Ieškodami sveikesnių traškučių dietologai rekomenduoja atidžiai nagrinėti maistingumo etiketes, pirmenybę teikti visaverčiams maisto ingredientams ir kontroliuoti porcijas.
Ieškokite traškučių, kurių sudėtyje yra mažiau nei 60 mg natrio, kuo mažiau sočiųjų riebalų ir sveikų ingredientų, pavyzdžiui, kvinojos ar avinžirnių. Ieškokite maistingųjų medžiagų turinčių variantų, kurių viena porcija turi apie 100-150 kalorijų, venkite dirbtinių priedų ir hidrintų aliejų. Vienos porcijos pakuotės gali padėti reguliuoti suvartojamų produktų kiekį, kad jų būtų suvartojama ne daugiau kaip 10-15 traškučių.
Įdėmiai išnagrinėję ingredientų sąrašus ir sutelkę dėmesį į kalorijų maistinę vertę, rinksitės protingesnius užkandžius, kurie padės palaikyti bendrą savijautą. Kelias į sveikesnį traškučių pasirinkimą tęsiasi su gilesnėmis mitybos įžvalgomis.
Skaitykite maistingumo etiketę
Nors maistingumo etiketės gali atrodyti sudėtingos, jos – tai jūsų žemėlapis, padedantis suprasti lusto sveikumą. Atkreipkite dėmesį į porcijos dydį, natrio kiekį ir makroelementų pasiskirstymą. Siekite, kad vienoje porcijoje būtų mažiau nei 140 mg natrio ir mažiau sočiųjų riebalų.
Kritiškai išnagrinėkite sudedamųjų dalių sąrašą. Pirmenybę teikite traškučiams su visaverčiais maisto ingredientais, minimaliu apdorojimu ir atpažįstamomis sudedamosiomis dalimis. Ieškokite variantų, kurių pagrindinės sudedamosios dalys yra neskaldyti grūdai, sėklos arba ankštiniai augalai. Venkite produktų, kuriuose gausu dirbtinių priedų, hidrintų aliejų ar daug cukraus.
Svarbus kalorijų tankis. Ieškokite traškučių su maždaug 100-150 kalorijų vienoje porcijoje. Palyginkite bendrą kalorijų kiekį su maistine verte, atkreipdami dėmesį į bulvių traškučius, turinčius baltymų, skaidulų ir svarbiausių mikroelementų. Atminkite, kad mažesnio kaloringumo traškučiai nėra savaime sveikesni, jei juose nėra maistinių medžiagų.
Patikrinkite sudedamųjų dalių kokybę
Nors sudedamųjų dalių kokybė yra labai svarbus veiksnys, lemiantis traškučių sveikumą, vartotojai turi atidžiai tikrinti traškučių sudedamųjų dalių šaltinį ir perdirbimą. Pirmenybę turėtumėte teikti visaverčiams maisto ingredientams, pavyzdžiui, minimaliai apdorotoms daržovėms, ankštiniams augalams ar senoviniams grūdams, kaip pagrindiniams traškučių pagrindams.
Venkite traškučių su dirbtiniais priedais, hidrintais aliejais ar daugybe cheminių konservantų. Tyrimai rodo, kad sveiki, nerafinuoti ingredientai turi daugiau maistinės vertės ir mažiau uždegimą sukeliančių junginių. Ieškokite traškučių su atpažįstamais, iš vieno šaltinio pagamintais ingredientais, kurie nebuvo apdoroti pramoniniu būdu.
Rinkitės traškučius, kurių sudėtyje yra daug maistinių medžiagų turinčių komponentų, pavyzdžiui, kvinojos, saldžiųjų bulvių ar avinžirnių, kuriuose yra daugiau baltymų, skaidulų ir mikroelementų, palyginti su standartinėmis bulvių alternatyvomis. Sudedamųjų dalių pasirinkimas turi tiesioginės įtakos bendram traškučių maistingumui.
Nepamirškite porcijų dydžių
Kadangi porcijų kontrolė tebėra labai svarbus veiksnys išlaikant mitybos pusiausvyrą, vartotojai turi strategiškai valdyti suvalgomų traškučių kiekį, kad jų nepersivalgytų. Vienos porcijos pakuotės padeda reguliuoti vartojimą ir sumažina nesąmoningo valgymo tikimybę. Tyrimai rodo, kad iš anksto užkandžius porcijuojantys asmenys suvartoja drastiškai mažiau kalorijų nei tie, kurie užkandžiais naudojasi neribotai.
Rinkdamiesi traškučius, rinkitės mažesnes pakuotes arba naudokite matavimo įrankį, kad galėtumėte kontroliuoti porcijos kiekį. Mitybos ekspertai rekomenduoja per vieną porciją suvartoti ne daugiau kaip 30 g traškučių (maždaug 10-15 traškučių). Toks požiūris sumažina kalorijų perteklių ir padeda palaikyti medžiagų apykaitos sveikatą. Praktikuodami sąmoningą porcijų valdymą, galėsite mėgautis traškučiais kaip retkarčiais pasitaikančiu skanėstu, nekenkdami savo mitybos tikslams, palaikydami bendrą mitybos gerovę ir neleisdami neplanuotai priaugti svorio.