymi unikalia maistine nauda, kuri gali pagerinti jūsų kasdienę mitybą. Konservuotuose persikuose yra daug beta karoteno ir vitamino C, be to, juose yra kalio, reikalingo širdies sveikatai. Mandarinų apelsinuose yra imunitetą stiprinančio vitamino C ir skaidulų, būtinų virškinimo sistemos sveikatai.

Konservuotų ananasų sudėtyje yra bromelaino – fermento, kuris palengvina virškinimą ir mažina uždegimus, taip pat mangano, kuris stiprina kaulus. Jei ieškote antioksidantų, konservuotose vyšniose yra antocianinų, kurie kovoja su oksidaciniu stresu ir palaiko smegenų veiklą. Kriaušės sirupe išlaiko skaidulų kiekį ir suteikia vario, kuris padeda formuotis raudoniesiems kraujo kūneliams. Net vaisių kokteilių mišiniuose yra įvairių vitaminų ir mineralų, todėl juos patogu naudoti norint patenkinti kasdienį vaisių poreikį.

Reklama

Geriausių konservų pasirinkimas

Pirkdami konservuotus vaisius norėsite atidžiai patikrinti maistingumo etiketes, ar jose nėra pridėtinio cukraus ir konservantų. Ieškokite ne sirupo, o vandens ar natūralių sulčių, nes jose yra gerokai mažiau cukraus. Rinkitės vaisius su užrašu „be pridėtinio cukraus” arba „nesaldintas”, kad sumažintumėte tuščių kalorijų kiekį.

Atkreipkite dėmesį į skardinės būklę – venkite įlenktos, surūdijusios ar išsipūtusios taros, kuri gali pakenkti maisto saugai. Pageidautina, kad skardinėse nebūtų BPA, nes ši cheminė medžiaga gali prasiskverbti į maisto produktus. Daugiausia maistinės vertės gausite iš vaisių, supakuotų netrukus po derliaus nuėmimo, todėl patikrinkite pakuotės datą.

Apsvarstykite galimybę pirkti atskirų rūšių vaisius, o ne vaisių kokteilius, kuriuose dažnai būna daugiau sirupo. Parduotuvių prekių ženklų vaisiai paprastai yra panašios kokybės, kaip ir vardinių prekių ženklų vaisiai, o jų kaina yra mažesnė, todėl juos galima rinktis taupant sveikatą.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like